DJELITELJ (NE)PRAVDE

VIDEO: RIJECI ĆE SUDITI HODAJUĆA KONTROVERZA Hansson je čovjek koji je Ircima oteo SP

Republic of Ireland's Sean St Leger, left, and goalkeeper Shay Given, center, argues with Swedish referee Martin Hansson after France scores a goal during their World Cup qualifying playoff second leg soccer match at Stade de France, in Saint Denis, north outskirts of Paris, Wednesday Nov. 18, 2009. (AP Photo/Francois Mori)
 AP

Sutra u Stuttgartu će pravdu dijeliti 42-godišnji Šveđanin Martin Hansson, čija je sudačka karijera jedna velika kontroverza. Najpoznatiji je postao kada nije sudio igranje rukom Thierryja Henryja koje je Francusku odvelo na SP, a Irsku izbacilo s njega 2010. Silne su ga kritike zasluženo pogađale već dvije godine ranije kada je u 95. minuti sudio 11-erac za Liverpool u utakmici Lige prvaka s madridskim Atleticom.

“Penal” za koji je “srušeni” igrač (i kasnije strijelac) Steven Gerrard poslije utakmice rekao kako ni on sam nije baš siguran da bi ga dosudio. Nije Hansson priznao ni Kakin gol SAD-u u Kupu konfederacija premda je cijeli stadion vidio loptu iza gol-crte, ali ga je donekle spasilo što su Brazilci na kraju pobijedili. Sami su Šveđani (državna televizija) prije Mundiala 2010. svijetu priznali da im Martin Hansson nije baš na čast objavivši jednosatni dokumentarac o njemu pod nazivom “Put jednog suca u Južnu Afriku”.

Već je 12 godina na listi FIFA-inih sudaca. Po profesiji je vatrogasac, a uz materinji jezik tečno govori švedski i - njemački. Najvažnije je, naravno, proći, odigrati najbolje što se može, ali s obzirom na to tko sudi, treba se zaista i nadati da Martin Hansson svojim odlukama neće iskočiti u prvi plan zbivanja u Baden-Württembergu. Jer švedski vatrogasac na travnjaku je kiksao često, ali još mu se nikad nije dogodilo da pogriješi na štetu moćnijih, bogatijih i uglednijih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:51