VELIKA SRIJEDA

Za derbi Bayerna i Borussije prijavilo se 450.000 navijača

Ako ste mislili da su se samo Mourinho i Guardiola izvježbali u podgrijavanju medijske vatrice uoči najvažnijih dvoboja sezone, ni Bundesliga puno ne zaostaje
 AFP

Više od 450.000 ljudi, odnosno oko pola Zagreba, prijavilo se za jedno od 80.700 mjesta na stadionu Westfalen, koji će danas biti poprište ključne borbe za naslov između Borussije i Bayerna. U Dortmundu je i inače navala na ulaznice veća nego u bilo kojoj europskoj nogometnoj metropoli, ali u situaciji kada je mlada momčad Jürgena Kloppa u prilici da obrani naslov i ponovno se potvrdi kao hit proljeća, svi bi htjeli svjedočiti utakmici koju će izravno prenositi 200 zemalja.

- Mogli bismo napuniti pet stadiona. A budite sigurni da je bilo i onih ljudi kojima se nije ni dalo prijavljivati jer su pretpostavljali da ionako neće doći do ulaznice - objasnio je Borussijin izvršni direktor Hans-Joachim Watzke.

Ako ste mislili da su se samo Mourinho i Guardiola izvježbali u podgrijavanju medijske vatrice uoči najvažnijih dvoboja sezone, ni Bundesliga puno ne zaostaje. Iz Bayernovog tabora već tjednima stižu najave da će Dortmund zaviti u crno, a Mario Gómez je obećao navijačima da će gledati pobjede u svih preostalih pet utakmica sezone.

- Ne možemo se prestati smijati na to njihovo nabrijavanje. Psihološkim igricama se ne dobivaju utakmice, znate. Mi imamo potpuno drugačiju generaciju igrača, koji samo žele igrati i pobjeđivati - odgovorio je Watzke.

Nakon onih golijada protiv Hoffenheima i Herthe, Bayern prvenstvene utakmice dobiva s minimalnom prednošću, dok je Borussia važne bodove prosula protiv Augsburga (0-0) i Stuttgarta (4-4).

I jedne i druge nakon njemačkog “el clásica”, kako ga je prvi prozvao Bayernov spotski direktor Christian Nerlinger, čeka po jedno neugodno gostovanje. Prvaci idu u Gelsenkirchen, a izazivači u Bremen.

Real u strahu uoči završnice prvenstva

Na dan utakmice s Getafeom, Josep Guardiola opet je ponudio samo njemu jasnu logiku, pomalo neobičnu percepciju šampionske utrke:

Sada nam je još teže uloviti Real nego dok smo imali deset bodova zaostatka.

Ponudio je Pep i statistički temelj za svoju teoriju:

- Nijedna momčad u povijesti ove lige nije nadoknadila deset bodova minusa za Realom!

Nakon sinoćnje Barcelonine 4-0 pobjede nad Getafeom ( Alexis 2, Messi, Pedro), ta razlika iznosi samo jedan bod. A Pepov podatak, koliko će poslužiti kao novi motivacijski element za Barçine igrače, toliko je i uteg za vratom Mourinhu. Jer, Posebnome je od presudne važnosti da ga se pamti samo po uspjesima. Prosipanje ovakve prednosti i eventualni neuspjeh u Ligi prvaka u paketu će sasvim sigurno nositi i rezerviranu otpusnicu sa Santiago Bernabéua.

Real je u malo većim problemima nego što se to može iščitati iz pogleda na ljestvicu jer ga čeka “el clásico” na Nou Campu. A taj derbi bi, ako zarade žuti karton protiv Sportinga, mogli propustiti Ronaldo, Xabi Alonso ili Coentrăo. Naravno, mogu se i pokušati “očistiti” večeras protiv Atlética, ali znaju da će ih promatrati natjecateljska komisija... A nakon svega toga Madriđani moraju još i na usijani San Mamés u Baskiju, kod živahnog Athletica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:15