SPOR SA LJUBLJANOM

'PRIJEDLOG JE U NAŠEM INTERESU, ALI GA NE MOGU OTKRITI. DALA SAM RIJEČ' Pusić o dogovoru sa Slovenijom

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Niti saborskim zastupnicima ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nije mogla reći niti riječ o dogovoru koji je sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem postigla oko rješavanja problema Ljubljanske banke. Sadržaj će, ponovila je, biti poznat tek nakon što se s njim slože obje Vlade. No, tvrdi kako osobno stoji iza postignutog rješenja.

- Ja smatram da se radi o prijedlogu koji nikome ne šteti, u našem je interesu, rješava pat poziciju u kojoj se Slovenija našla i koji je izdržljiv. Za to sam apsolutno spremna snositi odgovornost. A ako i Vlada to prihvati znači da je i premijer spreman snositi odgovornost. Ali isti takav stav mora djeliti slovenska strana da bi držalo vodu - rekla je danas u Saboru Pusić.

Stoga je najavila kako će sadržaj dogovora iznijeti tek nakon što dobijemo odgovor slovenske strane.

'ERJAVEC JE U PAUZAMA SASTANKA ZVAO JANŠU' Slovenski mediji otkrili detalje šestosatnih pregovora o Ljubljanskoj banci

- Kolega Erjavec i ja smo ocjenili da je taj prijedlog izdržljiv i prihvatljiv za obje strane i da omogućava ratifikaciju našeg Pristupnog ugovora. Ali to smo nas dvoje. To isto moraju procjeniti jedna i druga Vlada. I dok ne postoji stav o tome, dotle nitko neće sa tim prijedlogom izlaziti u javnost. Ja sam dala riječ i toga ću se držati - poručila je.

Ne može, dodaje, govoriti o sadržaju "ne zato jer nisam o tome razgovarala sa premijerom već zato jer moramo ako smo partneri, pričekati da njihov ministar razgovara sa svojim premijerom i članovima Vlade i vidi da li im je to prihvatljivo".

DOGOVORILI SE OKO LJUBLJANSKE BANKE Pusić i Erjavec: 'Pronašli smo rješenje, sada su na potezu vlade'

- Ako sve dobro prođe onda je velika vjerojatnost da će Slovenija već u ožujku ratificirati naš Pristupni ugovor - najavila je.

Podsjetila je kako je pitanje Ljubljanske banke na dnevnom redu od 1992., a u ovoj formi od 1995. te da iz različitih razloga nije rješavan. Isto tako je podsjetila kako je Hrvatska prije više od 10 godina preuzela od Slovenije odnosno Ljubljanske banke potraživanja hrvatskih štediša kojim je to kroz deset godina isplaćen taj novac.

- I o tome razgovaramo. To je u Sloveniji političko pitanje i to je činjenica. Moramo se suočiti da ako je nešto, bez obzira da li je pravdeno ili dobro, političko pitanje, o tome moramo voditi račun. Takvoj vrsti razgovora moguće je pristupiti na dva načina - pokušati vidjeti tko će koga nadmudriti ili da drugu stranu tretiramo kao partnera i razumjeti da i jedna i druga strana moraju živjeti i da ju mogu prihvatiti u vlastitim institucijama. Mi smo na taj način pristupili ovom problemu, a ne tko će koga nadmudriti i postavit mu nogu - rekla je.

Josipović: Sastanak Pusić - Erjavec bio pozitivan

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas da je sinoćnji sastanak hrvatske prve potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o rješavanju problema Ljubljanske banke u Otočcu ob Krki "bio pozitivan".

"Naravno, ne mogu o detaljima dok naše vlade ne zaključe posao do kraja. Nadam se da će sve biti u redu", izjavio je Josipović novinarima nakon obilježavanju desete obljetnice rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Predsjednik Josipović nije želio govoriti o detaljima dogovora, no rekao je kako "svako rješenje koje vlade prihvate je sigurno dobro".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:52