PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Cesare Prandelli: Španjolci su izvan konkurencije, naš dan D je Hrvatska!

U predvečerje Europskog prvenstva svatko gleda svoja posla. Osim nedodirljivih Španjolaca, prema kojima svi osjećaju izuzetan respekt, a njih nije briga ni za koga. Najglasniji su Irci, koji smatraju da je njihov krucijalni meč na Europskom prvenstvu susret s Italijom, dok Hrvatsku tretiraju kao autsajdera.

Irska priziva 1988.

Svi, osim izbornika Giovannija Trapattonija, koji je svjestan da ima neusporedivo slabiju momčad nego što ju je 1988. godine imao Jack Charlton. Ircima su se ti dani urezali u pamćenje, jer su tih godina imali možda i najjaču reprezentaciju. A Italiju su pobijedili i na Svjetskom prvenstvu, na Giants stadionu u New Jerseyju 1994. godine.

Irski novinari su pokušali uhvatiti talijanskog izbornika Cesarea Prandellija na sentiment. Naime, Trapattoni je bio njegov trener u Juventusu. Naravno, on će reći da je on bio tek osrednji nogometaš, top-klase u Trapattonijevu Juventusu su bili Michel Platini, Zibi Boniek, Paolo Rossi, Roberto Bettega. I Prandelli energično opovrgava da je Trapattoni velemajstor defenzive.

Dobro poznajem Bilića

- Juventus je uvijek igrao s dvojicom napadača i dvojicom veznih igrača, orijentiranih prema suparničkom golu. Trapattonijeva nogometna filozofija je napadački nogomet, možda bi tek u završnim minutama, kada se finalizira rezultat, zatvarao utakmicu.

Prandelli smatra da Italija ima vrlo težak start, jer na premijeri igra protiv Španjolske, najbolje momčadi na svijetu, koja u Poljsku dolazi s “flotom klasnih igrača”.

- Možda smo u prednosti, jer prvu utakmicu igramo protiv najboljih i imamo šansu popraviti štetu. Naravno, ako će štete biti. U Poljsku ćemo doći potpuno spremni s jasnom ambicijom, igrati u finalu Europskog prvenstva.

Talijani ne doživljavaju Irce kao najveću opasnost, za njih je krucijalni meč protiv - Hrvatske.

- Svi me pitaju za utakmice protiv Španjolske i Irske, no najsumnjiviji su Hrvati i sve sam uvjereniji da ćemo naš ključni meč igrati protiv Hrvatske. Pod jedan zato jer će druga utakmica biti presudna za redoslijed, u drugoj se odlučuje, u trećoj će se već kalkulirati. Drugo, znam kakva je Hrvatska, znam i izbornika Slavena Bilića, naše nogometne filozofije i stil rada su vrlo bliski. Hrvatski nogometaši imaju strašnu tehniku u genima, imaju puno vrlo dobrih igrača i zato sam upravo taj meč ocijenio najtežim i najvažnijim...

Otkriće proljeća Llorente

Za Irce je najvažnija Italija, Talijani tvrde da će najteže biti s Hrvatima, dok mi tvrdimo da je najvažnije u prvom susretu nokautirati Irce. Španjolce nitko ne spominje, oni su “touch of class”. Nakon najbolje vezne linije, sada su riješili i pitanje napadača, Fernando Llorente je otkriće ovog proljeća. Na iznenađujući rezultat protiv Španjolske ne treba se oslanjati. Iako, sjećam se Svjetskog prvenstva 2010. godine. Istina je, Španjolci su bili svjetski prvaci, ali su prvu utakmicu, protiv Švicaraca, izgubili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:53