NAJSRETNIJI BOŽIĆ

SRETAN KRAJ ZA OBITELJ MILDA Stephanie dogodine kreće u prvi razred kao zdrava djevojčica

 Damir Krajač/CROPIX

Ovogodišnji Božić u obitelji Milda imat će posebno značenje jer će ga nakon dugotrajne borbe za zdravlje njihove kćerkice Stephanie, koja je ujedinila cijelu Hrvatsku, konačno dočekati na okupu u obiteljskoj kući u Zadru , piše Slobodna Dalmacija.

Osjećaj straha i neizvjesnosti, koji ih je prošle godine baš u ovo vrijeme pratio daleko od kuće u Americi, gdje je petogodišnjakinja operirana od Arnold–Chiari malformacije, sada je zamijenila neizmjerna sreća što je njihova najveća želja da Stephanie bude zdrava i ostvarena!

- Stephanie je vesela, razigrana i puna života. Narasla je oko dvadeset centimetara i dobila 18 kilograma – kaže Anita Milda, majka danas zdrave šestogodišnjakinje čija je priča ganula mnoge. Iako je s teškom dijagnozom Arnold-Chiari malformacije u Klaićevoj bolnici operirana u ožujku prošle godine, njezino se zdravstveno stanje nije poboljšalo unatoč tvrdnjama liječnika da je operacija prošla uspješno. Kako zbog tog stava liječnika roditelji nisu uspjeli dobiti odobrenje HZZO-a za liječenje u inozemstvu, operacija u Chicagu plaćena je zahvaljujući donacijama u rijetko viđenoj humanitarnoj akciji.

U samo dva tjedna ljudskom dobrotom prikupljeno je rekordnih 2,7 milijuna kuna. Svjetski poznati stručnjak za Arnold-Chiarijevu malformaciju (ACM) dr. David Frim operirao je Stephanie sredinom listopada prošle godine u Duchossois Center for Advanced Medicine u Chicagu. Operacija je trajala sedam sati nakon čega je dr. Frim kazao kako je ACM sindrom u potpunosti uklonjen. Tonzile kod Stephanie su bile jako spuštene i spojene, što je bio uzrok velikih problema i učestalih bolova.

Uz pomoć svog liječničkog tima, dr. Frim podigao je tonzile i razdvojio C1 kralježnjak., a Stephanie se nakon tri i pol mjeseca liječenja vratila u Hrvatsku. Za obitelj je najteža bila višemjesečna razdvojenost, no cijelo ih je vrijeme hrabrila vjera da će operacija uspjeti, ali i potpora tisuća nepoznatih ljudi. Danas su sretna obitelj s ispunjenom željom. Lanac dobrih ljudi koji je spasio njihovu Stephanie ne žele prekinuti, pa su, osam mjeseci nakon operacije, s 1,5 milijuna kuna, koliko im je ostalo na računu, osnovali Zakladu „ACM Stephanie“ za pomoć obiteljima oboljelih od ACM sindroma. Osnovni cilj ove zaklade je, kako navode, doprinos liječenju ove rijetke, teške i u potpunosti neizlječive bolesti prema vrhunskim svjetskim standardima u Hrvatskoj, ali i buduće proširenje djelatnosti na liječenje rijetkih tumornih oboljenja mozga.

- Vjerujemo da ćemo i mi uspjeti pomoći drugima, onako kako su nama pomogli mnogi - kazali su Ivica i Anita Milda, roditelji danas 6-godišnje Stepahanie koja će se iduće godine upisati u prvi razred osnovne škole kao zdrava i vesela djevojčica, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:59