UŽIVO IZ SABORA Linić: 'Zbog nelikvidnosti blokirano 44 milijarde kuna. To ugrožava zdravi dio hrvatskog gospodarstva'

NOVO 12:52 - Nakon stanke, sa saborske je govornice Ivan Šuker je prozvao predsjedavajućeg Stazića da je Popijaču oduzeo riječ bez ikakvog razloga, jer zastupnik, istaknuo je, ima pravo u svojoj replici reagirati i na ministrove izjave.

- Sjetimo se na što je ličilo prošlotjedno aktualno prijepodne, kada se našoj zastupnici Ani Lovrin premijer Milanović obraćao u muškom licu, a predsjedavajući ga nije prekinuo - rekao je Šuker pozivajući Stazića da HDZ-ovim zastupnicima ne oduzima slobodu govora.

Stazić mu je odgovorio da nikome nije oduzimao riječ, već je ukazivao na kršenje saborskog Poslovnika:

- Ja ću se držati tog poslovnika, a HDZ može tražiti stanku svakih 15 minuta.

MInistar financija Slavko Linić odbacio je prigovore HDZ-a da Vlada, kroz sustav predstečajne nagodbi, stvara paralelni postupak suprotan stečajnom te da odustaje od povećanja učinkovitosti pravosuđa u rješavanju problema nelikvidnosti.

Martina Dalić je, podsjetimo, kritizirala prijedlog Vlade da se predstačajna nagodba vodi kao upravni, a ne pravosudni postupak.

- Kreira se paralelni upravni postupak koji bi mogao stvoriti brojne probleme i pokazuje da Vlada odustaje od bitke za brzo i učinkovito pravosuđe, samo devet mjeseci prije ulaska Hrvatske u EU - rekla je bivša ministrica financija te zaključila kako "ne možemo i ne smijemo odustati od pravosuđa kao konačnog arbitra".

Linić joj je odgovorio kako nema nikakvog odustajanja od pravosuđa, već upravo suprotno, da Vlada pokušava rasteretiti pravosuđe svega onoga što je stvaralo neučinkovitost, posebno u stečajnim postupcima:

- Zbog ovog zakona, promjene doživjeti Stečajni zakon u koji će se ugraditi procedura predstečajne nagodbe, te ukinuti sustav stečaja s preustrojem. Taj preustroj i izazivao je najveći problem odugovlačanja i zlouporabe stečajnih postupaka, a najmanje veze ima s pravosudnim postupkom - rekao je Linić.

-----------------------------------------------------------

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi daje najefikasnije mogućnosti za rješenje problema nelikvidnosti i insolventnosti, izjavio je obrazlažući paket zakona za spriječavanje tih problema ministar fiancija Slavko Linić.

Sabor trenutno raspravlja o predstečajnoj nagodbi, preuzimanju trgovačkih društava te o kreditnim institucijama. No, rasprava se svodi isključivo na nelikvidnost.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je da je krajem kolovoza zbog nelikvidnosti bilo blokiranih 44 milijarde kuna.

- Blokirani računi i neizvršene obveze po plaćanjima iznose 90 posto novčane mase, što ugrožava i onaj zdravi dio hrvatskog gospodarstva. U ovom je trenutku blokirano oko 73.000 poslovnih subjekata, od kojih su 52 posto pravne osobe koje bilježe 82 posto mase blokiranog novca. Oko 16.000 poslovnih subjekata ima blokirane račune do 360 dana, a 56.000 subjekata preko 360 dana s ukupnim bloikadama od 43 milijarde kuna - rekao je Linić.

U 38.676 blokiranih pravnih osoba zaposleno je 41.000 radnika, dok je kod oko 34.000 blokiranih obrtnika zaposleno njih oko 25.000, a Vlada će spašavati upravo te tvrtke sa zaposlenima.

- 526 tih tvrtki zapošljava od 6 do 10 radnika, njih 450 ima od 11 do 50 radnika, a 48 tvrtki ima od 51 do 100 radnika, od 101 do 500 radnika ima njih 38, a samo dvije tvrtke imaju više od 2000 zaposlenih.

- To znači da je moguće s ovakvim prijedlogom rješenja nelikvidnosti naći rješenje za oko 1100 pravnih subjekata i 1000 obrtnika, a sve u cilju da prioritetno pokušamo naći riješenje za zaposlene u ovim pravnim osobama. Vlada se, umjesto stečajnog, opredijelila za upravni postupak u rješavanju nelikvidnosti, posebno zbog prioriteta brzine u rješavanju nagomilanih poteškoća u gospodarstvu. Upravni postupak ipak možete vrlo jasno definirati s rokovima, podignuti brzinu i efikasnost u sređivanju problema nelikvidnosti, a sve iz razloga da to zlo zvano nelikvidnost eliminiramo ako je moguće već početkom ili u prvoj polovici iduće godine - rekao je Linić.

Kao glavne ciljeve zakona označio je davanje mogućnosti poduzetnicima-dužnicima da financijski restrukturiraju svoje obveze, odnosno da ih pokušaju dovesti u realnu razinu prema svom kapitalu i gospodarskoj aktivnosti. Vjerovnicima, s druge strane, žele pomoći ubrzanjem postupka kojim će svoje potraživanje moži dovesti u realne okvire te povećati mogućnost naplate svojih potraživanja.

Kako bi suzbila nelikvidnost, Vlada predlaže rok plaćanja za gospodarstvo od 60 dana, čime se daje veća mogućnost dužnicima i vjerovnicima da samostalno nađu rješenje, a ako to ne uspiju u 60 dana ide se s postupkom predstečajne nagodbe. Za državu je rok plaćanja 30 dana, a samo za zdravstvo 60 dana, s time da se rok od 30 dana odnosi i na državna poduzeća.

Kada se ne može postići pravovremeni sporazum između dužnika i vjerovnika ili ne postoje uvjeti za oporavak, omogućuje se automatsko pokretanje stečaja. Naknadno je rasprava o Zakonu o financijskom poslovanju objedinjena s onom o izmjenama Zakona o preuzimanju dioničkih druištava te Zakona o kreditnim institucijama.

Uime Kluba zastupnika Laburista Zlatko Tušak ustvrdio je kako "ovaj zakon uvodi red i pravila, i nadam se da će biti učinkovit i da će u stečaju završiti samo one tvrtke koje namaju nikakvu šansu. Predlagač je nastojao prihvatiti većinu primjedbi izrečenih u prvom čitanju, a Laburisti će podržati zakon uz jedan amandman kojim bi se poboljšao status radnika tijekom predstečajne nagodbe.

Zakone će podržati i Klub zastupnika SDP-a čije su stavove, istovjetne onima ministra financija, predstavili Peđa Grbin i Draženko Pandek, dok je dosad jedine ozbiljne kritike na predstečajnu nagodbu, uime Kluba HDZ-a izgovorila Martina Dalić. Ustvrdila je kako je predstečajna nagodba neprovediva zbog svog roka od 120 dana, a neprihvatljiv im je i zbog uvođenja višestranog prijeboja.

- Na određeni način, u korjenu problema koji se manifestiraju kao nelikvidnost, u stvari nalazi neučinkovitost pravosuđa. I sada, ovim zakonom, u upravni postupak prenosi se procedura koja je namijenjena stečaju s preustrojem. Donošenjem zakona, nije riješeno temeljno pitanje, što to sprječava pravosuđe da postupa sukladno propisima - pitala je bivša ministrica financija Martina Dalić i zaključila:

- Svi smo vidjeli kako taj problem izgleda, kad se stečajni postupci zavlače godinama. Zašto se nije razmišljalo da se u okviru pravosudnog sustava nije formirao task force kakav je sada oformljen u izvršnoj vlasti, pa da se u pravosudnom sustavu postigne ubrzanje onoga što se zove stečajni postupak, što kod nas traje dugo i svrstava nas na dno ljestivice. U takvom kontekstu mogla bi se postići bolja rješenja nego u upravnom postupku. Pravosuđe, ipak, ima više iskustva u konkretnim problemima, nego zaposleni u Fini i Ministarstvu financija.

Nakon rasprave Martine Dalić, za repliku se između ostalih prijavio i njezin stranački kolega Đuro Popijač koji je krenuo umjesto njoj, replicirati na uvodno izlaganje ministra financija.

Predsjedavajući Nenad Stazić to nije dozvolio uvjeravajući Popijača kako krši Poslovnik. A Popijač je onda, umjesto da nastavi, kako ga je uputio predsjedavajući, odlučio svoju repliku prekinuti. U sve se umiješao Ivan Šuker koji je Stazića optužio za oduzimanje riječi te je zatražio stanku i prekid sjednice. Nastavljaju s radom za 10 minuta kada će HDZ imati priliku reći što ih je zasmetalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:26