PRLJAVI SPORT

Pantani i Ulrich dopingirani na Touru 1998.

Amerikanac Bobby Julich, treći na toj utrci, nije na popisu biciklista koji su koristili EPO

Talijanski biciklist Marco Pantani i Nijemac Jan Ullrich, prvoplasirani i drugoplasirani na Tour de Franceu 1998., nalaze se na popisu biciklista koji su koristili EPO na toj utrci, navodi se u izvješću istražnog povjerenstva francuskog Senata o borbi protiv dopinga.

Amerikanac Bobby Julich, treći na toj utrci, nije na popisu biciklista koji su koristili EPO, nakon retroaktivnioh testova izvedenih krajem 2004., a suprotno napisima Le Mondea od utorka.

Metoda ispitivanja korištena 2000. godine ukazuje na vizualne tragove EPO-a u jednom od Amerikančevih uzoraka, ali to ne zadovoljava sve kriterije na temelju kojih bi ga se proglasilo pozitivnim, suprotno od pojedinih uzoraka Pantanija i Ullricha.

Marco Pantani, koji je preminuo 2004., osvojio je 1998. Giro d'Italia i Tour de France. Nije bio pozitivan ni jednom tijekom svoje karijere, iako je isključen s Gira 1999. zbog povišenog hematokrita.

Ullrich je u lipnju priznao da se dopingirao tijekom karijere, ali tada nije govorio o krvnim autotransfuzijama ni o EPO-u.

Osim njih, na popisu pozitivnih su i njemački sprinter Erik Zabel, Talijani Mario Cipollini, Andrea Tafi, Nicola Minali, Fabio Sacchi, svjetski prvak Španjolac Abraham Olano te njegovi sunarodnjaci Marcos Serrano i Manuel Beltran, još jedan Nijemac Jens Heppner, Nizozemac Jeroen Blijlevens i Francuzi Laurent Desbiens, Jacky Durand i Laurent Jalabert .

Danac Bo Hamburger i Amerikanac Kevin Livingstone dio su biciklista koji su bili pozitivni na testiranjima 1998. i 1999. na EPO.

Članovi istražnog povjerenstva francuskog Senata koji se bave istraživanjem dopinga imaju pristup popisu uzoraka biciklista koji su sudjelovali na utrkama Tour de France 1998. i 1999.

Usporedili su te popise gdje se nalaze imena s rezultatima ponovljenih analiza izvedenih anonimno krajem 2004.

Parlamentarci nisu objavili rezultate te provjere u svom izvješću, nego su objavili dokumente zahvaljujući kojima je moguće identificirati bicikliste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:05