KRUPNA ZVJERKA

Pao čuvar mafijaških tajni: Blagajnika Cose nostre u Tajlandu izdao Facebook

Vito Roberto Palazzolo (64) živio je kao bubreg u loju jer mu novca očito nije manjkalo. Izbjegava talijansku pravdu već više desetljeća

Da nije bilo Facebooka i podataka koji su ondje iznošeni, talijanska policija teško da bi stavila ruke na Vita Roberta Palazzola (64), mafijaša koji je godinama bio “blagajnik”, tj. čuvar i ulagač kapitala koji je kontrolirao mandamento “Cose nostre” u Corleoneu koji je, dok su ga vodili Slvatore “Totň” Riiba i Bernardo Provenzano , bio i glavni stožer svekolike “Cose nostre”.

Palazzolo izbjegava talijansku pravdu već više desetljeća, u odsustvu je i pravomoćno osuđen zbog mafijaškog udruživanja na 9 godina zatvora, ali je spasio svoju slobodu uselivši se u Južnoafričku Republiku, čiji pravosudni sustav ne pozna kazneno djelo koje se u nas zove “zločinačka organizacija” (a u USA: urota), pa tvrdi da ga nema na temelju čega izručiti.

Čuvar mafijaških tajni

Palazzolo je, štoviše, u Južnoafričkoj Republici dobio i državljanstvo, promijenio prezime u “von Palas”, živeći kao bubreg u loju, jer mu novaca očito nije manjkalo.

Talijanska policija nije odustajala od njegova hvatanja, pratila je internetske veze njegove rodbine na Siciliji, dokučila da Palazzolo i njegova žena idu na odmor u Tajland, pa je od tajlandskih vlasti zaiskala uhidbu i izrudžbu tog mafijaša koji jamačno zna gomilu tajni o tokovima kapitala radi kojega mafija i poduzima sve svoje zločinačke aktivnosti.

Odluka o izručenju

Palazzola je tajlandska pogranična policija zadržala na aerodromu u Bangkoku kada se već vraćao u Johannesburg. Povod je bio banalan: sumnja da je putovnica krivotvorena utoliko što je na njoj prezime koje nije urednim putem zakonski izmijenjeno.

Odmah su se aktivirale talijanske vlasti, zahtijevajući da bude izručen, jer u Tajlandu je zločinačko udruživanje priznato kao kazneno djelo.

Aktivirale su se i južnoafričke vlasti, protiveći se izručivanju u Italiju, budući da je za njih Palazzolo južnoafrički državljanin. Odluku će u ponedjeljak donijeti tajlandski Ured za useljeništvo. Policija u Palermu ne boji se toliko da bi tajlandske vlasti prihvatile južnoafričko protivljenje, jer je Palazzolo južnoafričko državljanstvo stekao tek pošto je u Italiji inkriminiran kao mafijaš, koliko da bi tajlandske vlasti mogle odrediti visoku kauciju, koju bi nekadašnji blagajnik vrha “Cose nostre” mogao lako platiti i onda opet nestati s obzorja, poput sipe koja je pustila crno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:44