ŠOKANTNO JUTRO

FOTO: 'NA IGLI JE JOŠ BILO NEČIJE KRVI' Užasnuta majka djevojčice (4) koja se ubola na narkomansku iglu u osječkom vrtiću

Odgojiteljice su njenu majku nazvale oko 10.30 sati i rekle joj da joj se kći nabola na iglu
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Suzana Riedl Bogdan iz Osijeka nalazi se pred vjerojatno najduža dva mjeseca u svom životu. U sljedećih 60 dana ova će žena s velikom zebnjom čekati nalaz Zavoda za javno zdravstvo koji će pokazati je li se njezina 4-godišnja kćerkica Leina zarazila nekim opakim i opasnim virusom kada se u utorak nešto poslije 10 sati ubola u iglu koju je pronašla u dvorištu vrtića koji pohađa. Malena djevojčica tog se prijepodneva s ostalom djecom igrala u dvorištu vrtića „Potočnica“. U jednom trenutku ispod bora je ugledala špricu, sagnula se i uzela je te krenula s njom prema odgojiteljici. No, dok je nosila špricu skinula je poklopac s igle, a kada ga je krenula vratiti ubola se u palac desne ruke. Majku su nazvali iz vrtića i kazali joj da se Leina ubola.

- Kazali su mi da se ubola na iglu, ali da nije ništa strašno. Došla sam po nju, a oni su u međuvremenu špricu upakirali u ubrus, stavili u vrećicu i dali mi da to nosim u Zavod za javno zdravstvo. Svo to vrijeme nisam znala što točno imam kod sebe i tek kada smo stigli na Zavod i kada su tamo djelatnici otvorili ubrus vidjeli smo da je riječ o šprici kojoj se nalazi zgrušana krv. Bila sam šokirana kada sam to vidjela i kada sam shvatila da je vjerojatno riječ o narkomanskoj igli - ispričala nam je Suzana, dodavši i kako je „sreća u nesreći što Leina od straha nije bacila špricu i iglu nakon što se ubola, jer nikada ne bismo znali na što se ubola.“

- Do kraja tjedna dobit ćemo nalaz i znat ćemo ima li dobar imunitet na hepatitis. Ona je inače redovito cijepljena i svim srcem se nadam da neće biti većih problema i trajnijih posljedica. No, to ćemo znati tek za dva mjeseca. Nije mi lako, ali zbog Leine i godinu dana starijeg sina Doriana moram biti jaka i vjerovati da će sve biti u redu - kaže očajna majka, koja je razočarana i nekim drugim stvarima.

- U vrtiću joj ranu nisu ni dezinficirali, jer kažu da ne smiju u ustanovi imati nikakvo dezinfekcijsko sredstvo. To je strašno. Da ne govorim koliko sam ljuta zbog toga što u tom dvorištu svakoga dana viđam bačene boce alkohola, kondome…Pisat ću Dječjem pravobranitelju, gradonačelniku Vrkiću, svima… Postavljaju nadzorne kamere na trgove i groblja, a na vrtiće gdje tisuće djece svakoga dana dolazi se ne može postaviti neki pojačani nadzor. Jutros sam se posvađala i sa pedagoginjom, koja mi je kazala kako se dvorište svako jutro čisti, a onda sam pri odlasku iz vrtića ispod klupe vidjela praznu bocu tekile. Sada se svi ograđuju, ali ja ovo neću tako lako pustiti i sigurno idem s privatnom tužbom. No, najvažnije mi je da se Leinom zdravstveno bude sve u redu - kazala je Suzana, držeći u krilu djevojčicu, koja pomalo zbunjeno promatra što se oko nje događa i naglas izgovara: „Koja je ovo ludnica“, misleći na činjenicu da im u dom dolaze mediji kako bi prenijeli javnosti ovaj slučaj, koji se može dogoditi u praktički svakom vrtićkom ili školskom dvorištu s obzirom da su to oduvijek omiljena okupljališta mladih, koji u njima pod okriljem noći odaju raznim porocima.

Suzanu su posjetile i dvije inspektorice PU Osječko-baranjske koje su od nje uzele izjavu, ali joj i kazale kako su iz vrtića o svemu trebali izvijestiti i policiju te im predati špricu kako bi se pomoću eventualnih otisaka otkrilo tko je bio korisnik.

'Vjerojatnost zaraze hepatitisom i HIV-om je izrazito mala'

Roditeljski strah zbog uboda djeteta u, vjerojatno, narkomansku iglu, je razumljiv, no voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ u Osijeku dr. Karlo Kožul kaže da je vjerojatnost zaraze hepatitisom, a pogotovo HIV-om izrazito mala.

- Naravno da to nije ugodno, jer je ipak riječ o krvnom kontaktu i razumljiv je strah, no vjerojatnost zaraze je izrazito mala. Naime, krv se na šprici sasuši i virus, ako ga ima, u vanjskim uvjetima te uslijed visoke temperature ugine, jer teško može živjeti izvan čovjekova tijela. Uzeli smo uzorak krvi za analizu, a nakon dva mjeseca ćemo vidjeti je li bilo porasta antitijela, jer je to period koji mora proći kako bi organizam sve odradio. Mislim da nema straha od zaraze, ali mi ćemo učiniti sve po proceduri. Želio bih i apelirati na narkomane da, kada već to rade, barem pripaze gdje bacaju šprice i da to nikako ne čine na mjestima poput dvorišta vrtića, škola ili dječjih igrališta - rekao je dr. Kožul.

'Prije izlaska djece pregledamo dvorište, no šprica nam je promaknula'

Na „Potočnici“ je prije nekoliko godina postavljen video nadzor, no on je vrlo brzo potrgan. Na zgradi je ostala jedna kamera koja nije u funkciji.

- Imamo problem, ne samo u ovom vrtiću nego u svim, jer su ograde niske i tamo se noćima mladi okupljaju i rade to što rade. Mislim da nije vrijeme za prebacivanje odgovornosti, već da bi cijela zajednica trebala učiniti više da se ovako nešto ne događa. Žao nam je zbog svega i najvažnije u cijeloj priči je da s djevojčicom bude sve u redu. Naše osoblje u svim vrtićima prije izlaska djece pregleda dvorišta, tako je bilo i ovaj put, no eto na žalost šprica je promaknula i dijete se na nju ubolo. Iskreno žalimo zbog toga, ali držim da smo nakon toga učinili sve što smo trebali i ponavljam najvažnije je da dijete bude u redu - kazala je ravnateljica Centra za predškolski odgoj Osijek Mirela Svirač, dodavši da oni doista u vrtićima ne smiju imati nikakva sredstva za dezinfekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:05