Mesić: Istražiti tajne račune i tko je opljačkao Hrvatsku

Objavljeno: 06.10.2006

ZAGREB - Predsjednik Mesić zatražio je, nakon svjedočenja Hrvoja Petrača, da tajne službe i Državno odvjetništvo istraže tajne račune, pokrenu kaznene postupke i utvrde tko je opljačkao Hrvatsku.

Pripadnici dijaspore uplaćivali su na inozemne račune velik novac za pomoć. Puno se govorilo o malverzacijama tim novcem, no jedini račun koji se dosad istraživao bio je onaj u austrijskom Villachu. Petrač je jučer iznio detalje o novom računu. Ne spominje da je riječ o novcu iz dijaspore, ali na to ukazuje nekoliko okolnosti, među ostalima, informacija o osobama koje su imale pravo potpisa.

Predsjednik Stjepan MesićIstraga o Villachu

U Grazu, u banci Bawag, postojao je, tvrdi, račun kojem su pristup imali Franjo Tuđman, Gojko Šušak, ministar financija Jozo Martinović i general Zagorec. Nakon Tuđmanove smrti Zagorec mu je, kaže, nudio šifru za račun i tražio da umjesto njega podigne 35 milijuna dolara. 

Odvjetnik Anto Nobilo jučer je tome dodao samo to da je Petrač zaključio kako je to prevruć novac za njega i zato nije htio uzeti šifru od Zagorca.

Vijest da se nakon Tuđmanove smrti, vjerojatno 2000. godine, na računu u austrijskoj banci možda nalazilo 35 milijuna dolara iseljeničkog novca, potaknula je predsjednika Mesića na apel Državnom odvjetništvu i tajnim službama.

- Sada je prigoda da se pokrenu postupci i raščisti pitanje gdje je novac koji je dijaspora slala za obranu. Ako se pokrene postupak, banke će dati sve podatke - izjavio je Mesić. 

- Zna se koji su to računi ali se ne znaju transferi s njih. Koliko god bio uporan, nisam u tome uspijevao - istaknuo je.  Šef SOA-e Tomislav Karamarko nije htio davati izjave. Iako Mesić tvrdi da se "zna koji su to računi", svi ondašnji dužnosnici HDZ-a tvrde da nemaju pojma o tome. Vesna Škare-Ožbolt, Mate Granić, Markica Rebić i Ivić Pašalić rekli su da ništa ne znaju.

Bivši ministar Andrija Hebrang- Do 1998. godine oružje se ilegalno nabavljalo i postojali su brojni računi, koje je bilo nemoguće kontrolirati - kaže bivši ministar Andrija Hebrang.

- Kad sam došao u MORH, među ostalim, zadaća mi je bila da Zagija naučim da se služi sustavom javne nabave - kaže Hebrang i dodaje da dok je Tuđman bio živ, nije bilo istrage.

Račan: Naišli smo na blokadu

- U Villachu je bio otvoren javni račun, a račun u Grazu je očito nešto drugo, za to prvi put čujem. Ako je to istina, očito nisam bio podoban za takve operacije - rekao nam je Hrvoje Šarinić.

nekadašnji predstojnik Ureda predsjednika, Hrvoje ŠarinićNitko ne zna koliko je novca stvarno prošlo kroz račun u Villachu, no kada je zatvoren 1998. godine, na njemu je ostalo oko tri milijuna maraka. Po Tuđmanovu nalogu Šarinić ga je zatvorio, a tri milijuna prebacio je na račun stranačke zaklade u Privrednoj banci.  Državno odvjetništvo je tvrdilo da je taj novac državni i da ga ne može prisvojiti Zaklada, pa su 2002. godine protiv Zaklade, kojoj je tada na čelu bio Pašalić, podigli tužbu. Postupak je završen nagodbom, a novac vraćen u proračun.

Bivši premijer Ivica RačanUz parnicu se intenzivirala i kriminalistička obrada. Tadašnja v.d. ravnateljice USKOK-a Marinka Orlić, govoreći o istrazi, izjavila je "da je novac koji su iseljenici slali za obnovu i očuvanje Hrvatske završio na privatnim računima, čime su se navodno kupovala trgovačka društva i investicijski fondovi".

Međutim, istraga nije dala nikakve rezultate. I članovi Račanove vlade tvrde da je bilo prekomplicirano utvrditi gdje su računi i novac. - Normalno da smo dali naloge za istragu, ali naišli smo na blokadu - rekao je jučer Ivica Račan i dodao: Vladala je omerta, zakon šutnje, i u HDZ-u i u kriminalnom podzemlju.

BAWAG: Ne možemo dati informacije

BEČ - U austrijskoj BAWAG banci sa sjedištem u Beču na naš današnji upit nisu željeli ni potvrditi ni demantirati jesu li pred sudom iznesene optužbe Hrvoja Petrača osnovane te je li postojao šifrirani račun na kojem je navodno bilo 35 milijuna eura, a na koji su, prema Petračevim navodima, svojedobno pristup imali Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Jozo Martinović i Vladimir Zagorec. 

- Mi ne možemo iznositi bilo kakve informacije o računima naših klijenata u javnosti - rekla je Georgia-Schütz Sporl, glasnogovornica banke BAWAG, pozivajući se na "strogi austrijski zakon o bankarskoj tajni".

- Za uvid u račune naših klijenata nužan je poseban zahtjev suca koji vodi postupak - objasnila je Schütz-Sporl. P. RosandićSmokvina: 1991. uplatio sam na račun u Villachu 80.000 franaka

Radovan Smokvina- Godine 1991. u tri navrata sam uplatio 80.000 franaka na račun u Villachu. Taj račun je otvoren s namjerom pomoći Hrvatskoj. Šarinić je trebao podnijeti izvještaj. Kad je u pitanju račun u Grazu koji spominje Hrvoje Petrač, o tome ništa ne znam - kaže Radovan Smokvina, koji je Hrvoja Šarinića tužio za povrat 40.000 švicarskih franaka kad je saznao da je novac namijenjen obrani prebačen na račun Hrvatskog državnog zavjeta.

Sredstvima na računu mogli su raspolagati Hrvoje Šarinić i Gojko Šušak. Tijekom 1991. i 1992. preko toga računa prešlo je oko 100 milijuna eura. Prema dokumentaciji koju su prikupili austrijski istražitelji, zna se da su Šarinić i Šušak potpisivali isplatu novca, među ostalim, na račune Ferdinanda Jukića, Mohameda Salema, Ivana Mikulića, izvjesne Dragice, Georga Markote, zatim na račune off shore kompanija u Vaduzu (Lihtenštajn).

Novac s računa u Villachu prosljeđivan je na bankovne račune poduzeća i fizičkih osoba u Kanadi, SAD-u, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Austriji itd. S računa u Villachu plaćen je krajem 1991. i Challenger predsjednika Tuđmana. Račun u Villachu zatvoren je 15. srpnja 1998. godine. Na inicijativu Radovana Smokvine, tijekom kolovoza 2001. godine u vezi s tim računom počinje istraga u Austriji. Smokvina je podnio dvije kaznene prijave protiv Šarinića i tužbu protiv Zaklade, a lani je Šarinić tužio Smokvinu zbog klevete. I. Radoš


N. Božić;S. Barilar;T. Krasnec;I. Toma;A. Plišić

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr