ISKUPLJENJE GRIJEHA

'ČISTIM, PEREM, NOSIM SMEĆE, GULIM KRUMPIR... NIŠTA MI NIJE TEŠKO' Bivši ministar Čobanković izdržava kaznu u pučkoj kuhinji

Čobanković je u aferi Planinska bio optužen zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom za zlouporabu položaja tešku milijune kuna prilikom prodaje zgrade nekadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića tadašnjem Čobankovićevu Ministarstvu regionalnog razvoja. Uoči početka suđenja nagodio se s USKOK-om
 Damjan Tadić / CROPIX

OSIJEK - Bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković radi u osječkom Caritasu za opće dobro. Humanitarni posao. Ali, ne baš dobrovoljno. Radi to kako ne bi morao u zatvor.

Kao što je poznato, Čobanković je u aferi Planinska bio optužen zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom za zlouporabu položaja tešku milijune kuna prilikom prodaje zgrade nekadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića tadašnjem Čobankovićevu Ministarstvu regionalnog razvoja. USKOK tvrdi da su od te prodaje po znatno uvećanoj cijeli osobno profitirali Sanader i Fiolić, dok se Čobankovića nije ni teretilo da je novce osobno stavio u džep, već zbog štete nastale za državu.

Čobanković je od početka priznao svoje sudjelovanje u cijeloj priči ustvrdivši da je pogriješio što je slušao Sanaderove naloge.

Na koncu se uoči početka suđenja nagodio s USKOK-om. U skladu s tom nagodbom izrečena mu je kazna od godine dana zatvora, koja je zamijenjena radom za opće dobro. Jedan dan zatvora zamijenjen je, kako to zakon propisuje, s dva sata rada za opće dobro. Ukupno 730 sati humanitarnog rada.

Nakon što je presuda postala pravomoćna, probacijski ured Ministarstva pravosuđa u Osijeku, budući je Čobanković prijavljen u Iloku, “smjestio” ga je da kaznu odradi u Caritasu biskupije Đakovačko Osječke. Prošao je potrebne preglede i dobio sanitarnu knjižicu te je u Caritasovoj pučkoj kuhinji dobio je radno mjesto pomoćnog radnika.

Svakoga dana ustaje u pola pet ujutro i u pet kreće automobilom iz svoje obiteljske kuće u Iloku, kako bi u šest bio “na poslu” u Osijeku.

- Ah, radim tu sve što treba, osim kuhanja. Za to nisam osposobljen. Uz guljenje krumpira, pripremam i druge namirnice, luk, mrkvu, tikvice, čistim, perem, nosim smeće. Sve što treba - priča Čobanković dodajući da mu to nije teško raditi.

(...)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:50