DVOSTRUKA IGRA

Blairova vlada surađivala s diktatorom: Gadafijevi agenti su hvatali oporbenjake uz pomoć MI5

Prema objavljenim dokumentima, vlada u Londonu davala je azil oporbenjacima, a potom ih predavala libijskim agentima

Serija tajnih dokumenata pronađenih u Libiji donosi nove dokaze o kontroverznoj vezi Ujedinjenog Kraljevstva i Gadafijeve Libije. Britanski The Mail on Sunday objavio je skandalozan izvještaj prema kojem je MI5 osigurao bijeg Gadafijevih neprijatelja obećavši im azil, a potom ih izdao libijskim špijunima koji bi ih pratili unatoč činjenici da su se nalazili u azilu, na “sigurnom” teritoriju.

Osigurani telefoni

Štoviše, Gadafijeve špijune MI5 je snabdijevao informacijama, osiguranim mobilnim telefonima te smještajem u Knightsbridgeu, jednom od najprestižnijih dijelova Londona. Među stotinama dokumenata pronađenih u uredima libijske službe nakon pada Gadafija jasno je vidljiva suradnja Britanaca s Gadafijem, kao i bojazan da aktivnosti ne dođu u ruke medija.

Ozbiljne optužbe

Ove izuzetno ozbiljne optužbe britansku vladu, kao i službu MI5, stavljaju u vrlo nezgodnu poziciju. Iz ministarstva unutarnjih poslova javljaju: “Ne znamo detalje o ovom slučaju, ali ove tvrdnje smatramo vrlo ozbiljnima.”

Nedjeljne vijesti očekivano su prouzročile pravu oluju u redovima britanskih političara. Zastupnik u parlamentu iz redova konzervativne stranke komentirao je: “Dokumenti tvrde da su britanske službe ljude kojima su pružile utočište izložile onima od kojih su bježali. To je užasna prevara britanskih dužnosti i tradicija, čini se, zbog politike, a ne nacionalne sigurnosti. Ono što dokumenti otkrivaju je prisila i ucjena.”

Stručnjaci tvrde da ovi dokumenti upućuju na ozbiljno kršenje Ženevske konvencije i zakona o ljudskim pravima.

Sinonim za ubojstva

Suradnja Britanaca s Gadafijevom tajnom službom koja je bila sinonim za ubojstva bila je bliskija nego što se vjerovalo. The Mail on Sunday objavio je priču jednog libijskog računovođe kojem je 2002. dan azil u Britaniji. On danas zna da je bio žrtva praćenja službi, a informacije o njemu redovito su slane u Libiju. Među dokumentima pronađenim u zgradi Gadafijeve službe pronađeni su i njegovi dokumenti i koju ju je predao Britancima prilikom traženja azila.

Sprema se tužba protiv Tonyja Blaira

Istovremeno, The Sunday Telegraph objavio je da su MI6 i libijski agenti podigli radikalnu džamiju u jednom zapadnoeuropskom gradu kako bi “namamili” teroriste al-Qa’ide. Dokumenti poslani šefu libijske tajne službe Moussi Koussi otkrivaju da je dvojni agent poslan kako bi se infiltrirao u terorističku mrežu al-Qa’idu. Agent imena Joseph bio je navodno povezan s komandantom al-Qa’ide u Iraku.Skandalozni dokumenti nastavljaju se na slučaj Abdela Hakima Belhadja, koji tuži bivšeg ministra vanjskih poslova Jacka Strawa zbog njegova navodnog pristanka da ga se izruči Gadafijevoj Libiji preko britanskog teritorija, gdje je mučen.

Vjeruje se da slijedi i tužba laburistu Tonyju Blairu koji je bio na mjestu premijera tijekom ove kontroverzne suradnje tradicionalno sofisticiranih britanskih službi s brutalnim libijskim režimom pod Gadafijem. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:42