KRUPNA RIBA

UBOJICA BATINAŠA NARKOBOSA ŠARIĆA UHIĆEN U ISTRI! USKOK ga snimio kako dilerima govori: 'Umjesto heroina prodali ste mi brašno!'

Riječ je o pripadniku najviše sfere kriminala na području nekadašnje Jugoslavije
 Goran Šebelić/CROPIX

Kontroverzni Massimo Moratto, jedan od ključnih protagonista niza oružanih obračuna koji su se prije dvije godine dogodili na području Istre, navodno kao posljedica razbijanja grupe narkobosa Darka Šarića, i sam je nedavno uhićen zbog sumnji da je dilao drogu.

No premda je USKOK Moratta osumnjičio da je kupio oko dva kilograma heroina i dalje ga preprodavao na području Istre, iz tajno snimljenih razgovora jasno je da su trgovci drogom Morattu osim heroina znali uvaliti i brašno.

Neuspjela otmica

Nekadašnji prijatelj Anastazija Martinčića, jednog od važnijih suradnika Darka Šarića, Moratto je prije nekoliko godina završio u pritvoru jer je ubio utjerivača kojega su mu navodno poslali narkomafijaši. Nekoliko mjeseci nakon toga pod kodnim imenom “Zoltan Varga” svjedočio je kao tajni svjedok tužiteljstva u postupku za otmicu, da bi na kraju suđenja sam razotkrio svoj indentitet. Sada se ponovno našao iza rešetaka jer je tijekom nedavne akcije policije i USKOK-a snimljen kako telefonski dilerima protestira jer su mu umjesto heroina prodali brašno.

Moratto je u crne kronike prvi put dospio 6. prosinca 2009., kada je u svojoj kući u Šišanu pištoljem ubio napadača Alessandra Ausilija te ranio Denisa Dukića. Istraga je međutim utvrdila da su Ausilio i Dukić Morattu u kuću upali tražeći novac. Ubrzo je priča dobila još krvaviji epilog jer su dvojica muškaraca u Puli samo nekoliko dana nakon šišanskog obračuna poku-šala oteti Morattova prijatelja Dinu Marinkovića. Marinković im je uspio istrgnuti pištolj te pucati u njih. Ubio je Mladena Popovića i teško ranio Marija Gilga. Nedugo zatim policija je ta dva obračuna počela stavljati u kontekst s tada najvećom operacijom razbijanja narkomafije u svijetu.

Naime, sredinom 2009. na tri kontinenta pokrenuta je operacija “Balkanski ratnik” usmjerena protiv klana narkobosa Darka Šarića, koji usprkos pomno planiranom uhićenju uspijeva pobjeći iz svojeg doma u Srbiji. Otad mu se gubi svaki trag.

Dvije tone kokaina

Međutim, u Urugvaju je uhićen Šarićev suradnik Anastazije Martinčić, a policija na njegovoj jahti pronalazi ni manje ni više nego dvije tone Šarićeva kokaina. Uhićeni Martinčić bio je poznanik Massima Moratta, a neposredno prije uhićenja navodno je javio Morattu da hitno ode u njegov apartman u Portorožu te da prije dolaska policije uzme putne torbe iz kombija parkiranog u garaži apartmana.

Bogatstvo u torbi

Tu nastaju problemi; u torbama se navodno nalazilo četiri milijuna eura od trgovine kokainom.

Moratto pak tvrdi da spomenute torbe u apartmanu nije našao, što je izazvalo bijes pritvorenog Martinčića, koji iz zatvora u Urugvaju naziva Moratta te mu kaže “da se ne šali sa životom”. Tada odjednom počinju i napadi na Moratta i Marinkovića, no u oba slučaja Moratto i Marinković ubijaju i ranjavaju svoje napadače.

Državno odvjetništvo zbog pokušaja otmice Marinkovića podiže optužnicu protiv Gilga, ali i protiv Marija Sove i Davora Maravića kao naručitelja. Ključni svjedok tužiteljstva je zaštićeni svjedok pod pseudonimom Zoltan Varga, koji videolinkom tvrdi da su i od Marinkovića i od njega Sova i Maravić i prije bili iznuđivali novac.

Otkrio svoje ime

Tvrdio je i da im moraju plaćati zaštitu. No tijekom suđenja “Zoltan Varga” sam otkriva svoj indentitet; priznaje da je on zapravo Moratto.

Sada, nakon čitavog obrata, Moratto se i sam našao u zatvoru zbog trgovine drogom, a čeka ga i suđenje zbog Ausilijeva ubojstva od prije tri godine.

Opojni prah skrivali su u prerađenom akumulatoru

Moratto je uhićen u nedavno dovršenoj akciji zagrebačke policije i USKOK-a u kojoj je ukupno sedam osoba osumnjičeno da je s Kosova u Hrvatsku te u Švicarsku u posebno prepravljenim akumulatorima dopremilo 10 kilograma heroina.

Kao vođa skupine uhićen je 39-godišnji Anton Lukes, koji je i organizirao čitavu operaciju od Kosova do Švicarske. Policija je do dokaza došla nekoliko mjeseci tajno snimajući telefonske razgovore osumnjičenika, a Moratto je u priču upao kolateralno jer je utvrđeno da jedan od krakova narkomreže vodi i prema Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:21