UBOJSTVO ILI ČIN LJUBAVI

NIJE MOGAO GLEDATI KAKO PATI Otac priznao policiji: 'Sve sam planirao mjesecima!'

'Bez svoje kćeri ja ne mogu živjeti', rekao je Josip Gregurić susjedi tri dana prije stravične tragedije

NOVO 09:06 - Danas (srijeda 10. listopada) u 15 sati, na središnjem gradskom groblju Viktorovac u Sisku bit će pokopana Marijana Gregurić (23), koju je u ponedjeljak, 8. listopada ubio njezin otac Joso Gregurić (46).

21:02 Policija je u utorak razgovarala s Josom Gregurićem u sisačkoj bolnici. On je, kako neslužbeno dozanjemo, priznao policajcima ubojstvo, rekao kako više nije mogao gledati muke svoje kćeri, a sve je planirao više mjeseci.

Bolovala je od složene anomalije žila u centru mozga. Operirana je tri puta, pomoći nije bilo

Kako se zadnjih dana stanje njegove kćeri, koja je nakon operacije 2009. godine potpuno nepokretna, dramatično pogoršavalo, a time i njezine muke i agonija, otac je odlučio prekratiti patnju svoje kćeri. Dao joj je neutvrđenu količinu tableta i nanio reznu ranu na zapešću ruke. Isto je učinio i sebi, popio je tablete i razrezao si ruku. Marijana je umrla u ponedjeljak u 8.30, sat vremena nakon što je prevezena kolima hitne pomoći u sisačku bolnicu, a ocu su liječnici spasili život.

Za ubojstvo iz suosjećanja do tri godine zatvora, a od 2013. kazna ne mora biti izrečena

Uskoro će iz sisačke bolnice biti prebačen na obradu u neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači, a nakon izlaska će, uz kaznenu prijavu, biti priveden županijskom državnom odvjetniku.

Otac se prepušten sam sebi našao pred zidom. Trebamo institucije koje će se time baviti

------------------------------------------------------------------

19:18 - Svoje posljednje dane života lijepa je studentica ekonomije Marijana Gregurić provela u agoniji. Na okolinu nije reagirala, stanje joj se naglo pogoršalo, a bolovi pojačali . Dnevnu bi svjetlost vidjela samo kad bi ju otac Josip, ratni invalid, na vlastitim rukama s 4. kata zgrade u Capragu spustio u park ispred ulaza. Je li joj tako olakšao muke, nije mogao znati jer njegova Marijana na licu emocije više nije pokazivala.

- Bez svoje kćeri ja ne mogu živjeti. Što ću ako ona umre, bez nje sam ne mogu - rekao je tri dana prije tragedije Joso susjedi na stubištu. Situacija je postala bezizlazna, otkrivaju poznanici obitelji. Joso i Marica nedavno su doznali da njihovoj kćeri ne preostaje još mnogo.

Bila je najljepša djevojka Siska... a onda je ostala nepokretna. Otac više nije mogao gledati kako pati

Krvavi tragovi

- Stanje joj se rapidno pogoršalo. Hranila se pomoću sonde i bila poput biljke - otkriva poznanica Gregurićevih.

U ponedjeljak rano ujutro došlo je do najgoreg. Marijanin brat Stjepan u sobi je nešto prije 7 ujutro pronašao oca i sestru kako krvavi leže bez svijesti.

Joso je Marijanu predozirao tabletama, iste je popio i on, a onda je njoj i sebi nožem prerezao žile na rukama. Na 4. katu stvorila se strka. Krvavi tragovi upućivali su da se zbilo nešto strašno. Susjedi su u nevjerici osluškivali policiju i liječnike koji su pokušavali spasiti život koji se gasio. Točno u 8.30 Marijanino srce je stalo. Josu su stabilizirali i izvan je životne opasnosti. Iako se još ne zna kako će policija okarakterizirati čin očajnog oca, susjedi su složni. Joso je bio divan otac, živio je za to da olakša život teško bolesnoj kćeri.

Divan otac

- Nije bio pijanac ni grubijan. Više od svega volio je kćer. Živio je za Marijanu. Zamislite kako je roditelju gledati takvo dijete - kaže priateljica Marijanine majke.

Kada su Marijani 2008. počele glavobolje, Joso i Marica bili su uvjereni da je to zbog udarca koji je zadobila na treningu kick boxinga. Naime, osim manekenstva, koji joj je bio hobi godinu dana, bavila se kick boxingom. Počela je trenirati u istom klubu kao brat.

- Odlučili su otići u Zagreb na pretrage. Uslijedio je šok, prva dijagnoza bila je - tumor. Već nakon prve operacije Marijana je ostala nepokretna, a Marica mi se povjerila da joj je liječnik priznao da se to dogodilo jer joj je greškom prerezao žilu u mozgu - priča susjeda. Marica ga, kaže, nije htjela tužiti ili mu raditi probleme jer, kako je rekla - priznao je. Što sad da radim!?

Posljednji dani kad je Marijana živjela kao sretna i zdrava djevojka završili su 2009. Sve je išlo po planu. Upravo je bila završila gimnaziju. Prošla je prijamni na Ekonomskom i Pravnom fakultetu u Zagrebu i odlučila se za ekonomiju. Krenula je na predavanja, no počele su neizdržive migrene.

Ostali bez posla

- Njezina obitelj je uništena! Marijana je puna optimizma i osim glavobolja zdrava otišla u Zagreb, a kući se vratila kao biljka - kaže jedna od njezinih prijateljica.

Lidija Tomljenović Kovačić, šefica Udruge za mlade Novi svijet, Marijane se sjeća kao vedre i nasmijane.

- Godinu dana je jednom tjedno pohađala tečaj. Učili su kako hodati po pisti, kako pozirati... Ona zapravo nije htjela biti manekenka, više ju je zanimalo obrazovanje - priča Tomljenović Kovačić.

Obitelj Gregurić živjela je od Marijanine invalidnine od 1500 kuna, naknade od 2500 kuna koju je majka primala kao njegovateljica i očeve invalidske mirovine. I Joso i Marica radili su u željezari, no u valu otkaza ostali su bez posla prije nego što se Marijana razboljela.

Županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak potvrdio je da se provode samo dokazne radnje te da još nije donesena odluka o kvalifikaciji djela.

Policija je jučer prvi put pokušala ispitati oca jer do sada nisu mogli zbog ozljeda. Marijana će biti pokopana danas u 15 sati na gradskom groblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:49