SLUČAJ PITRA

Bivši šef bolnice Merkur: 'Vanjski' liječnici nisu smjeli samostalno voditi postupke, nego su mogli biti jedino 'prisutni'

Uopće mi nije poznato zašto sam pozvan na sud - više je puta u sudnici zagrebačkog Općinskog suda ponovio ravnatelj OB-a Sveti Duh dr. Miran Martinac, saslušan u postupku protiv dvojice liječnika, privatnog ginekologa Predraga Đurića i autora romana “Ljudožder vegetarijanac” dr. Ive Balenovića.

Sudi im se zbog nestručno vođenog poroda rodilje Jasmine Križančić Pitra u kolovozu 2007. godine, kad je rođeno dijete s teškim oštećenjima.

Maleni Dominic uslijed nastalih komplikacija pri porodu ostao je 100-postotni invalid, ne može govoriti, sjediti, gutati, ne vidi, ne čuje, ne može samostalno držati glavicu. Ima čak 57 dijagnoza, a osnovna je cerebralna paraliza i najteži oblik epilepsije.

Optuženi Đurić vodio je u svojoj privatnoj ordinaciji trudnoću Dominicove majke te ju je i porađao u bolnici Merkur temeljem ugovora sklopljenog upravo u vrijeme dok je Martinac bio ravnatelj. Drugooptuženi Balenović bio je dežurni specijalist za vrijeme poroda.

Na pitanje suca Rafaela Krešića zbog čega su se uopće potpisivali ugovori s privatnim liječnicima, dr. Martinac je odgovorio da su ugovori postojali i prije nego što je došao na mjesto ravnatelja te da je on samo uveo red.

- Ugovori su se potpisivali zbog edukacije tih doktora. Čak su i plaćali određeni iznos bolnici. Osim toga, to je bilo dobro za bolnicu jer je broj poroda počeo padati, a oni su dovodili svoje rodilje - objasnio je Martinac.

Bivši ravnatelj Merkura tvrdi kako “vanjski” liječnici nisu mogli samostalno voditi postupke, nego su mogli biti jedino “prisutni”.

Balenovićeva branitelja zanimalo je zbog čega je u ugovoru s “vanjskim” liječnicima stajala odredba da moraju predočiti policu osiguranja ako su se samo dolazili educirati.

- Moglo se dogoditi da padnu na trudnicu i tada bi bolnica bila odgovorna. Ali ja se toga ne sjećam - odgovorio je Martinac.

Na pitanje je li mu bilo poznato da su ti privatni liječnici svojim pacijenticama naplaćivali “svoju edukaciju”, odnosno dolazak u bolnicu, Martinac je konstatirao da se u njegovoj bolnici to nije radilo te da on ne zna što su oni radili u svojim ordinacijama.

- Pa u privatnim ordinacijama ne rade pro bono - zaključio je svjedok.

Naime, prema iskazu Dominicova oca Vanje Pitre, dr. Đurić je nakon poroda od njega u bolničkoj sobi uzeo oko 5000 kuna za svoj posao. Svjedok je istaknuo i da su o nastalim komplikacijama pri Dominicovu porodu isti dan trebali biti obaviješteni ravnatelj i povjerenstvo za unutarnju kontrolu.

Inače, dr. Marinac prošlog je ljeta punio novinske stupce u aferi elitne prostitucije. Spominjao se kao korisnik usluga djevojaka koje je podvodio poznati fizioterapeut Nebojša Perunović Pancho te Sara Sikirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 11:54