IPAK POŠTEĐEN

Zlatar Violić se predomislila: Milan Živković ostaje savjetnik za medije ministrice kulture

Zadar,290912Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violic na radnom sastanku sa zadarskim gradonacelnikom dr. Zvonimirom Vrancicem i predstavnicima zadarskih kulturnih ustanova u gradskoj vijecnici.Na fotografiji: ministrica Andrea Zlatar Violic.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2012

ZAGREB - Milan Živković, savjetnik za medije ministrice kulture Andreje Zlatar, neće biti smijenjen.

Iako je Zlatar njegovu smjenu najavila nakon što je dio javnosti oštro reagirao na Živkovićevu ideju o izmjeni sustava prikupljanja pristojbe za HRT i uvođenju medijskog poreza kojim bi se financirali javni mediji, od toga na kraju neće biti ništa.

- Milan Živković ostaje savjetnik za medije, a vodit će novi Odjel za medije koje će Ministarstvo uspostaviti budući da se pokazalo da je njegovo nepostojanje bio veliki nedostatak - objasnila je za Hinu glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.

Prijedlog Ministarstva kulture, koji je predstavio Živković, bio je da u sklopu reforme medija pristojbu za HRT plaćaju porezni obveznici. Obveza plaćanja ne bi više proizlazila iz toga što netko u kućanstvu ima TV prijemnik ili kompjutor, nego iz činjenice da boravi u Hrvatskoj. Razlika bi bila samo u visini pristojbe, ovisno o prihodima. Objava vijesti izazvala je žestoke reakcije javnosti zato što je prijedlog shvaćen kao pokušaj još jednoga oporezivanja građana.

Živković će, prema informacijama iz Ministarstva kulture, uskoro postati šef Odjela za medije sa zadaćom analize informacija relevantnih za reformu medija, kao i posredovanja u javnoj raspravi o novoj medijskoj strategiji.

Zlatar se odlukom o odustajanju najavljene smjene svog savjetnika za medije direktno suprostavila svojoj stranačkoj kolegici i potpredsjednici Vlade Vesni Pusić. Ona je, nakon što je Živkovićev javnosti predstavio prijedlog o uvođenju “medijskog poreza”, izjavila da je Zlatar “trebala izbaciti na vrijeme van tog malog”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:43