BEZ PROHIBICIJE

Smrtonosna krivotvorina: Opasna Becherovka se u Hrvatskoj još uvijek prodaje!

Iako je češka vlada još prošlog tjedna zbog trovanja građana koji su pili krivotvoreni češki liker Becherovku zabranila prodaju i distribuciju svog nacionalnog pića, u Hrvatskoj se Becherovka nesmetano prodaje i toči u kafićima.

Poljaci oprezni

U aferi velikog trovanja metilnim alkoholom, dosad je preminulo 20 osoba, više od pedeset ih je hospitalizirano, a policija je u racijama pohapsila dvadesetak sumnjivaca za koje se pretpostavlja da su smućkali smrtonosnu krivotvorinu.

I susjedna Poljska, uvela je mjere potpune zabrane uvoza alkohola iz Češke.

Čeka se upozorenje?

Zašto se u Hrvatskoj još uvijek prodaje Becherovka i kolike su opasnosti od trovanja za naše stanovnike pokušali smo doznati u Hrvatskoj agenciji za hranu koja je nadležna za ovakve slučajeve. Ravnateljica agencije dr. sci. Zorica Jurković kaže kako je naša agencija putem WHO INFOSAN mreže zaprimila obavijest o akutnom trovanju metanolom u Češkoj i susjednim zemljama. To je, tvrdi, prvi je korak , a ništa zasad ne upućuje da bi se mogao pokrenuti sustav brzog uzbunjivanja.

Čekanje i čuđenje

Ni Sanitarna inspekcija Uprave za sanitarnu inspekciju nije zaprimila obavijest iz EU o potencijalno opasnom piću ili njegovom izvozniku, kaže nam mr. Ivo Afrić, pomoćnik ministra zdravlja.

Dr. sci. Jasna Čačić, direktorica Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske (GIUPP) kaže kako se “čudi da Europska komisija već nije neodgodivo upozorila zemlje članice da se pojača oprez oko uvoza pića iz Češke”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:10