POČETAK NJEMAČKE ERE

PIŠE TOMISLAV ŽIDAK Cijena njemačkog uspjeha: 390 nogometnih internata i pola milijarde eura!

Ako je i postojala dvojba kod Guardiole oko izbora napadača za budućnost, sad je više nema. Mario Gomez odlazi na transfer listu, Mario Mandžukić je zacementirao svoju poziciju
 AFP

Još vruć od ukupnog dojma jednog izvanrednog finala, kakvo je rijetko odigrano posljednjih godina, zaključio sam u prvom komentaru: “Nitko im ništa ne može! Era Barcelone je na izdisaju, počinje era Bayerna...”

Onda me ujutro dočekala vijest - Neymar je potpisao za Barcu. Hm, Messi plus Neymar zvuči moćno, takvog tandema u nogometnom svijetu još nije bilo . Ipak, makar groteska od Barcelone diže glavu, nakon što je osramoćena i ponižena u sudaru s Bayernom (0-7), shvatio sam da je i Bayern poduzeo baš sve da njegova vladavina traje barem nekoliko godina. Kao zlatne 1974-76, kada su Franz Beckenbauer, Gerd Müller i Uli Höness triput osvajali Kup prvaka. Zanimljivo, kraj jednog i početak dominacije drugog kluba bio je ili je u rukama istog trenera Pepa Guardiole.

Trofej trenera s otkazom

Ne znam je li Pep Guardiola bio jučer u avionu, koji je letio iz Gatwicka za München, pretpostavljam da čelnici Bayerna nisu tako grubo pogriješili, bila bi to smrtna uvreda za “Don Juppa”, koji će nakon 90 minuta u subotu u Berlinu, nakon finala njemačkog kupa, isprazniti ladice i tiho nestati iz Säbener Strasse. Pitanje je jedino - je li Matthiasu Sammeru neugodno pogledati Juppa Heynckesa u oči nakon što mu je šest mjeseci prije finala na Wembleyju uručio otkaz? Ne, nije, niti mu treba biti neugodno. U današnjem nogometu nema mjesta za sentimente i dobra stara vremena, na koja se mi u Hrvatskoj tako volimo pozivati, Matthias Sammer je samo želio dodati novu dimenziju Bayernu, osigurati mu dugotrajnu dominaciju na europskom planu. Nije u pitanju je li Jupp Heynckes bio gubitnik protiv Dortmunda i Chelseaja, iza njega su zasad naslov njemačkog prvaka i rekordni 91 bod, uz samo jedan poraz u Bundesligi, iza njega je i pehar Lige prvaka, ali i ogromni generacijski jaz. Pitat ću vas za godinu dana, dok njemački duh bude marširao prema Lisabonu - sjeća li se još netko Juppa Heynckesa, kao što se danas jedva sjećamo Roberta di Mattea.

I Klopp će doći u Bayern

U Bayernu razmišljaju nekoliko godina unaprijed, shvatili su da im treba trener, najbolji trener kojega mogu nabaviti, da bi Bayern, odnosno njemački nogometni duh bio dominantan u Europi. Kao Real Madrid šezdesetih. Stoga su vrlo drsko, uoči finala, rastrgali Dortmund, oazu nadarenih njemačkih igrača. Prije finala na Wembleyju potpisali su ugovor s Mariom Götzeom, a i Robert Lewandowski je izjavio da “jedino želi igrati u Bayernu”. Želja će mu se vjerojatno ostvariti, jer Nijemci su, ma otkud bili, fascinirani Bayernom. I Jürgen Klopp, koji ih je često znao vrijeđati da sve ostale klubove tretiraju kao “supermarket”, i taj Klopp će, prema prognozi Ottmara Hitzfelda, jednom sjesti na Bayernovu klupu.

Ako je i postojala dvojba kod Guardiole oko izbora napadača za budućnost, sad je više nema. Mario Gomez odlazi na transfer listu, Mario Mandžukić je zacementirao svoju poziciju, a vrlo su mali izgledi da će se Bayern upustiti u kupnju “debelog Shreka”, Waynea Rooneyja. Ne zbog fair playa prema Manchester Unitedu, već jednostavno - imaju i Götzea i Thomasa Müllera, Rooney im nije neophodan. Veće pitanje je kako će se Guardiola odnositi prema Arjenu Robbenu, čiju je prodaju već najavio, a taj isti Robben donio je naslov europskog prvaka, i uz Mandžukića i Reusa bio je najatraktivniji igrač na Wembleyju.

Prvoklasni nogomet

Ni naši nogometni novinari više neće biti u dvojbi oko izbora najboljeg hrvatskog nogometaša za 2013. godinu, titula će još jednom pripasti Mariju Mandžukiću. Izabran je 25. svibnja u 60. minuti finala na Wembleyju.

Happy hours na Wembleyju dar je 50. obljetnici Bundeslige, ali istovremeno i “dar” za 150. godišnjicu Engleskog nogometnog saveza. Njemačko finale je kao mjehur od sapunice rasplinulo uvriježeno mišljenje da je Premiership najbolja liga na svijetu, ovog časa je najuzbudljivija Bundesliga. Kada su Nijemci bili na dnu, a bilo je to 2002. godine, ubrizgali su 500 milijuna eura u program za mlade nogometaše, otvorili 390 nogometnih internata i sredili TV prava. Tako danas jedan od najslabijih klubova Bundeslige Greuther Fürth, koji je upravo ispao iz lige, samo od TV prava je godišnje uprihodio 12,9 milijuna eura. Još jedan detalj je bio važan u ekspanziji Bundeslige, karte su bile vrlo jeftine, u prosjeku koštaju 22 eura. A nogomet prvoklasan!

Mou želi odvesti Luku

Za ljubitelje bizarnosti, ironično će zazvučati da će prvi posao Josepa Guardiole, kao trenera Bayerna, biti utakmica Super kupa, u kojoj će se 30. kolovoza u Pragu sudariti s Chelseajem. Može se očekivati da će prvu utakmicu odigrati protiv Josea Mourinha, koji gotovo sigurno dolazi na Bridge. “Special One protiv Ordinary Onea”. Uvjeravam vas, niti jednom nije drago što su se karte baš tako posložile. Možda će u Mourinhovoj škvadri tada već biti i Luka Modrić, “Specijalni” ga silno želi dovesti u Chelsea, pa ćemo tako napokon možda svjedočiti i nadmetanju dvojice najboljih hrvatskih nogometaša u borbi za prvi trofej u idućoj sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:44