PLJAČKA DRŽAVE

'OVA PEPELJARA PLAĆENA JE 5.000 KUNA!' Otvoren 'Muzej javnih nabavki' koji otkrivazastrašujuće razmjere državne korupcije

Tijekom prošle godine tako je izgubljeno oko dvije milijarde javnog novca
 Foto: Twitter

Nesvakidašnja 'Izložba šokantnih javnih nabavki u BiH' koja će u sklopu projekta 'Mi plaćamo cijenu' biti prikazana u ukupno devet gradova susjedne zemlje, pokazuje zastrašujuće razmjere korupcije i netransparentnog procesa javnih nabava. Tijekom prošle godine tako je izgubljeno oko dvije milijarde konvertibilnih maraka javnog novca.

'Na izložbi se nalazi jedna obična pepeljara, koja je plaćena za potrebe institucije jednog entiteta 1.293 maraka. Obična kanta za otpatke, plaćena je 1.733 maraka. Predškolska ustanova, direktnom pogodbom, bez prisustva javnosti, plaćala je 360 puta skuplje nego što je redovna cijena, a među nabavljenim potrepštinama nalazi se 666 litara alkohola. Ručak koji plaća Vlada Unsko-sanskog kantona, dakle jedan obični ručak, košta 230 maraka. Automobilske gume, koje su nabavljene za vozila državnih institucija, iznose preko milion maraka za godinu dana', navela je navela je Dražena Peranić iz Agencije za međunarodni razvoj i suradnju.

Prema podacima nevladine organizacije 'Tender', u 2014. godini je tek 25 posto javnih nabavki u Bosni i Hercegovini provedeno na transparentan način.

Inače, kampanja 'Mi plaćamo cijenu!' trebala bi osigurati podršku za usvajanje 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

























Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:25