SVE SE ZATRESLO

POTRES U ZAGREBU Građane metropole uznemirilo podrhtavanje, dijelovi grada bez struje: 'Grunulo je pa streslo'

U Zagrebu se u 20.41 u utorak osjetio potres. Epicentar je, kako je objavio Europski mediteranski seizmološki centar, bio 5 kilometara zapadno od Zagreba na dubini od 2 kilometra. Ta organizacija navodi da je magnituda podrhtavanja iznosila 3.1.

No, Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je da je magnituda bila 2.9 prema Richteru, a podrhtavanje su ocijenili 'umjereno jakim'. Intenzitet u epicentru iznosio je IV-V (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem gradskom području.

Građani su isprva mislili da se radi o eksploziji jer se čula buka.

Ljuljanje je trajalo oko tri sekunde.

- Grunulo je pa streslo. Na 18. katu smo se prilično zaljuljali, ispričao je Ratko iz Dubrave.

U trgovinama u centru padale su namirnice s polica, javio nam je čitatelj.

'Tresao se stol, prozori i vrata. U zgradi se prije udara čulo zavijanje pasa', napisao je komentator na forumu CSEM-a.









Kako nam je potvrđeno u HEP-u, u Zagrebu je na pet do šest lokacija nakon potresa nestalo električne energije. Doznajemo da je do poremećaja u opskrbi došlo u Petrovoj ulici i na dijelovima Borongaja. Ekipe su već poslane na teren kako bi sanirale kvarove.

Zasad nema informacija o eventualnim štetama.

Procjenjuje se da godišnje ima oko 900.000 potresa magnitude do 2,5 (po Richteru) a oni jači su rjeđi i pojavljuju se svakih 5 do 10 godina.

Najjači potres u Zagrebu izmjeren je 1880. godine, kada je bio magnitude 6,3 prema Richteru. Potresom je bila oštećena gotovo polovina svih postojećih zgrada, ukupno 1758. Zagreb je, naime, 1880. imao 3830 zgrada te 29.218 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:06