PROJEKT ZA BUDUĆNOST

Plasira li se Dinamo u Ligu prvaka, Romeo Jozak ne dvoji: 'Modri juniori osvojiti će Europu'

 Damir Krajac / CROPIX

Ukoliko se Dinamo sljedeće sezone plasira u Ligu prvaka, juniorska momčad Modrih također će igrati 'svoju’ Ligu prvaka! Tijekom sastanka 30. lipnja 2012. Izvršni odbor Uefe odobrio je osnivanje europskog omladinskog klupskog natjecanja, odnosno Lige prvaka za juniore koje će krenuti u sezoni 2013/14. Ovo natjecanje zajednički su razradili ECA-UEFA-EPFL, a potom je prezentirano Uefinoj Komisiji za klupska natjecanja. Izvršni odbor Uefe usvojio je preporuke o načinu natjecanja.

U Ligi prvaka za mlade sudjelovale bi 32 momčadi, a priča se sastoji od grupne faze i faze ispadanja. Kako bi se ograničio broj utakmica po klubu, u fazi ispadanja igrat će se jedna utakmica. Polufinala i finale za trofej koji će nositi ime Lennarta Johanssona igralo bi se u Nyonu u formatu 'Final Four’.

Tko ima pravo nastupa? Ligu prvaka igrale bi juniorske momčadi 32 sudionika skupne faze Lige prvaka. Bilo je razgovora o tome bi li nacionalni juniorski prvaci trebali imati mogućnost kvalificirati se u ovaj turnir, ali iz nekoliko razloga, prvenstveno praktičnih, sportskih, financijskih i komercijalnih, odlučeno je da ipak igraju 'klinci’ onih klubova koji su se plasirali među 32 momčadi 'prave’ Lige prvaka. Ovaj koncept će se testirati kroz testnu fazu tijekom dvije sezone. Pravo nastupa imaju igrači U-19, bez mogućnosti uključenja starijih igrača.

Kad će igrati juniori? Koristit će se kalendar Lige prvaka, s time što bi juniorske momčadi mogle svoju utakmicu igrati dan prije utakmice Lige prvaka. Od faze ispadanja kalendar utakmica bi bio neovisan od momčadi Lige prvaka (budući da se neće nužno iste momčadi kvalificirati i u daljnju fazu Lige prvaka i u fazu ispadanja juniorske Lige prvaka). Potrebna fleksibilnost i promjene termina su moguće ako se dogovore obje momčadi, a svoju suglasnost da Uefa. Što se tiče budžeta, kratkoročno će Uefa podmiriti sve troškove (letove za omladinske momčadi, smještaj), a od sezone 2015/16. natjecanje bi se trebalo samofinancirati.

Dinamo je u dvije godine igranja u Ligi prvaka osvojio samo jedan bod, pa je teško očekivati da će se sljedeće sezone plasirati u proljetni dio natjecanja u Ligi prvaka. Modre juniore to neće zanimati...

- Ukoliko seniori otpadnu, juniori idu dalje ako prođu skupinu. Naše mlade kategorije 'gaze’ po Europi, ja se nadam da će Dinamovi juniori osvojiti Ligu prvaka! Da napokon vidimo naslov u medijima - 'Dinamo osvojio Ligu prvaka!’ Ako već ne mogu seniori, mogu juniori! - kaže nam šef Dinamove omladinske škole Romeo Jozak.

Pitanje je jasno, u kojim će sastavima igrati ponajbolje europske momčadi.

- Recimo, razgovarao sam s ljudima iz Barcelone. Nisam siguran da će oni u juniorskoj Ligi prvaka igrati sa svojim najboljim juniorima, s obzirom da njihovi najbolji već igraju u Drugoj španjolskoj ligi. Ne vjerujem da će se oni 'prešaltavati’ u juniorsku kategoriju, makar mogućnost postoji jer će se utakmice igrati utorkom i srijedom. Mi ćemo svakako igrati sa svojim najboljim juniorima.

Jozak kaže da je to novo natjecanje pravi pogodak...

- Marketinški se radi o fenomenalnom potezu. Praćenje igrača bit će čudesno...

Naravno, postoji tu i lošija strana cijele priče. Svi najbolji juniori bit će na oku cijeloj Europi, pa postoji mogućnost da veliki klubovi 'otmu’ najtalentiranije klince. Sve u svemu bit će zanimljivo sljedeće sezone. Kruno Jurčić i njegovi dečki samo imaju još jedan imperativ više. Moraju se plasirati u Ligu prvaka, kako bi juniori dobili šansu da se popnu na vrh Europe!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:08