OPROŠTAJ OD POLITIČARA KOJEG SU SVI VOLJELI

POKOPAN JE BORIS ŠPREM Milanović: 'U ovom grubom vremenu trebamo svi biti zajedno'

NOVO 12:55 - Kod same grobnice govore su održala dva dugogodišnja Špremova prijatelja.

- Danas nam je svima teško. Dužan sam istaknuti tvoju osobnost i tvoju ljudsku dimenziju. Bio si dobrodušan, samozatajan, vedar, nezamjenjiv i dobar prijatelj. Nedavno si nam kazao, 'Čovjek dok živi ne smije izgubiti poštenje,mir i nadu, a ja imam nadu u povratak među vas'... U najtežim trenucima ostao si miran. Promišljeno djelovati i izdići se iznad svih bio je tvoj cilj. Sve što si činio nije bilo uzalud, tvoj neiscrpan duh bogatstvo je koje si nam ostavio... mirno počivaj dragi Borise, pijatelju moj, ostat ćeš uvijek s nama, kazao je vidno ganut Špremov prijatelj Branko Klasić.

- Kažu da nema nezamjenjivih, ali ti to jesi. Više nikada neće biti isto... Molili smo se da opet pobjediš, nismo smjeli ni pomisliti da pobjedi strah. Volio si svoju Koprivnicu, brege, Hrvatsku. Nepravde su te boljele i nesebično si se držao u svojoj državničkoj misiji iako ti je sva snaga trebala za borbu protiv bolesti. Poslovica kaže da ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti - žive po svojim riječima i djelima... Tvoj čvrst moralni stav uvijek će biti naš putokaz. Na zadnjem rođendanu rekao si da je prijateljstvo nešto najvrednije u životu... obećajemo da ćemo čuvati to prijateljstvo. Neka ti je laka zemlja, mirno počivaj, kazao je dr. Miljenko Bura, također dugogodišnji prijatelj.

Nakon govora bliskih prijatelja pripadnici počasno zaštitne bojne ispalili su tri hitca, skinuli zastvu s ljesa i predali je premijeru Milanoviću, a on ju je potom predao Špremovoj supruzi Jasenki. Lijes su položili u grobnicu. Po želji obitelji tada je izvedena skladba 'Vatrene kočije' grčkog skladatelja Vangelisa.

12:11 - Okupljenima ispred mrtvačnice na Mirogoju obratio se premijer Zoran Milanović: - Život je putovanje, nije krajnja destinacija, a tvoj je bio lijep i na njega svi možemo bit ponosni. Ove riječi koji svi govore o tebi, nisu samo fraza.

Milanović je poručio kako postoji vrijeme za sve pa tako i vrjeme u kojem se svađamo i u kojem smo zajedno te je poručio Borisu Špremu: - U ovim trenucima trebamo svi biti zajedno jer je vrijeme grubo, a to je nešto što sam naučio od tebe, da nas okupljaš kad je vrijeme ružno. Dragi Boris, dragi prijatelju, dragi druže, zbogom, rekao je na kraju Milanović.

Tada je svoj govor pročitao predsjednik Josipović:

- Ovog žalosnog dana došli smo iskazati sućut. Mnogima od nas Boris je grijao srce i bistrio misli. Oplemenio je naš život dobrotom i mudrošću. Mnogima od nas je grijao srce. Zato nam je danas srce puno žalosti. Boris je svoju dužnost predsjednika Sabora obavljao časno i uspješno, makar kratko. Cijelog života služio je javnom dobru. Na prvo je mjesto stavljao javni interes. Služio je ljudima i nikada svoj prvatni interes nije stavljao ispred javnog. Nisu ga vodili ideološki ciljevi. Bio je primjer poštenja i etičnosti. Njegova karijera bila je bez mrlja, na strani suradnje, poštenja i ljubavi prema čovjeku. Živio je u duhu parlamentarizma i u želji da stvori bolje društvo.

Danas iskazujemo svoju bol i tugu, ali i počast te mu zahvaljujemo za sve dobro što je učinio za Hrvatsku, a učinio je puno toga. Zato su danas zastave spuštene na pola koplja.

Sjećamo ga se kao nasmijanog optimistu, kao mirnog i staloženog. Pomogao je mnogima, a mogao je toliko toga još dati, ali nije jer ga je prekinula gruba sudbina. Neka ti je Borise vječna slava i hvala.

Pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski izrazio je sućut u ime nadbiskupije, blagoslovio tijelo Borisa Šprema te pozvao sve da mole za njegaa.

----------------------------------------------

11:59 - Započela je ceremonija posljednjeg ispraćaja. Pogrebna povorka krenula je iz mrtvačnice u pratnji pripadnika Oružanih snaga RH, uz glazbenu pratnju Vojnog orkestra Hrvatske vojske.

11: 43 - Upravo su u mrtvačnicu na Mirogoju stigli predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom te premijer Zoran Milanović sa suprugom Sanjom. Na Mirogoju se već okupilo mnoštvo građana i državnih i javnih dužnosnika.

Trenutno uz odar Borisa Šprema njega kao straža stoji predsjednik Republike Josipović, premijer Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

11:00 - Na je Mirogoj stigla obitelj Borisa Šprema. Supruga Jasenka, sin Damjan, sestra Božica i brat Dragutin s obiteljima.

Kako je već objavljeno, predsjednik Sabora bit će pokopan na groblju Mirogoj iza zida boli uz najviše državne počasti uz Vangelisove ‘Vatrene kočije’.

U mrtvačnici na Mirogoju dužnosnici se izmjenjuju na odru na počasnoj straži. Trenutno stražu drže saborski zastupnici, a zadnju stražu držat će najviši državni dužnosnici. Do sada se okupilo više stotina građana.

Ovo je tek drugi državnički pogreb u Hrvatskoj, nakon sprovoda Franje Tuđmana. Akreditirano je više od 200 novinara. Neki ministri su već došli.

U posljednjoj počasnoj straži koja će završiti pet minuta prije podneva, kada počinje obred pokopa, počasnu stražu držat će predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, i Zvonko Pusić, predsjednik Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti.

Bivši predsjednik Stipe Mesić, kojem je Šprem jedno vrijeme bio predstojnik Ureda, neće stići na sprovod.

Od stranih dužnosnika i izaslanika prisutni su:

Gregor Virant, predsjednik državnog Zbora Slovenije.

Denis Bećirević, zamjenik predsjednika zastupničkog doma parlamentarne Skupštine BiH.

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH.

Žarko Korač, predsjednik Skupštine Srbije.

Džavid Haliti, podpredsjednik Skupštine Kosova.

Alena Palečkova, predsjednica Senata Češke.

Svetlana Jakimovska, podpredsjednica Sobranja Makedonije.

Oswald Klikovits, predsjednik skupine Hrvatsko-Austrijskog prijateljstva i izaslanik predsjednice Parlamenta Barbare Tramer.

KOMEMORACIJA U SDP-u Milanović: 'Boris je svoje napravio u najboljoj vjeri, na nama je da mijenjamo zemlju!'

10:30 - U Staroj gradskoj vijećnici danas je održana komemoracija Borisu Špremu, predsjedniku Hrvatskog sabora i bivšem predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine na kojoj su mu gradski zastupnici, njegovi kolege i prijatelji, u tuzi i poštovanju odali posljednju počast.

Predsjednik Skupštine Davor Bernardić naglasio je kako je odlaskom Borisa Šprema završen jedan sadržajan i bogat život.

"Zatvorila se jedna knjiga izuzetno bogatog sadržaja. Knjiga puna dobrih i plemenitih djela. Prestalo je kucati jedno veliko srce", rekao je Bernardić navodeći kako je Boris Šprem zbog svoje skromnosti, vrijednosti i ustrajnosti u radu među kolegama, osobito među mladima, bio uzor koji valja slijediti - jednostavan, dostupan i prisan.

DRŽAVNI VRH OPRAŠTA SE OD BORISA ŠPREMA Milanović: 'Njegov me optimizam oduševljavao, i istovremeno strašio'

"Nikada nije izgubio osjećaj za čovjeka i pravdu. Nije trpio nepoštenje. Nije volio nerad. Uvijek je bio na strani slabijih, poticao ih je i hrabrio. Zato je bio velik. Njegovo čovjekoljublje uključivalo je i njegovo domoljublje. Nije smatrao da je to potrebno posebno isticati. Za njega se to podrazumijevalo. To je dokazao cijelim svojim životom", naveo je Bernardić.

Podsjećajući kako je imao "sreću i privilegiju" biti Špremov blizak suradnik, rekao je da je Gradska skupština od Borisa Šprema naslijedila kvalitetan i pošten rad zbog čega će ga pamtiti Zagrepčanke i Zagrepčani.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su na vijest o bolnom i preranom odlasku Borisa Šprema podjednako zanijemile cijela Gradska uprava i Gradska skupština, kao i Hrvatski sabor i Vlada.

"Poznavajući Borisa, njegov optimizam i upornost svi smo se nadali da će njegov borbeni duh i pozitivna energija dobiti i ovu bitku, no, nažalost, to se nije dogodilo. Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog kolege i prijatelja, a svi mi koji smo ga imali priliku bliže poznavati zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju kao časnog i poštenog čovjeka koji je svojim primjerom i političkom biografijom pokazao da politika bez etike ne služi ni čovjeku ni stranci, ni narodu ni domovini", istaknuo je Bandić.

Naglasio je kako je Šprem, kao miran i tolerantan čovjek, jednako poštivao i svoje političke istomišljenike i političke suparnike čemu je, kazao je, i sam svjedočio u Gradskoj skupštini.

Boris Šprem zalagao se za opći boljitak Zagrepčana i ugled Zagreba i Hrvatskoj i svijetu, naveo je Bandić i dodao da će zbog svojih ljudskih vrlina i političkih osobina Šprem ostati zapamćen kao jedan od najsamozatajnijih i najsmirenijih hrvatskih političara.

"U srcima i sjećanjima živjet ćemo s njegovim imenom. Dragi prijatelju, počivao u miru. I zbogom", rekao je Bandić na komemoraciji u Gradskoj skupštini.

---------------------------------------------------------

ZAGREB - Lijes s tijelom pokojnog predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema, uz koji se izmjenjuju počasne straže, od rano jutros izložen je na odru u mrtvačnici na zagrebačkome Gradskom groblju Mirogoju.

Lijes će biti izložen do 11,30 sati, kada je predviđen dolazak obitelji pokojnog predsjednika Hrvatskoga sabora. Obitelj će dočekati najviši državni dužnosnici.

U počasnoj straži je po šest osoba, koje se izmjenjuju svakih pet minuta, a u posljednjoj počasnoj straži bit će najviši državni dužnosnici.

Na pokopu, najavljenom za 12 sati, od pokojnog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema oprostit će se predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Republike Ivo Josipović, a crkveni obred vodit će pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem bit će pokopan uz najviše vojne počasti.

Lijes s tijelom pokojnog Borisa Šprema jučer je zrakoplovom prevezen iz SAD-a, gdje je 23. kolovoza otišao na liječenje zloćudne bolesti od koje je umro u nedjelju, 30. rujna.

Posebna regulacija prometa zbog posljednjeg ispraćaja Borisa Šprema

Povodom posljednjeg ispraćaja predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema na Gradskom groblju Mirogoj, Ulicom Hermana Bollea te Mirogojskom cestom od rotora do Remetske ceste na snazi će biti privremena regulacija prometa, javlja MUP.

S obzirom da će od 6 do 14 sati biti zabranjen promet, zaustavljanje i parkiranje za sva vozila osim za vozila s dozvolom, autobuse ZET-a i taksi vozila Ulicom Hermana Bollea te od 9 do 14 sati Mirogojskom cestom od Remetske do Aleje Hermana Bollea, bit će pojačane autobusne i tramvajske linije koje voze prema Gradskom groblju Mirogoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:47