VELIKI MAJSTOR ŽENSKIH AKTOVA

Preminuo je fotograf kojeg su na zapadu zvali ‘Helmut Newton istoka’

Na zapadu su ga zvali “Helmut Newton DDR-a”, iako on sam nikada nije volio taj naziv: veliki istočnonjemački fotograf Günter Rössler preminuo je u dobi od 86 godina. Najpoznatiji po svojim fotografijama ženskih aktova, proslavio se radovima u modnim časopisima “Sibylle” i “Magazin”, kao i u DDR-u iznimno popularnom časopisu “Modische Maschen”, koji je, poput Burde, izlazio s uzorcima za krojenje.

Njegove fotografije objavljivane su i u Playboyu i to pod naslovom “Djevojke iz DDR-a”; djevojke koje je slikao nisu bile profesionalni modeli (posao neprimjeren istočnonjemačkom komunizmu) i pritom su se odlično uklapale u Playboyev koncept djevojaka iz susjedstva. One nisu bile djevojke u izazovnim pozama i s napućenim usnicama, već ih je Rössler prikazivao zamišljenima i istovremeno punim samopouzdanja, u suptilnoj crno-bijeloj estetici.

2005. objavljena je Rösslerova autobiografija “Mein Leben in vielen Akten”, a 2012. uslijedila je knjiga “Starke Frauen im Osten”, kao i dokumentarni film “Genijalnost trenutka” koji donosi prikaz ovog majstora akt fotografije. Titula “Helmut Newton istoka” nije mu se baš sviđala.

- Kod Newtona dominira poza, kod mene se radi o najvećem mogućem stupnju autentičnosti djevojaka - kazao je fotograf uoči 85. rođendana za časopis Bild.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:32