PROSVJEDOVALO NEKOLIKO STOTINA NAVIJAČA

FOTO, DRAMA U SPLITU Torcida zaustavila stečaj Hajduka: Kerum mora sazvati novu sjednicu!

Na sjednici Gradskog vijeća klubu s Poljuda nije odobreno jamstvo za kredit u iznosu od 30 milijuna kuna
 Jure Klarić/CROPIX

SPLIT - Split već dugo nije doživio tako dramatičan dan. Gradsko vijeće odbilo je dati jamstvo za kredit od 30 milijuna kuna koji bi spasio nogometni klub Hajduk , a ova odluka je značila da simbol Splita i Dalmacije, star 101 godinu, odlazi u stečaj. Splićani su se odmah podigli na noge, a Torcida organizirala prosvjed ispred zgrade Banovine pred koju su odmah počeli stizati policajci. Specijalne jedinice počele su pred zgradu postavljati barikade. Na ulici se osjetila atmosfera linča.

Torcidaši su se u petak popodne okupili pred Banovinom. Bila je to očekivana reakcija nakon odluke da Grad neće jamčiti za kredit Hajduku. Policija je bila u punoj pripravnosti, već su bile postavljene barikade na ulazu u zgradu.

Andabak: 'Grad Split ubija vlastito dijete, a ja sam se pozdravio sa svojih 25 milijuna kuna'

Kiša je padala kao iz kabla, a okupilo se tristotinjak navijača. Njihove predstavnike primila je zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković. Ona im je obećala da će se nova sjednica o Hajduku održati u ponedjeljak. Vijećnicima su hitno odaslani pozivi. U manje od dva sata dogodio se veliki obrat. Sad se ne vidi drugo rješenje nego da Grad izda jamstvo za kredit Hajduku.

JURICA PAVIČIĆ Četiri moguće opcije raspleta sudbine Hajduka: Bolji je i stečaj nego ovisnost o Podrugu

Drama je počela kada je Gradsko vijeće odbilo izdati jamstva za kredit od 30 milijuna kuna bez kojeg Hajduk nije mogao platiti dug Poreznoj upravi i NK Šibeniku. Za spas Hajduka glasalo je sedmero gradskih vijećnika, protiv ih je bilo petero, a ostalih devetero suzdržani.

Kad je postalo jasno da u zraku nema dovoljno ruku da bi se Hajduku izglasalo jamstvo za kredit u gradskoj vijećnici čuli su se povici:

- Pa vi niste normalni! Ovo je unaprijed režirana predstava. Neka vas bude stramota. Bacili ste Hajduk u propast!

Komentari su dolazili od strane vijećnika HDZ-a. Najglasnija je bila vijećnica Sanja Bilač. HDZ-ovci su bili za to da se Hajduku da jamstvo za kredit od 30 milijuna kuna.

Ukupno sedam vijećnika diglo je ruku za taj prijedlog. SDP je imao drugačiji stav, njihovi vijećnici glasali su protiv dok je Ivo Baldasar, budući kandidat za gradonačelnika, bio suzdržan. Kao i vijećnici HGS-a, Kerumove stranke, koji su predvođeni zamjenikom gradonačelnika Jurom Šundovom odigrali dribling koji je očito izašao iza radionice Željka Keruma koji nije ni ovog puta bio na sjednici, ali je sve napravljeno po njegovim uputama.

- Gradonačelnik radi - ustvrdio je Šundov odgovarajući na pitanje gdje se nalazi Kerum i kako uopće opravdava izostanke s posla. Nema Keruma na Gradskom vijeću, nema ga ni u Saboru...

Šundov je poručio da će Grad dati jamstvo Hajduku ako ta odluka bude donesena konsenzusom, a to znači jednoglasno, ali kako je to od početka bilo iluzorno očekivati, Hajduk je na kraju ostao bez jamstva i novca koju mu je nužan za preživljavanje.

Kerumova devetorica suzdržanih označili su kraj priče. Pa je njegova sestra Nevenka Bečić, inače predsjednica Gradskog vijeća, brže bolje označila završetak sjednice. Ili je bolje reći kraj političke utakmice u kojoj je Hajduk izgubio golom primljenim u sudačkoj nadoknadi.

Hajdukov predsjednik Marin Brbić izgledao je utučeno. Uzeo je torbu i krenuo prema izlaznim vratima.

- Ovo je kraj. Iznenađen!? Ne da sam iznenađen nego sam šokiran. Nadam se samo da su ljudi koji su donijeli ovu odluku svjesni što su učinili. I kakve su posljedice ove odluke - kazao nam je Brbić.

Ne treba biti ekonomski ekspert da bi se shvatilo kako će završiti Hajduk.

- Stečaj. Nema drugog izlaza nego stečaj - dodao je Brbić. Prvi čovjek Hajduk apelirao je na početku sjednice na vijećnike da ne dozvole takav scenariji.

- Mi tražimo jamstvo, a ne pomoć. Jedini način na koji Hajduk može doći do kredita jest uz jamstvo Grada koji je većinski vlasnik kluba - rekla je doktorica ekonomije Branka Ramljak, koja je potpredsjednica Nadzornog odbor. Najluđe u cijeloj priči je da je jamstvo za kredit Hajduku zagovarala i najbliža suradnica Željka Keruma, Anđelka Visković. Ali, Šundov je srušio sve. Kerumovi HGS-ovci bili su suzdržani, a zapravo su minirali cijelu priču. Hajduk je ostao bez jamstva s kojim je računao i s kojim je trebao kod dviju komercijalnih banaka podignuti 30 milijuna kuna da bi izbjegao stečaj.

- Od prije desetak dana račun kluba je u blokadi sa četiri milijuna kuna. Sjela nam je Banco Popolare. Sve smo podredili ovoj sjednici Gradskog vijeća računajući da će vijećnici pokazati razumijevanje i odgovornost. Prije dva dana sam molio ljude iz HEP-a da nam ne isključuju struju zbog neplaćenih računa. Nakon ovoga možemo računati da će Hajduk od ponedjeljka doslovno biti u mraku - zaključio je Brbić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 12:07