UPOZORENJA NJEMAČKIH POLITIČARA

NJEMAČKA BLOKIRA HRVATSKU? Doris Pack: ‘Hrvatska sada nije spremna za EU! Vlada nije smjela gubiti vrijeme’

Oštre poruke Hrvatskoj da još nije spremna za članstvo u EU nisu samo poruke njemačkih medija skeptičnih prema daljnjem procesu proširenja, nego su i sveprisutni stav u vladajućem CDU, pa i među dokazanim prijateljima Hrvatske.

- To je jasna poruka koja ne bi trebala iznenaditi hrvatsku Vladu. Trebali su više raditi na ispunjavanju uvjeta, a ne gubiti vrijeme. Sad vrijeme istječe i Vlada mora ozbiljno raditi na ispunjavanju preostalih uvjeta - rekla je u telefonskom razgovoru za Jutarnji list Doris Pack, zastupnica CDU u Europskom parlamentu koja se još prije 20 godina zalagala za pomoć Hrvatskoj oko priznanja neovisnosti, a zatim i oko članstva u EU. Doris Pack sad ističe da Hrvatska ne smije okretati glavu od činjenice da je Europska komisija identificirala zadaće koje nisu ispunjene i ne smije biti iznenađena odjekom koji je ovaj izvještaj imao prije svega u njemačkoj javnosti.

Nema iznenađenja

- Mene ne iznenađuje ni ton u njemačkim medijima, ni stavovi mojih kolega. Naša je javnost izuzetno pažljiva i osjetljiva oko proširenja zbog iskustva s Bugarskom i Rumunjskom - rekla je Doris Pack. Odbacila je sumnje da CDU postaje kritičan prema Hrvatskoj zato što je na vlasti SDP, a ne njima stranački istomišljenik HDZ.

- To nije stranačka politika i to je Njemačka uvijek dokazivala na primjeru Hrvatske. Tko god je bio na vlasti u Hrvatskoj ili Njemačkoj, Hrvatska je imala našu potporu - izjavila je Pack te upozorila da će biti posljedica po Hrvatsku ako ne ispuni uvjete.

Da je Hrvatska izgubila nepotrebno vrijeme računajući da je članstvo u EU gotova stvar, smatraju i neki diplomati EU u Bruxellesu.

Upitna potpora

- Znamo da ste uvijek imali potporu Njemačke, ali danas nitko ne smije biti siguran da će oko proširenja EU imati potporu Njemačke. Oni vas žele u EU, ali žele da im vi poslužite kao pozitivan primjer, kao netko tko sto posto zaslužuje članstvo, a ne kao netko tko ulazi nespreman - objasnio je dipomat iz jedne od članica EU koja često svoje stavove koordinira s Njemačkom.

Naši sugovornici u EU upozorili su i na utjecaj medijskih izvješća i komentara u Njemačkoj, koji su gotovo jednoglasno negativno izvještavali o nalazima monitoringa Europske komisije o Hrvatskoj.

- U Njemačkoj mediji mogu imati veći utjecaj na političke stavove nego politika na medije. Zato bi kritike na račun Hrvatske i upozorenja da se nitko ne pusti u EU ako nije spreman mogle ostaviti posljedice - napomenuo je drugi diplomat.

Neki dužnosnici EU strahuju da bi ovakva negativna atmosfera u Njemačkoj mogla poslužiti kao poticaj Nizozemskoj da i ona oklijeva u procesu ratifikacije. Sve to mogla bi iskoristiti i Slovenija.

‘Da, niste spremni’

Neki diplomati EU, koji dobro poznaju Hrvatsku, kažu da uvjeti koje Komisija postavlja nisu teški, ali su dovoljni za konstataciju da Hrvatska nije spremna. No, kritiziraju i način na koji Europska komisija komunicira.

- Ne možete u zaključcima pretposljednjeg izvještaja o monitoringu dati deset uvjeta koji nisu ispunjeni i reći da je sve u redu te da ne sumnjate da će Hrvatska ući u EU za devet mjeseci. To Nijemci s pravom smatraju neozbiljnim ponašanjem Europske komisije - rekao je jedan diplomat EU koji se ipak nada da neće doći do komplikacija i odgode ulaska Hrvatske. Neozbiljnim i nepotrebnim smatra pokušaje nove Vlade da ministre postavlja u nadzorne i upravne odbore javnih poduzeća.

Bahati političari

- I u nekim državama EU ima razlika po tom pitanju pa je ponegdje to moguće. No, nije dobro ponašati se bahato kad vas netko iz EU na to upozorava - rekao nam je taj izvor, objasnivši da misli na izjavu Radimira Čačića “sav se tresem od Europske komisije”.

Neki dužnosnici EU podsjećaju kako je prije ljeta ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić obećala da će Hrvatska “i prije vremena ispuniti sve uvjete”, ali to se još nije dogodilo. Zato sad upozoravaju da ne treba čekati zadnji rok, nego što prije riješiti sve nedostatke koje je Komisija navela u prošlotjednom izvješću.

Kad je riječ o njemačkoj vladi, gotovo svi naši sugovornici naveli su da u slučaju Hrvatske njemačka vlada nema nikakve skrivene namjere, nego samo inzistira na principu. Spominju kako njemačka diplomacija čak lobira kod Slovenije da na vrijeme počne proceduru ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora kako to ne bi ostavili za zadnji tren. “Sve je u vašim rukama”, poručuju Hrvatskoj, koliko god dosadno zvuči ta fraza koju slušamo posljednjih 13 godina koliko traje naš put prema EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13