REAKCIJA IZ VLADE

MINISTAR MRSIĆ: 'EU neće uvesti sankcije Hrvatskoj. 'Lex Perković' je naša stvar'

 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izrazio je danas uvjerenje da Hrvatska neće dobiti sankcije zbog slučaja "Lex Perković".

'NITKO ME NIJE PITAO ZA LEX PERKOVIĆ. SVI SU ME PITALI ZA VUKOVAR' Milanović odgovara EK

"Mislim da neće biti sankcija Hrvatskoj, jer ono o čemu mi razgovaramo dio je koji je vezan uz naše zakonodavstvo. Mislim da imamo dovoljno argumenata da Europskoj komisiji dokažemo da ćemo stvari mijenjati, ali ćemo mijenjati kako mi mislimo da ih treba mijenjati", izjavio je ministar Mrsić na pitanje novinara očekuje li sankcije Europske komisije u slučaju "Lex Perković".

Kazao je da je što se tiče slučaja 'Lex Perkovića' on naša stvar te podsjetio da su već upućena pisma povjerenici Europske komisije Vivane Reding.

REUTERS IZ BRUXELLESA Europska Unija uvodi sankcije Hrvatskoj već idući tjedan

Ministar Mrsić to je novinarima izjavio u zagrebačkom SDP-u gdje je objavio kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Mrsić je kazao i kako se "ulaskom u Europsku uniju u slučaju prekomjernog deficita proračuna uspostavlja mehanizam koji obvezuje da se u roku od tri godine Europskoj komisiji podastru reforme koje će ići za time da se prekomjerni deficit razriješi".

Europska komisija nije ni potvrdila ni demantirala da će se raspravljati o Hrvatskoj

BRUXELLES - Europska komisija nije ni potvrdila ni demantirala da će na svom sljedećem sastanku raspravljati o pitanju hrvatskog zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga, jer o tome još nije donesena odluka, izjavio je u petak glasnogovornik Komisije Olivier Bailly.

"Još nije donesena odluka da se formalno raspravlja o tom pitanju na sljedećem kolegiju povjerenika. Kada budemo imali tu odluku, mi ćemo vas obavjestiti, ali do sada nema odluke, dakle ne mogu potvrditi tu informaciju", izjavio je Bailly na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje hoće li potpredsjednica EK Viviane Reding staviti pitanje mogućih sankcija protiv Hrvatske na dnevni red sljedećeg sastanka.

Na upit je li Komisiji prihvatljiv prijedlog zakona hrvatske vlade, po kojem bi promjena sadašnjeg zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga stupila na snagu 15. srpnja sljedeće godine, Bailly je rekao da u Komisiji nisu vidjeli taj prijedlog zakona te ponovio riječi povjerenice Reding da očekuje da se Hrvatska brzo uskladi s europskim zakonima u tom pitanju.

"Potpredsjednica Reding je u svom zadnjem pismu hrvatskim vlastima napisala da želimo brzu primjenu zakona EU-a. Riječ brzo nije povezana s nekim konkretnim rokom, ali to u svim jezicima jasno znači da to treba učiniti što je moguće prije", rekao je Bailly.

Britanska agencija Reuters objavila je, pozivajući se na neimenovane izvore iz Komisije, da će pitanje sankcija protiv Hrvatske vjerojatno biti na dnevnom redu sastanka Komisije koji se održava u sljedeću srijedu.

Povjerenica Reding zatražila je promjenu hrvatskog zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga, koji je donesen nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU-u. Ona je u nekoliko istupa rekla da Komisija raspolaže potrebnim instrumentima provjere da će to Hrvatska učiniti, pozivajući se na članak 39 Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Članak 39. predviđa "odgovarajuće mjere" od kojih bi jedna mogla biti i uskraćivanje novca iz fondova EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:47