ŠOKANTNI STAVOVI

VIDEO: RASISTIČKI SKANDAL TRESE NBA Vlasnik kluba: 'Ne dovodi mi te crnce na utakmice!'

 AFP

LOS ANGELES - Nezapamćena bura nastala je u redovima NBA, ali i u široj javnosti, nakon što se pojavila snimka na kojoj je zabilježen rasistički ispad vlasnika LA Clippersa Donalda Sterlinga.

Poznati trač portal TMZ objavio je audiozapis na kojemu se Sterling svađa sa svojom donedavnom djevojkom V Stiviano zbog fotografije koju je objavila na Instagramu. Riječ je o slici na kojoj je pozirala s košarkaškom legendom Magicom Johnsonom.

Prepirka počinje Sterlingovim prigovorom da se Stiviano, koja je potomak crnkinje i Meksikanca, stalno slika s manjinama.

Stiviano: Što ne valja s manjinama? Što ne valja s crncima?

Sterling: To je kao da surađuješ s neprijateljem. Sve je u redu s manjinama, ma manjine su sjajne, a ti si mi neprijatelj.

Stiviano: Zašto?

Sterling: Jer ne razumiješ.

Stiviano: Što ne razumijem?

Sterling: Ma ništa.

Stiviano: Da je rasizam samo laž?

Sterling: Ne, ali postoji kultura. Ljudi imaju određene osjećaje. Hispanci imaju određene osjećaje prema crncima. Crnci imaju određene osjećaje prema ostalim grupama. Tako je bilo oduvijek i tako će uvijek biti.

Prepirka zatim dolazi do teme Instagrama. Stiviano pita Sterlinga smeta li ga što ga stalno netko zivka zbog činjenice da ona na Instagramu objavljuje fotografije s crncima. On odgovara potvrdno.

Sterling: Da, užasno me smeta što želiš objavljivati da se vežeš s crncima. Moraš li to baš raditi?

Stiviano: Pa i ti si povezan s crncima.

Sterling: Ja nisam ti, a ti nisi ja. Ti bi trebala biti bjelkinja ili latino djevojka.

Stiviano: Ja sam miješana, a ti si zaljubljen u mene. Ja sam crnkinja i Meksikanka, svidjelo ti se to ili ne. I tražiš od mene da uklonim nešto što je dio mene i moje krvi samo zato što te strah što će drugi reći jer si tako odgojen? Želiš da mrzim druge crnce?

Sterling: Ne želim da ih mrziš. Želim da ih voliš. U privatnosti. Budi s njima cijeli život, svaki dan.

Stiviano: Ali ne javno?

Sterling: Zašto bi im davala publicitet na Instagramu i zašto bi ih dovodila na moje utakmice?

U nastavku snimke, Sterling najavljuje mogući prekid svojoj sada već bivšoj djevojci i onda opet kreće s pričom o rasama.

'Radi što hoćeš, spavaj s njima, dovedi ih doma, radi što hoćeš. Jedino što tražim od tebe je da ih ne promoviraš na tom Instagramu i da mi ih ne dovodiš na utakmice', kaže vlasnik LA Clippersa jadajući se kako je nastao veliki problem.

Stiviano ga je pitala bi li mu smetalo da se umjesto s Magicom Johnsonom fotografirala s Larryjem Birdom, na što je Sterling izgubio živce.

Stiviano mu se počela pravdati da se slikala s nekim kome se divi. 'Divim se Magicu Johnsonu', rekla mu je.

'Samo kažem da je šteta što mu se ne možeš diviti u svojoj privatnosti. Divi mu se cijeli život, dovedi si ga ovdje, hrani ga, radi s njim što hoćeš, baš me briga. Samo ga nemoj stavljati na Instagram da ga cijeli svijet vidi pa da onda mene zovu na telefon. I ne dovodi mi ga na utakmice', uzvratio je Sterling.

Sporna fotografija Magicom Johnsonom je u međuvremenu uklonjena s profila V Stiviano.

Magic je na Twitteru objavio da, dok god je Sterling vlasnik Clippersa, više nema namjeru ići ni na jednu utakmicu tog kluba. Dodao je i da mu je žao nekih prijatelja koji rade za takvog čovjeka. Inače, prva petorka Clippersa su sve redom crnci.

NBA je o cijelom slučaju pokrenula istragu. Glasnogovornik lige Mike Bass kaže da su komentari na snimci 'uznemirujući i uvredljivi', ali da će prije opširnijeg komentara pričekati dok se ne utvrdi autentičnost zapisa.

Inače, Sterling se primarno bavi nekretninama, a Clipperse je kupio 1981. godine. Već je imao nekoliko tužbi zbog navodne diskriminacije, ali nikad nije osuđen.

Prije nekoliko je godina postigao milijunsku nagodbu kako bi izbjegao proces u kojemu ga se teretilo da je svoje nekretnine odbijao davati u najam hispancima, crncima te obiteljima s djecom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:35