FILMOVI U VELIKOM TABORU

12. TABOR FILM FESTIVAL Najbolji su 'Portreti' iz Kolumbije, a domaći - 'Mrzim te'

Najbolji hrvatski film je „Mrzim te" Lane Kosovac, a Petra Zlonoga osvojila je nagradu za najbolji eksperimentalni film u međunarodnoj konkurenciji

Međunarodni žiri u sastavu Gabriel Gauchet, Baris Karamuço i Martina Meštović kao najbolji igrani i najbolji film 12. Tabor film festivala proglasili su film Los Retratos (Portreti) kolumbijskog redatelja Ivána Davida Gaone. Priča je to o baki Paulini koja na tržnici želi kupiti namirnice da pripremi svome suprugu kreolsku piletinu, no nedostaje joj novaca. Neočekivano osvaja Polaroid kameru i nagovori svog supruga da fotografski bilježe svoj život na selu.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film osvojila je hrvatska redateljica Petra Zlonoga za film Glad , animaciju koja tehnikom olovke i tuša na papiru tematizira vječni krug gladi za životom. Glad je ujedno i jedini hrvatski film koji je bio uključen u međunarodnu konkurenciju.

Nagradu za najbolji dokumentarac dobio je film 'Kraljica' (La Reina) argentinskog redatelja Manuela Abramovicha koji govori o natjecanju sedmogodišnje Memi za titulu kraljice karnevala, a najboljim animiranim filmom proglašen je film 'Boles' slovenske redateljice Špele Čadež, priča o siromašnom Filipu koji pokušava pisati u čemu ga ometa susjeda Tereza.

Posebne pohvale u međunarodnoj konkurenciji žiri je dodijelio filmovima 'Kao i svako tijelo' (De weg van alle vles) Belgijanca Debena Van Dama, 'Kolekcija mirisa' (Colectia de arome) rumunjskog redatelja Igora Cobileanskog te škotskom filmu 'Ja sam Tom Moody' (I'm Tom Moody) u režiji Ainslie Henderson.

Najboljim domaćim filmom proglašen je film 'Mrzim te' redateljice Lane Kosovac – priča o djevojčicama Dunji i Lindi koje lutaju gradom u ljetnu noć, dok njihove mame doma tulumare. Žiri u sastavu Rungano Nyoni, Valentina Božičkova i Peter Murdmaa bio je jednoglasan u svojoj odluci, istakavši svoju impresioniranost glumom, posebno glavne glumice ( Klara Naka), te naglasio kako film poznatu tematiku o djetetu koje proživljava rastavu roditelja priča na posve neuobičajen i nepredvidljiv način, konstatntno iznenađujući i šarmirajući režijom, tijekom fabule i glumcima.

'Mrzim te' Lane Kosovac

Posebna je pohvala žirija u domaćoj konkurenciji dodijeljena filmu 'Simulacra' Ivane Bošnjak i Tomasa Johnsona, u kojem se tehnički briljantno i izrazito kreativno koriste animacija i lutke.

Nagradu publike osvojio je film '5 metara 80' francuskog redatelja Nicolasa Deveauxa, sjajna animacija o žirafama koje izvode skokove na trapezu na jednom bazenu. Ovaj film osvojio je i publiku na Noći filma, novom programu Tabora, koji se ove godine odvijao u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću, Mariji Bistrici i u Zaboku.

Finalnu večer festivala svojom je glazbom na lutnji začinio Jozef Van Wissem, filmski kompozitor, dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Cannesu za originalnu glazbu iz prošlogodišnjeg filma "Only Lovers Left Alive" kultnog redatelja Jima Jarmuscha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:40