ZDRAVSTVENI RAT

Privatnik vam je otkrio karcinom? Ponovite pretragu u bolnici ili plaćajte privatno cijelo liječenje!

Ako su liste čekanja zagušene, a na pojedine dijagnostičke preglede čeka se mjesecima, logičan izlaz je obavljanje hitne pretrage kod privatnika. No, nalaze privatnika u ordinacijama liječnika obiteljske medicine često se tretira kao nevažne i liječnici odbijaju postupiti po preporuci privatnog specijalista. Potvrdio nam je to niz privatnika s kojima smo razgovarali, a dokazuje i slučaj 55-godišnjakinje kojoj je umalo uskraćena terapija za zloćudnu bolest.

Zar opet čekati

Ona je privatno napravila redovnu kolonoskopiju na kojoj je pronađena izraslina na debelom crijevu. Preporučena je biopsija, operacija ukljanjanja izrasline i terapija za H. pylori. No, iako je taj antibiotik na redovnoj listi HZZO-a, doktorica opće prakse odbila joj je napisati recept uz objašnje-nje da ne prepisuje lijekove prema nalazima privatnika. U tom trenutku Lj. M. ima izbor: ponoviti pretragu u domu zdravlja, čekati na nju i uzeti red nekom drugom ili sama iz svog džepa platiti lijek iako ima i osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje u HZZO-u.

Njen je, čini se, “grijeh” to što je imala i privatno, u sklopu kojeg joj je i pronađena zloćudna izraslina. Drugi slučaj jednako je apsurdan, a prema riječima liječnika s kojima smo razgovarali i najčešći.

Radi se o ginekološkom nalazu. Mlada B. M. napravila je pregled kod privatnog ginekologa, nakon čega joj je liječnica obiteljske medicine odbila napisati recept za lijekove i izdala joj tzv. bijeli recept s kojim je potrebno doplatiti lijek, iako je djevojka osigurana, a lijek na listi HZZO-a. I njoj je bez ustručavanja rečeno da recept ne može dobiti jer je nalaz iz privatne ordinacije. Mnogi privatni liječnici su se susreli s takvim slučajevima.

Specijalistica ginekologije dr. Ulla Marton kaže da najviše pacijenata kombinira privatno i javno zdravstvo. Dakle, pokoji pregled će napraviti privatno kako bi prije došli na red, ali rijetko tko danas ima novca za kompletno privatno liječenje.

Maltretiranje žena

- To je problem koji moraju riješiti Komora i Ministarstvo. Djelomično razumijem i kolege, uputnica je isto što i novac, ali ako netko dovede u pitanje tvoj nalaz samo zato što imaš privatnu ordinaciju, naravno da se osjećaš povrijeđenim. To se u ginekologiji često događa jer mlade djevojke i trudnice trebaju puno pretraga, koje liječnici obiteljske medicine proglase nepotrebnima - rekla je ginekologinja. Specijalistica onkologije i radioterapije dr. Ljerka Eljuga, koja ima privatnu polikliniku koja pruža i ginekološke preglede, slaže se s ocjenom da je u toj grani medi-cine najviše neslaganja između privatnika i liječnika obiteljske medicine. - Bilo je slučajeva kada liječnici nisu htjeli prepisati obični antibiotik ili vaginalete na temelju nalaza iz privatne ordinacije, nego su ih poslali na nove preglede - rekla je doktorica Eljuga, koja je imala i puno ozbiljnije slučajeve sa svojim pacijenticama oboljelima od raka dojke.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:29