Neriješeni zločini: istraga otvorena

Objavljeno: 20.09.2009

Zašto je Nada ubojici pristavila kavu? Gdje je nestao Marijanin tajni dnevnik? Piše li u njemu ime ubojice? Kome je na žulj stao Draženko Cestar? Koliko je dilerima dugovao Željko Bilen? Još najmanje tisuću ovakvih pitanja leži neodgovoreno u 166 spisa koji skupljaju prašinu po policijskim arhivima diljem zemlje. Svi iz kategorije ‘Neriješena ubojstva’, pod oznakom ‘Istraga otvorena’. Zaboravite sve što ste vidjeli u TV serijama. Ovi se zločini neće riješiti u 45 minuta plus reklame.

Istražitelji su oko nekih slučajeva radili godinama, skupili podeblje dosjee, tražili nove DNK analize, no pomaka nije bilo. Stotine ubojica šetaju na slobodi, ljudi koji su poznavali žrtve i oni koji su za njih tek čuli kovali su nebrojene teorije urote. Je li otkrila nešto što nije smjela vidjeti ni znati? Je li ubojstvo naručeno iz ‘viših krugova’?

Ta su se pitanja postavljala u slučaju brutalnog umorstva mlade tajnice. Je li previše ogrezao u drogu?  Tko je i zašto pucao u omiljenog i milog Štefeka Vrageca?

Istraga traje...

1. Osijek, 11. ožujka 2004.

Mafija, ljubomora ili kockarski dugovi?


Ubojstvo osječkog ugostitelja Pere Martića i njegove mlađahne ljubavnice Jadranke Modrić u ožujku 2004. šokiralo je Osječane i pokrenulo niz priča.

Prije nego što ih je našla policija, ljubavnici su više od 12 sati izrešetani ležali u krvi u garsonijeri nekadašnjeg hotela Turist, a ubojica ni danas nije otkriven.

Martić je zasigurno imao veze u osječkom podzemlju, a kao suvlasnik Automat kluba City poslovao je, blago rečeno, sa sumnjivim ljudima. No, kad ga se nije moglo povezati ni s kim konkretnim u podzemlju, istraga se okrenula prema motivu ljubomore.

Martić (38) je unatoč supruzi i dvoje maloljetne djece gotovo javno dvije godine održavao vezu sa 26-godišnjom Valpovčankom Jadrankom Modrić, a kako u hotelsku sobu nije provaljeno, posumnjalo se da ih je upucao netko koga su oboje poznavali.

Treći krak istrage vodio je prema nekom od bijesnih gostiju automat kluba, nekome tko je možda zbog loše sreće s kockom izgubio sav novac ili je nekretninu morao prepisati na Peru ili njegova partnera.

I te je večeri Martić s ljubavnicom bio u Cityju. Prošetali su se do hotela Turist gdje su unajmili garsonijeru. Zabrinuta supruga sljedećeg je dana u panici zvala policiju jer se Pero nije vratio kući.

Kad su pronađeni, i Pero i Jadranka su bili odjeveni i spremni za odlazak iz Turista. On je ležao na krevetu, ona na podu. On je ubijen s pet metaka, ona samo s jednim - direktno u srce.

Oko njih u krvi su ležale čahure.

Oružje: navodno automatska puška; možda s prigušivačem. Nikad nije pronađena. Martić, zanimljivo, nije imao kaznenih prijava niti je dotad bio predmet policijske istrage kao član podzemlja.

Prema nekim neslužbenim istupima kriminalista i vještaka, ubojstvo nije izvedeno na klasičan mafijaški način.


2. Split, siječanj 2002.

Je li Marijana ubijena jer je otkrila prijevaru?

Marljiva i pedantna, kakve tajnice već znaju biti, mlada je pripravnica ostala u uredu do samog predvečerja. Upravo je navršila 24 godine, našla posao u agenciji nekretninama, paralelno gurala prvu godinu Prava, a ni povremena koškanja sa zaručnikom nisu je pretjerano brinula. Bistra je, ambiciozna i lojalna. Jedno je sigurno, pred Marijanom Jerković bila je svijetla budućnost.

A onda kao u Tribusonovu romanu netko je tog popodneva krajem siječnja 2002. godine ušetao u ured u srcu Splita i jednim preciznim potezom noža, od uha do uha, djevojci prerezao vrat.

Ubojica je bio smiren, hladnokrvan i nije ostavio ni traga. Zaručnik je prošao poligraf i pušten je na slobodu nakon 48 sati intenzivnog ispitivanja, iako je njegov alibi imao vremensku rupu od pola sata.

Što je doznala Marijana? Kakva je to prljava tajna ležala u spisima agencije M-Kontakt Tradea?

Marijana kao tajnica u agenciji za promet nekretnina nije imala ovlasti za sklapanje ugovora, ali je nesumnjivo imala uvid u mnoge ugovore.        Je li istina da je njezino ubojstvo naručio imućni Splićanin čiju je prijevaru s nekretninama slučajno otkrila?

Zašto su netragom nestali njezin dnevnik i mobitel? Očevid je pokazao da je ubojica ljevoruk, a među četvoricom prvotno osumnjičenih samo je jedna osoba bila ljevak.

Splićani su tjednima po gradskim štekatima razvijali svoje teorije, a policija se nije makla s prvog šahovskog polja. Ni danas nije otkriven motiv, a kamoli sumnjivac.

Tadašnji šef policije Serđan Guštin demantirao je teoriju o profesionalnom ubojici koji gradom hoda s popisom novih meta.

Diskreditirane su i druge teorije o tajanstvenim skrbnicima i krivotvorenim ugovorima za stanove iz kojih su za vrijeme rata pobjegli srpski državljani.

U pomoć je čak pozivan i svjetski poznati forenzičar Henry Lee, no smrtonosna tajna ostala je pokopana s mladom pripravnicom.


3.  Zagreb, 11. studenog 2003.

Glumac pogubljen pred djevojkom

Tih je dana u Dubravi bilo “kreševo”. Prvo je netko podmetnuo bombu u dvorište albanske obitelji Atlija, a 24 sata kasnije na kilometar zračne udaljenosti propucan je Željko Bilen zvani Vrag, 31-godišnji sesvetski glumac koji je početkom osamdesetih u trinaest epizoda popularnih “Smogovaca” utjelovio Štefeka Vrageca.

Nitko ne zna kako je točno Vrag ogreznuo u kriminal, ali je na “putu prema dolje” bio dulje vrijeme. Dosje mu se punio raznim kaznenim djelima; Bilen je petljao i s drogom, švercao i tukao se, a zašto je dobio metak u glavu, tog 11. studenog 2003. do danas je misterij.

Policija njegovu smrt nikad nije službeno povezala s bombom za Atlijeve dan ranije, no oba su slučaja dobila labavu etiketu “obračuna na kriminalnoj sceni”. Upućeni tvrde da je Bilen bio presitna riba za takvo profesionalno izvedeno ubojstvo.

Sa svojim dobrim prijateljem Bilen se u Pajeru oko 22.30 zaustavio na autobusnom stajalištu u Dubravi.

Tamo ih je čekala Bilenova djevojka, no prije nego što je ušla u automobil, vozilu je prišao ubojica s crnom vunenom kapom na glavi, u popularnog Štefeka uperio pištolj i stisnuo obarač.

Prije toga mu je pokucao na vrata, na što mu ih je bivši glumac otvorio. Djevojka i prijatelj u šoku su gledali kako Bilen pada na suvozačko sjedalo. Ubojica je sjeo u nepoznati tamni automobil i pobjegao prije nego što je itko stigao reagirati.

U brojnim teorijama koje su uslijedile najčešće se pričalo da je Bilen policiji “otkucao” većeg dilera pa ga je sustigla osveta te jedna verzija prema kojoj je bio povezan s Atlijom (kojeg se pak povezivalo s narkomiljeom) i skončao kao kolateralna žrtva sukoba na višoj razini.

Po naravi brbljav, navodno je pogrešnim ljudim otkrio da je policijski doušnik.


4. Koprivnica, 19. travnja 1981.

Ubojici je pristavila kavu i domaću rakiju

Popili su po čašicu rakije, pa je Nada pristavila kavu. Tajanstveni gost zapalio je cigaretu. Njih su dvoje sjedili u omalenoj kuhinjici do dugo u noć. Sljedećeg jutra, a svjedoci ga se sjećaju kao kišovitog i neobično tmurnog, u kuću su provalili inspektori i na kuhinjskom podu pronašli beživotno, osam puta izbodeno tijelo.

Tako je 19. travnja 1981. godine u noći vjenčanja svojeg sina u rudarskom naselju Glogovac ubijena supruga, majka i kućanica Nada Kragl.

Zločin je šokirao koprivnički kraj, a istražitelji su prevrnuli nebo i zemlju (i pritom navodno puno griješili), ali ubojica je i danas na slobodi. Na optuženičkoj klupi redali su se njezin suprug Josip i sin Branko, da bi obojica na kraju išetali slobodni - otac još 1986. s čvrstim alibijem, a sin prije tri godine, jedva.

Unatoč grčevitoj potrazi za dokazima, nije ih bilo dovoljno. Čak su izuzeti uzorci svih domaćih rakija u selu i okolici, ali analizom plavci nisu dobili ništa. Te je kobne večeri Branko Kragl, danas star 50 godina, ženio svoju odabranicu, a ni majka ni otac nisu htjeli doći na svadbu. Otac je radio noćnu smjenu u kamenolomu u Siraču. Nada je ostala kod kuće.

Tek kad je Branko prije pet godina doveden u postaju zbog zlostavljanja obitelji, netko od policajca izvukao je prašnjavi dosje i istraga je ponovno pokrenuta.

Branko pada na poligrafu, a mozaik kao da je ponovno sastavljen. Na sudu ga je na kraju srušio sudac Žarko Dundović. Oslobodio je Branka Kragla jer nije bilo dovoljno materijalnih tragova. Presuda je postala pravomoćna.

- Tapkali smo u mraku. Osobu ne možemo osuditi bez dokaza. Ostala je samo sumnja... - rekao je Dundović.


5. Čakovec, travanj 2007.

Samozatajni lopov zaspao s ribama

Profesionalno ubojstvo. Tri hica u čelo. Tijelo s utezima umotano u vreću i bačeno u jezero. Ubojstvo Draženka Cestara školski je primjer mafijaške krilatice “spavat ćeš s ribama”. Samo tko se to bojao sitnog krimosa i žmuklera koji je zarađivao prebacujući ljude preko granice i živio od sitnih krađa?

Njegovo tijelo pronašao je mladi bračni par koji je u vruće ljetno poslijepodne u lipnju 2007. godine šetao uz akumulacijsko jezero kod Novog Sela na Dravi. Tijelo je bilo u visokom stupnju raspadanja, a kako sve tajne prije ili kasnije isplivaju na površinu, tako su i plinovi koji su se razvijali u vreći podigli leš na površinu jezera. Nakon čak dvije DNK analize konačno je utvrđeno da je riječ o Cestaru čiji su nestanak u travnju te godine prijavile njegova majka i bivša supruga. Kao uteg, ubojica ili više njih, koristili su blok automobilskog motora koji su vezali na vreću.

Na slučaj su se odmah bacili istražitelji iz više policijskih uprava, no osim zaključka da je riječ o obračunu lokalnih kriminalnih skupina, policija nije zaključila više ništa. Dosje mu je bio podeblji - gotovo 70 teških krađa i provala. Nitko od njegove obitelji (četvero djece iz dva braka) nije znao čime se bavi ili sumnjao da operira s one strane zakona.Tomislav Novak

Broj preporuka: 2

Zagreb
12 °
05.05.
19 °
/ 10 °
06.05.
Naoblaka
21 °
/ 11 °
07.05.
21 °
/ 9 °

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr