KOLEGE GA OPTUŽILE

VUKOVARSKI GRADONAČELNIK U SKANDALU Željko Sabo: 'Da, fiktivno sam i kupio i prodao kuću...ali to ne znači da sam prevario državu!'

Saborski zastupnik SDP-a i član predsjedništva te stranke, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, u srpnju 1998. sklopio je fiktivni kupoprodajni ugovor o kupnji kuće u baranjskom mjestu Bilje te kod Zagrebačke banke podigao kredit od 62.000 njemačkih maraka s rokom otplate od 15 godina. Sabo je istu nekretninu, također fiktivno, prodao dvije godine kasnije. Izjavu o toj neobičnoj transakciji ovjerio je kod javnog bilježnika u kolovozu 2010., kada se saznalo za kupnju i prodaju te kuće.

Naime, Sabo je te godine htio zamijeniti sada zajednički stan svoje nove supruge, od 56 metara četvorih, za stan u novouređenoj urbanoj vili, veličine 86 metara četvornih. Obnova vile, u kojoj su samo dva stana, navodno je koštala oko tri milijuna kuna.

Da bi od Uprave za područja od posebne države skrbi dobio suglasnost za zamjenu stana na prvom katu raskošne vile, Sabo je morao priložiti potvrdu Porezne uprave o prometu nekretnina.

Tako se saznalo za prodaju kuće u Bilju, ali i za promet nekretnine na Viru, gdje od 1985. ima vikendicu. Upravo zbog toga, rečeno nam je iz izvora Ministarstva regionalnog razvoja, Sabo nije mogao dobiti suglasnost za zamjenu stana.

Optužbe kolega

Vukovarski gradonačelnik i visokopozicionirani član SDP-a, Željko Sabo tvrdi, međutim, da u spomenutoj kući u Bilju nikada nije stanovao te da se u fiktivnu kupnju i prodaju upustio da bi pomogao prognaničkoj obitelji Mioč, lažno od njih kupivši kuću kako bi spasili obiteljsku tvrtku i nekretnine jer im je prijetila ovrha. Kad su pronašli stvarnog kupca, objašnjava Sabo, on im je, kao fiktivni vlasnik prodao kuću obitelji Mioč, mada je nikada nije posjedovao, niti u njoj živio.

No, njegovi stranački kolege, vukovarski SDP -ovci koji su ga nedavno prijavili tvrdeći da se materijalno okoristio novcem socijalno ugroženih građana Vukovara i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja, naplaćujući im desetostruko više iznose za osiguranje tijekom boravka na moru, ne vjeruju u gradonačelnikovo objašnjenje.

- Gradonačelnik Sabo okoristio se obnovom i stambeno je zbrinuo sebe i članove svoje obitelji tako da su dobili znatno više stambenog prostora nego što im po zakonu pripada. No, Sabi ni to nije bilo dovoljno, pa je 2010. htio doći do luksuznog stana od 86 metara četvornih, u najljepšem dijelu Vukovara.

Opsežna dokumentacija

Ali tada se otkrilo da je 1998. godine prodao kuću u Bilju, u Baranji, a to znači da uopće nije imao pravo na obnovu, s obzirom na to da je posjedovao nekretninu od 160 četvornih metara. Ne vjerujemo da se radilo o fiktivnoj kupoprodaji, kako on to sada pokušava objasniti - kažu vukovarski SDP-ovci Zdravko Dedić, Saša Egić, Dražen i Martin Nikolić, Elvira Dejak, Jasmina Komlenić i Vinko Erak.

Oni su opsežnu dokumentaciju o stambenom zbrinjavanju Željka Sabe i njegove obitelji nedavno predali USKOK-u.

Iz dokumentacije kojom Jutarnji list raspolaže vidljivo je da je gradonačelnik Sabo pravo na obnovu, zajedno sa svojom tadašnjom suprugom i dvoje djece, ostvario obnovom obiteljske kuće njegovih roditelja, s kojima su živjeli u zajedničkom domaćinstvu. Za obnovu te kuće potrošeno je 560.000 proračunskih kuna. No, kad se Sabo razveo od svoje prve supruge, ona je dobila stan od 56 kvadrata.

Stambeno zbrinjavanje

Sabo se, pak, seli u stan svoje druge supruge, Željke, koja nakon razvoda također dobiva stan od 56 četvornih metara, u kojem sada žive. Vukovarski SDP-ovci, koji su o svemu obavijestili USKOK, tvrde da je prva supruga Željka Sabe već bila stambeno zbrinuta dok je s njim živjela u kući njegovih roditelja.

Osim toga, tvrde da je sličan slučaj i s njegovom sadašnjom suprugom, koja je do razvoda živjela u stanu obnovljenim također proračunskim novcem, a nakon razvoda je, usprkos činjenici da je bila vlasnica polovice kuće u Osijeku, dobila novi gradski stan, u kojem sada živi i gradonačelnik Sabo.

Željko Sabo: Ni na koji način nisam prekršio Zakon o obnovi

- Ničega spornog nema u obnovi moje roditeljske kuće, u kojoj sam nakon povratka iz progonstva živio zajedno s mojom tadašnjom suprugom i djecom. Zahtjev za obnovu te kuće podnesen je prije one fiktivne kupoprodaje u Bilju. Ponavljam, ta kuća nije bila moja, niti sam ikada u njoj živio. Moja bivša supruga dobila je kadrovski stan, a sadašnjoj je nakon razvoda stan dodijeljen kao novoosnovanoj obitelji. Ni na koji način nisam prekršio Zakon o obnovi, a to vide samo oni koji me pred svake izbore, pa tako i ove, predstojeće lokalne, lažno optužuju za kojekakve izmišljene afere - kaže Sabo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:04