RELI PORTUGAL

Pobjednik Hirvonen nakon tehničkog pregleda diskvalificiran zbog kvačila

 AFP

Bez već ubilježenih 25 bodova ostao je finski vozač Citroëna Mikko Hirvonen na Portugalskom reliju, četvrtoj od 13 ovosezonskih postaja Svjetskog prvenstva u reliju.

Premda je slavio uvjerljivo, s gotovo dvjema minutama prednosti pred Norvežaninom u Fordu Madsom Östbergom, Hirvonen je bez pobjede i prvog mjesta u ukupnom poretku ostao nakon utrke, pri nedjeljnome sudačkom pregledu tehničkih karakteristika vozila svih sudionika. Tehničke kriterije nije, konkretno, zadovoljavalo kvačilo Finčeva Citroëna DS3, što je sucima bilo dovoljno za diskvalifikaciju.

Pravilima također nije bila usklađena niti turbina na Hirvonenovu vozilu, koju su suci poslali na dodatno ispitivanje.

Iz francuske su momčadi već najavili da će se žaliti na odluku Međunarodne federacije autosportova (FIA) jer spomenutim nedostacima nisu mogli steći nikakvu prednost.

Östbergu je tako pripala pobjeda na Portugalskom reliju. Fordov trokut na vrhu kompletirali su Rus Jevgenij Novikov i Norvežanin Petter Solberg.

Najzadovoljniji raspletom svejedno može biti osmerostruki uzastopni svjetski prvak, također iz Citroëna, Sebastain Loeb, koji je morao odustati zbog teškog oštećenja automobila pri izlijetanju već prvog dana natjecanja.

Pred timskim kolegom ali i najvećim protukandidatom Finčevom je diskvalifikacijom zadržao 16 bodova prednosti. Hirvonen ga je pobjedom privremeno prestigao za devet bodova (75-66).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:32