EUROPSKA LIGA

FOTO, VIDEO Tri španjolska kluba u polufinalu, Sporting se spasio!

U polufinalnim ogledima Europske lige igrati će Atletico Madrid protiv Valencije i Athletic Bilbao protiv Sportinga iz Lisabona. Finale se igra u Bukureštu
 AFP

Europska liga je natjecanje kao stvoreno za klubove s Pirinejskog poluotoka. U prvom redu Španjolce, a uz bok su im Portugalci.

Od četiri ovogodišnja polufinalista tri dolaze iz zemlje svjetskih i europskih nogometnih prvaka - Athletic Bilbaom, Atletico Madrid i Valencia. Poker zatvara portugalski Sporting. Španjolci se mogu pohvaliti i s ukupno pet od osam polufinalista u oba Uefina natjecanja. Real Madrid i Barcelona su u polufinalu Lige prvaka i moguće je da u oba finala igraju samo - Španjolci.

No, naslov i uvod teksta nismo posvetili Pirinejima samo zbog ovogodišnjeg učinka. Otkako je Kup Uefe preimenovan u Europsku ligu trofej su podizali nogometaši Atletica (2010.) i Porta (2011.). Po geografskoj pripadnosti današnjih polufinalista znamo i da će se taj niz nastaviti. Osim toga lani je u finalu bila Braga, a posljednjih sedam Kupa Uefe osvajali su ili Pirinejci (2003. Porto, 2004. Valencia, 2006. i 2007. Sevilla) ili bivši Sovjeti (2005. CSKA, 2008. Zenit, 2009. Šahtjor).

No, dosta nabrajanja, prisjećanja i analiza za ovaj tekst. Pogledajmo što se događalo u Bilbau, Valenciji, Hannoveru i Harkovu.

Najnapetije bilo je u Ukrajini. Cleiton Xavier i Rui Patricio slomili su srca navijača Metalista. U 64. minuti imali su domaćini jedanaesterac za 2-1, ali je Rui Patricio obranio Xavierov udarac. Nije se ponovila sudačka nadoknada lisabonske utakmice kada je vezni igrač Metalista, inače Brazilac, s bijele točke smanjio na 2-1 za Sporting.

Pokušavali su Ukrajinci na sve načine do pogotka za produžetak, stalno prijetili, ali nisu došli ni do pogotka niti do tako dobre prilike koju je Cleiton Xavier imao u 64. minuti. Ostalo je 1-1.

Schalke je u Bilbauu tražio iskupljenje za gelsenkirchenske grijehe, ali je Athletic predobra momčad da bi izgubila zimnicu od 4-2 koliko su donijeli iz Njemačke. Huntelaar i Raul su dva puta dali nadu Schalkeu, ali su Baski (samo takvi mogu igrati u Athleticu) oba puta brzo uzvratili. Da se ne bi, slučajno, stvorila kakva panika.



szólj hozzá: Bilbao : 1 - 2 : Schalke 04

Valencia je jedini klub koji je u četvrtfinalu uspio nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice. Krvnik AZ Alkmaara zove se Adil Rami. Metar i devedeset visoki francuski stoper marokanskih roditelja je u manje od 180 sekundi poništio prednost Nizozemaca. Prvi je zabio nogom, drugi glavom.



szólj hozzá: Valencia 4-0 AZ Alkmaar

U španjolskom polufinalu Valencia će igrati protiv madridskog Atletica. Pobjednik iz 2006. protiv prvaka iz 2010. godine. Kolumbijac Rademal Falcao još uvijek ima priliku ponoviti prošlogodišnji trijumf s Portom. Djelomično se i sam pobrinuo za nastavak serije u Europskoj ligi jer zabio za 1-2 u 87. minuti, ali pogodak koji morate vidjeti, barem na you tubeu je onaj Adriana Lopeza. Dribling, dribling, dribling i - gol!



szólj hozzá: Hannover 1-2 Atletico Madrid

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:40