TAJNI DOKUMENTI

REAKCIJA NA PISANJE JUTARNJEG Ministarstvo gospodarstva: 'Sve opcije za Inu otvorene'

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva potvrdilo je danas Hini, u povodu medijskih objava o mogućem otkupu MOL-ova dioničkog udjela u Ini, da se analiziraju sve mogućnosti rješavanja problema izazvanih zategnutim odnosima Vlade i MOL-a kao najvećih Ininih dioničara.

TAJNI DOKUMENT Vrdoljak: 'Posuđujemo 2,6 milijardi eura i kupujemo Inu od Mađara'

"Povodom informacija objavljenih u današnjim dnevnim novinama, Ministarstvo gospodarstva može potvrditi da se na stručnoj razini analiziraju sve mogućnosti rješenja trenutačne situacije u kojoj MOL želi narušiti energetsku stabilnost zemlje i razvoj Ine", kaže se u odgovoru tog ministarstva na Hinin upit za komentar članka u današnjem Jutarnjem listu.

Jutarnji list piše da je Ministarstvo gospodarstva dostavilo Državnom tajništvu SAD-a, koje je ponudilo da prijateljski posreduje u rješavanju spora između Vlade i MOL-a oko Ine, dokument s prijedlogom da Hrvatska kupi dionice Ine koje su u vlasništvu MOL-a. Taj list dalje piše da bi Hrvatska tu kupnju mogla ostvariti kreditom od 2,6 milijardi eura, a uz zalog dionica Ine u vlasništvu države kao kolaterala.

U Ministarstvu kažu da je "hrvatska država zbog najave MOL-a o mogućnosti prodaje udjela u Ini, ali i neispunjenja MOL-ovih poslovnih planova o razvoju Ine te odluka suprotnih interesima države, odlučila preispitati sve mogućnosti".

Dodaju kako Ministarstvo može potvrditi da nikakva odluka, a posebno ne ona o eventualnom otkupu MOL-ovog udjela, nije donesena, jer bi o tako važnoj odluci javnost bila informirana.

"Država kao drugi najveći dioničari u hrvatskoj strateški važnoj energetskoj tvrtki Ini time pokazuje odgovornost prema državnim strateškim interesima. Ministarstvo gospodarstva je sada usredotočeno na arbitražne postupke i završetak pregovaračkog procesa s MOL-om, a nastavak pregovora očekujemo sredinom studenog", kaže se u odgovoru Ministarstva gospodarstva na upit Hine.

Lalovac: 'Nema mjesta za novo zaduženje radi otkupa dionica Ine'

ZAGREB/RIJEKA - Ministar financija Boris Lalovac izjavio je danas kako je informaciju da bi se Hrvatska bila spremna zadužiti da otkupi dionice Ine od MOL-a vidio u novinama te kako, po njemu, nema mjesta za nova zaduživanja.

"Ja moram priznati da sam to danas vidio u novinama. Muku mučim i ovako s financiranjem, a još naći nova zaduženja, moram priznati da što se mene tiče vrlo je mali prostor", rekao je Lalovac odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da se Hrvatska zaduži kako bi otkupila dionice Ine od MOL-a, te što bi to značilo za proračun i koliko je to realan scenarij.

"Vidite koliki nam je javni dug, tako da ne znam. Nisam o tom modelu razgovarao s ministrom Vrdoljakom, da li bi to značilo uključivanje u javni dug, vrlo vjerovatno bi, moram još sjesti s njim da vidim o čemu se tu radi. Međutim, prostora za daljnja zaduživanja nema", istaknuo je Lalovac.

Na pitanje da se kao kolateral za kredit kojim bi se kupile dionice Ine spominje zalog nad dionicama Ine u vlasništvu države, Lalovac je rekao kako to tek mora vidjeti.

"Moram vidjeti. Nešto što vam Eurostat proglasi kao dio javnog duga, bez obzira što bio kolateral, onda vam je to javni dug. Pitanje je imamo li prostora; po mene nemamo", ponovio je Lalovac, koji je sudjelovao na panel diskusiji "Aktualna porezna politika i reforma", održanoj u organizaciji Visoke škole za financije i pravo Effectus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:19