SUĐENJE ZA NESREĆU

Dvojica vozača optuženih za smrt oca i sina (8) nisu došli na sud: Jedan se liječi na psihijatriji, a drugi ne javlja na telefon

 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Tri mjeseca nakon podizanja optužnice , na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Stjepanu Brdariću (55) i Igoru Loborcu (26), dvojici optuženih vozača koji su početkom lanjskog prosinca u Ulici Svetice, svaki na svoj način, ugasili živote pješaka Daria Puljića (36) i njegovog osmogodišnjeg sinčića Patrika.

Suđenje je, međutim, odmah i odgođeno obzirom da se Brdarić i Loborec nisu pojavili u sudnici.

I dok je Loborčev odvjetnik Gordan Preglej sudu servirao opravdanje za svog klijenta rekavši da je u teškom psihičkom stanju sa dijagnozom PTSP-a te da zbog toga nije sposoban prisustvovati raspravi, odvjetnik prvooptuženog Brdarića Miroslav Vlašić nije znao objasniti razlog nedolaska rekavši tek da je njegov klijent u 8 sati krenuo na sud te da ne zna zbog čega kasni jer mu je mobitel isključen.

Ne mogavši vjerovati u to što čuje, Darijeva supruga i Patrikova majka Kristina Marija Puljić koja je prepuna bola smogla snage pojaviti se u sudnici, prokomentirala je u očaju: „On ima psihičkih problema? A što je samnom i mojom traumom? Zar to nitko ne pita?!“

Naime, odvjetnik Loborca sudu je predao otpusno pismo dnevne bolnice za psihijatriju KBC-a Zagreb u kojem je, između ostaloga, navedeno da se 26-godišnjak liječi pod dijagnozom PTSP.

- Otkad se dogodila nesreća on je pod stalnim psihijatrijskim tretmanom. U pritvoru je bio četiri mjeseca i cijelo vrijeme je proveo u zatvorskoj bolnici, a po izlasku iz pritvora je nastavio liječenje u KBC Zagreb. Dakle, u zatvoru Remetinec nije bio niti dana - pojasnio je odvjetnik Preglej nakon čega je sud prihvatio zahtjev Općinskog državnog odvjetništva da se provede psihijatrijsko vještačenje ne bi li se potvrdile Preglejeve tvrdnje da njegov klijent nije kadar pratiti rasprave.

Puno kraći bio je Brdarićev odvjetnik Vlašić koji je prije početka ročišta muku mučio da stupi u kontakt sa klijentom kojeg nikako da ugleda na vratima zgrade suda. Članovi obitelji Brdarić su mu kazali da je Stjepan od kuće izašao u 8 sati ujutro i krenuo na suđenje, no gdje je zalutao ostala je nepoznanica.

Za Brdarića tužiteljstvo traži dvije godine zatvora, a za Loboreca pet te zabranu vožnje na sedam godina.

Podsjetimo, optužnica prvookrivljenom Brdariću stavlja na teret da je u jutarnjim satima tog kobnog lanjskog 4. prosinca vozio teretni automobil istočnim kolnikom Ulice Svetice u smjeru sjevera te da je "olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći", kod kućnog broja 26. te ulice skrenuo u lijevo prešavši prednjim dijelom vozila na drugu polovicu kolnika bez da je pritom propustio sve automobile koji su, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržavali smjer kretanja.

I baš je u tom trenutku, ne bi li izbjegao Brdarićev kamionet, mladi informatičar Loborec vozeći brzinom većom od dopuštene, točnije 86,3 km/sat, skrenuo u desno i izgubio nadzor nad upravljačem te u nekontroliranom zanošenju naletio na rubni kamen kolnika. Pritom je 'pomeo' pet metalnih stupića, kontejner za smeće i na kraju ugasio živote dviju generacije.

Za razliku od Loborca koji je policiji ustvrdio da mu je Brdarić oduzeo prednost te da ga je izbjegavao i zbog toga izgubio nadzor, pokupio metalne stupiće i naletio na oca i sina, drugi vozač žutog kombija, pak, tvrdio da je vozio ispravno s upaljenim žmigavcem i da zbog prevelike brzine Loborčeve Toyote istu nije mogao ni vidjeti na vrijeme da nailazi. Kontradiktorne informacije obojice vozača zadale su policiji muke pa su potražili i pomoć građana radi rasvjetljavanja okolnosti koje su prethodile dvostrukoj tragediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:50