POLUDIO ZBOG HULIGANA

PLATINIJEVA POSLJEDNJA PRIJETNJA Samo jedan incident na utakmici protiv Srbije i ne idete na Svjetsko prvenstvo!

Platinijevo mišljenje da je 'monitoring' neophodan na Balkanu, utvrdit će i posljednji incident, uoči utakmice PSG - Dinamo, kada su se Dinamovi navijači potukli s huliganima PSG-a
 Srđan Vrančić / CROPIX

Michel Platini, predsjednik Uefe, odavno je Hrvatskoj i Srbiji pokazao žuti karton zbog huliganskog iživljavanja i nereda na nogometnim utakmicama. Michel je mislio ozbiljno, ali je Srbiji i Hrvatskoj dao još jednu šansu.

Preciznije, dao je priliku vladama Hrvatske i Srbije i njihovim nogometnim savezima, koji bi se do ožujka, odnosno rujna iduće godine trebali obračunati s huliganskim hordama, iskorijeniti divljanje na nogometnim stadionima i uvesti red. Inače? Inače će im pokazati crveni karton!

Posljednje upozorenje

Michel Platini će, kao kontrolor, 22. ožujka iduće godine doći na utakmicu Hrvatska - Srbija u Zagrebu, a nazočit će i uzvratnom susretu, 6. rujna u Beogradu. Osobno će procijeniti što su Vlade Hrvatske i Srbije poduzele da bi na stadionima vladala sportska atmosfera, bez nacionalističkih iživljavanja i huliganskog pirovanja, bakljada i rasizma. Bude li “iščašenog” ponašanja, bude li baklji, svastika i hukanja, Platini je spreman i hrvatsku i srpsku reprezentaciju odstraniti sa Svjetskog prvenstva u Brazilu. Naravno, ako izbore plasman. Platini se želi obračunati s neredima na nogometnom istoku, a prvi “pick” mu je Balkan. Radikalnim pravilima učinio je Ligu prvaka dostupnu i državama trećeg svijeta, poput Hrvatske i Srbije, omogućio im je pristojnu zaradu, pomaže im financijski u gradnji kampova, jer, kako kaže Ivica Osim, “u balkanskoj bašti ima vrlo lijepog cvijeća”, a obećao je i Europsko prvenstvo 2020., u kojemu će sudjelovati i gradovi iz bivše Jugoslavije. Obećao je da će Uefa pomoći i u izgradnji nacionalnih stadiona, koje ni Srbija, ni Hrvatska, ni Bosna i Hercegovina u ovom času nemaju. Samo Poljud zadovoljava Uefine kriterije.

Platinijev monitoring

Nedavno, za boravka u Sarajevu, Platini je dobio detaljne informacije o eskalaciji huliganizma na Balkanu. Rečeno mu je: “Riječ je o stotinu šefova huliganskih gangova, kriminalaca koji su od navijaštva napravili sjajnu profesiju. Nogomet je na ovim područjima njihov talac, jer ta gospoda istovremeno se bave dilanjem droge, menadžerstvom i sjede u klupskim kancelarijama, nedostupni policiji...”

Platinijevo mišljenje da je “monitoring” neophodan na Balkanu, utvrdit će i posljednji incident, uoči utakmice PSG - Dinamo, kada su se Dinamovi navijači potukli s huliganima PSG-a i kada ih je pohapsila policija.

Drugi žuti ili crveni?

Možda su bili napadnuti, možda su imali dogovoreni “rendez vous” s francuskim huliganima, no Platini je definitivno došao do saznanja da hrvatska Vlada ništa nije poduzela da bi riješila problem huliganizma na hrvatskim stadionima. O tome vrlo ozbiljno namjerava razgovarati s predsjednikom i premijerom države 4. prosinca, kada će doći u Zagreb na proslavu stote godišnjice HNS-a. Treba li uopće sumnjati da će 22. ožujka na tribinama biti nepodnošljivo vruća atmosfera i da će nogometna Hrvatska samo čudom preživjeti taj dan. Ne zaboravite, utakmica između Hrvatske i Srbije će se odigrati samo tri mjeseca prije ulaska Hrvatske u EU i baš ta utakmica bi mogla označiti da “još nismo spremni”. Za EU, naravno! Pitanje je samo hoćemo li dobiti “drugi žuti”, ili izravni crveni. Iako je sasvim svejedno, ta “utakmica” je najteža Štimčeva prepreka na putu za Brazil. Jer, kontrolor Platini je nabrijan na Balkan, makar je to njegova najsigurnija glasačka baza...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:58