SVI NJEGOVI KVADRATI

GLOBUS OTKRIVA MAMIĆEVO CARSTVO NEKRETNINA Vile i penthaus na Tuškancu, kuće na Pagu, stanovi u Zagrebu, zemljišta...

Urbane vile u podsljemenskoj zoni i luksuzne apartmane na Pagu nitko ne želi kupiti, a tvrtka za njihovu prodaju prijavila je godišnji prihod od 17 kuna
 CROPIX

Dok šef Dinama mora platiti pet milijuna kuna poreza zbog nerazmjera između prihoda i imovine, građevinski posao ide mu sve slabije: urbane vile u podsljemenskoj zoni i luksuzne apartmane na Pagu nitko ne želi kupiti, a tvrtka za njihovu prodaju, koju vode brat Zoran i sin Mario, prijavila je godišnji prihod od 17 kuna.

Vile su napuštene, prazne. Nalaze se u elitnom zagrebačkom kvartu: između Šestina i Pantovčaka. Ali nitko u njima ne živi. Nove su, moderne, ali izgledaju oronulo, nedovršeno: kao da ih je netko izgradio i otišao. A do unatrag nekoliko godina tvrtka Zorana Mamića, brata Zdravka Mamića, nedodirljivog gazde zagrebačkog Dinama, reklamirala ih je kao stanove za elitu.

Luksuzne vile bile su samo jedan od brojnih građevinskih projekata u koje su Mamići uložili novac zarađen na nogometašima. No, krah na tržištu nekeretnina ostavio je traga i na građevinskom biznisu nedodirljive braće Mamić. Blokirani računi, nekretnine pod ovrhom – samo su neki od problema u kojima su se posljednjih godina našle njihove tvrtke. A i poreznici su se, neslužbeno doznajemo, odlučili pozabaviti privatnom imovinom Zdravka Mamića. Utvrdili su nesrazmjer između njegove osobne imovine i prijavljenih prihoda te su mu poslali “račun” s navodno milijunskim iznosom.

“Čuo sam da su mu poslali rješenje na pet milijuna kuna”, kaže nam izvor blizak Mamiću, te dodaje da su Mamića savjetovali da to ne plati, nego da podigne tužbu.

“Ali on je, koliko sam čuo, odlučio podmiriti dug, pa onda tužiti”, priča nam dalje naš izvor.

Krenuli smo zato tragom privatne imovine Mamićevih, kao i putem njihova privatnog građevinskog biznisa.

1400 kvadrata dvorišta. Utvrdili smo da od nekretnina u Zagrebu Zdravko Mamić posjeduje vilu na Tuškancu, koja glasi na njegovo ime. Riječ je o vili od 300-tinjak četvornih metara, s golemim dvorištem i garažom te bazenom. U zemljišnim knjigama navodi se da je riječ o zemljištu od 1400 četvornih metara. Nekretnina danas nema nikakav kreditni teret. Ranije su se vodile zabilježbe za kredite podignute u Hypo Alpe Adria banci od tri milijuna eura, 21 milijun kuna, pa i 8,4 milijuna švicarskih franaka, ali to je sve danas izbrisano, otplaćeno. Nedaleko od njega stan glasi na tvrtku u kojoj je direktor Mamićev sin, Mario Mamić. Radi se o peterosobnom, dvoetažnom stanu na katu i potkrovlju, kako piše u zemljišnim knjigama, koji sačinjavaju stubište, četiri sobe, hodnik i tri garderobe, tri toaleta, dvije kupaonice, dva tuša i dnevni boravak, izba, dvije kuhinje i polunatkrivena terasa ukupne površine 213 četvornih metara.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:42