IZ PARIZA DANIJELA MIHALIĆ ĐURICA

FRANCUSKA POLITIČARKA ODGOVARAT ĆE ZA SVOJE IZJAVE Le Pen gubi imunitet i bit će tužena za rasizam

 AFP

Marine Le Pen , šefica francuske krajnje desne stranke Nacionalni front, mogla bi zbog svojih ekstremno desnih izjava uskoro ostati bez imuniteta koji ima kao zastupnica u Europskom parlamentu. Naime, komisija Europskog parlamenta prošlotjednim je tajnim glasovanjem donijela odluku o ukidanju njezina imuniteta koji je štiti od kaznenog progona.

Odluku 11. lipnja još treba ratificirati kompletan saziv Europskog parlamenta, no mnogi tvrde kako je riječ samo o formalnosti jer parlament u pravilu potvrđuje preporuke komisije. Istraga zbog njezine izjave iz 2010., kada je masovne molitve muslimana na ulicama usporedila s nacističkom okupacijom francuskoga teritorija, pokrenuta je još 2011. Prijavu i zahtjev za skidanje imuniteta Europskom parlamentu podnijelo je u studenome 2012. francusko ministarstvo pravosuđa.

Poznata po tvrdoj, krajnje desnoj retorici te otvorenoj borbi protiv imigracije, posebno muslimanske, Marine Le Pen je u prosincu 2010. na skupu svoje stranke u Lyonu usporedila masovne molitve muslimana na ulicama zbog prenapučenosti francuskih džamija s nacističkom okupacijom francuskoga teritorija.

- Nema oklopnih vozila, vojnika, ali ovo je i dalje okupacija - izjavila je Le Pen i time još jednom izazvala bijes muslimanske populacije u Francuskoj, ali i brojnih udruga za borbu protiv svih oblika rasne diskriminacije.

Florian Philippot, potpredsjednik Nacionalne fronte, ocijenio je nevjerojatnom mogućnost da Marine Le Pen zbog “iznošenja istine o onima koji se mole na ulicama” izgubi imunitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:36