STIGLA U NEW YORK

Vesna Pusić: ‘Jako sam uzbuđena, ali nemam tremu’

 REUTERS

Predsjednica HNS-a nalazi se u New York, gdje će13. travnja imati javno predstavljanje pred Općom skupštinom UN-a u povodu kandidature za glavnu tajnicu. Intenzivno se za intervju priprema četiri mjeseca, a put financira sama, dok joj stranka pokriva troškove putovanja jedne suradnice. Veseli se susretu s brojnim bivšim suradnicima, među kojima i s bratom jordanskog kralja, Zeidom al-Husseinom.

“Da, moram priznati da sam dosta uzbuđena. Tremu nemam, ali sigurno ću je imati kad stanem pred Opću skupštinu UN-a na intervju”, otkrila je Jutarnjem listu predsjednica HNS-a Vesna Pusić koja je ove nedjelje otputovala u SAD u povodu kandidature za glavnu tajnicu UN-a.

Pomalo neuobičajeno, ali V. Pusić kandidaturu i boravak u SAD-u financira sama, dok je HNS pristao platiti troškove putovanja jedne suradnice. Odbila je otkriti o kolikom je iznosu riječ.

Intenzivne pripreme

“Ne bih puno o financijskom aspektu priče. Da, uobičajeno je da troškove snosi država iz koje kandidat dolazi, ali sada smo zaključili da je troškove bolje financirati ovako. Uobičajeno je i da diplomacija te iste zemlje odradi dobar dio posla oko kandidature, ali sada je tako kako je”, iskrena je bila V. Pusić i napomenula da najveću ispomoć očekuje od Stalne hrvatske misije pri Ujedinjenim narodima. Intenzivne pripreme za predstavljanje pred Općom skupštinom UN-a trajale su do pred sam odlazak u SAD, a njezin nastup, otkrila nam je, sastojat će se od dva dijela: desetominutn e prezentacije, a zatim slijedi usmeno “rešetanje” pitanjima kojima će se ispitati znanje Vesne Pusić iz područja mira i sigurnosti, ljudskih prava, humanitarne pomoći te upravljanja organizacijom.

“Najkompliciraniji je dio koji se odnosi na upravljanje UN-om, ali mene najviše vesele teme nove razvojne suradnje i ljudskih prava”, rekla nam je V. Pusić, koja se zadnja četiri mjeseca intenzivno priprema za intervju.

U to je uključila niz međunarodnih i domaćih stručnjaka, osobe koje su dobro upoznate sa sustavom UN-a i koje dugi niz godina rade u međunarodnim odnosima.

Sastanak s lobistima

Prije predstavljanja Pusić će se sastati s predstavnicima NGO-ova, među kojima i s lobističkom grupacijom Campaign to Elect a Woman UN Secretary General koja se bavi lobiranjem za odabir žene za glavnog tajnika UN-a. Pusić računa da će dobiti priliku razgovarati i s nekim bivšim suradnicima, među kojima i s bratom jordanskog kralja i visokim predstavnikom UN-a za ljudska prava Zeidom al-Husseinom, kao i s Phumzile Mlambo-Ngcuka, šeficom organizacije UN Women.O prva dva dana boravka u New Yorku je već izvijestila i na web stranici koju je pokrenula. Dosad se tako susrela i razgovarala s predstavnicima zemalja članica Ukrajine, Venezuele, Estonije i Costa Rice, a u utorak je svoju kampanju predstavila predstavnicima zemalja stalnih članica UN-a, kao i stalnoj misiji SAD-a te indijskom stalnom predstavniku.

U utrku se uključila i Helen Clark

Helen Clark, bivša premijerka Novog Zelanda, uključila se u utrku za čelno mjesto u Ujedinjenim narodima, ono glavnog tajnika. Dosad su kandidaturu istaknule, osim Vesne Pusić, Irina Bokova, sadašnja čelnica UNESCO-a, te bivša moldavska ministrica vanjskih poslova Natalia Gherman. Snažan je pritisak da na čelo UN-a prvi put u povijesti dođe žena pa se stoga znatno manje piše o kandidatima, a među njima su također jaka imena, kao što je bivši slovenski premijer Danilo Türk i bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres. Budući da bi, sukladno regionalnom rasporedu, ove godine trebala biti izabrana osoba iz istočnoeuropske skupine, smatralo se da najviše izgleda ima Bokova kao čelnica UNESCO-a. No, iz diplomatskih se krugova saznalo da joj nije sklon Washington zbog veza s Moskvom - ondje je naime studirala. U takvim pak okolnostima rastu i izgledi Vesne Pusić. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:43