RAZRIJEŠENA SUDBINA SPLITSKE GRAĐEVINSKE KOMPANIJE

Žderić ostao bez Konstruktora, preuzimaju ga država i banke

Željko Žderić više neće biti većinski vlasnik splitskog Konstruktora, ali kompanija ipak neće otići u stečaj jer su se njezini vjerovnici na jučerašnjem ročištu dogovorili da prihvaćaju plan restrukturiranja u sklopu predstečajne nagodbe, za što je glasalo 76,98 posto vjerovnika.

Predstavnici države, kako neslužbeno doznajemo, nisu glasovali na ročištu, pa ostaje nejasno je li država kao jedan od najvećih vjerovnika tvrtke zapravo protiv nagodbe ili je samo riječ o odluci u kojoj država svojim glasom ne želi prevagnuti ni na na jednu stranu. I tako povući ostale vjerovnike u nagodbu koju možda ne žele, osiguravajući svojim glasom da ona bude prihvaćena. To bi bilo u skladu s izjavom ministra financija Slavka Linića od prije nekoliko dana, kada je rekao da je sudbina Konstruktora u rukama banaka.

Dugovi i kamate

Konstruktorovi dugovi, koji su dosegnuli 2,2 milijarde kuna, bit će pretvoreni u vlasničke udjele, što znači da će propalo građevinsko poduzeće kao vlasnici preuzeti banke i država. Cilj im je održati poslovanje Konstruktora i pribaviti mu nove poslove kako bi kompanija u sljedećim godinama otplatila 712,8 milijuna kuna dugovanja koja će joj ostati nakon provedenog restrukturiranja. Konstruktor će ih otplaćivati u idućih 13 godina uz kamatu od četiri posto, s počekom od tri godine. Konstruktoru su otpisani dugovi za kamate i naknade od 133,9 milijuna kuna te dio glavnice duga težak 193,4 milijuna kuna.

Glavnu ulogu u vođenju Konstruktora više neće imati Željko Žderić koji se sredinom veljače, nedugo nakon otvaranja predstečajne nagodbe Konstruktora, našao u sukobu s Linićem. Potonji ga je prozvao za moguće skrivanje 500 milijuna kuna kompanijskog novca te za ideju prema kojoj bi većinski vlasnici Konstruktora s udjelom od 62,95 posto trebali postati njegovi dobavljači.

Nakon tog sukoba financijski dio plana restrukturiranja Konstruktora je mijenjan, ali novi ne sadrži vlasničku strukturu nakon njegova provođenja.

Plan restrukturiranja

Konstruktorovi vjerovnici u Planu restrukturiranja, koji je većina njih prihvatila, podijeljeni su u tri skupine. Prvu čine Javna uprava i trgovačka društva u vlasništvu države, ukupno ih je 97 i Konstruktor im je zajedno dužan 304,4 milijuna kuna. Financijskim institucijama, kojih je 36, Konstruktor je dužan najviše, čak 1,13 milijardi kuna, od čega 791 milijun duguje Zagrebačkoj banci. Ostalim vjerovnicima splitsko građevinsko poduzeće duguje 567,9 milijuna kuna, a riječ je o 1501 vjerovniku. Dug Konstruktora prema radnicima iznosi 30,2 milijuna kuna.

Plan restrukturiranja sadrži i procjenu budućeg poslovanja kompanije pa je već ove godine planirana operatvna dobit od 26,5 milijuna kuna iz 470 milijuna kuna prihoda koji bi se, u odnosu na prošlu godinu, trebali udvostručiti. Rast prihoda predviđa se sve do 2017. godine pa bi Konstruktor, da bi bio sposoban iz budućeg poslovanja vraćati preostale dugove, svake godine trebao imati za 30 do 70 milijuna kuna veće prihode nego godinu prije, a trebala bi mu rasti i operativna dobit koja bi 2017. trebala dosegnuti čak 57,54 milijuna kuna.

Neto dobit Konstruktor bi trebao ostvariti iduće godine zahvaljujući značajnom smanjivanju kamata na restrukturirani dug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:15