AKTUALNO

CORVETTE STINGRAY Predstavljena sedma generacija

Povratak legende... Na veličanstvenoj premijeri u Detroitu predstavljena potpuno nova Corvette

Sedma generacija američke automobilske ikone napokon je ugledala svjetla reflektora. Javnosti je predstavljena prema srednjoeuropskom vremenu jedan sat iza ponoći, neposredno uoči službenog otvaranja prve automobilske smotre ove godine - Salona automobila u Detroitu. Tom prilikom vodeći ljudi Chevroleta nisu propustili naglasiti kako je riječ o najboljoj Corvette dosad, a u koju je uložen izniman trud, kako inženjera tako i dizajnera.

Novi je model udružio sve najbolje što imaju. Za novu je generaciju oživljena i stara posebna oznaka Stingray, dobro poznata svim ljubiteljima klasičnih modela Corvette. Sedma generacija Corvette dimenzija 4495/1877/1235 mm ima međuosovinski razmak od 2710 mm, a omjer težina sprijeda/straga iznosi 50/50. O masi zasad još nema podataka, no poznato je da je karoserija izrađena iz aluminija s korištenjem elemenata od magnezija, koji su upotrebljeni i kod izrade podvozja, a paneli karoserije izrađeni su od kompozitnih materijala.

Ispod prednjeg poklopca smješten je 6,2-litreni V8 benzinac snage 450 KS i najvećeg okretnog momenta od 610 Nm, a u ponudi će biti dva mjenjača – 7-stupanjski ručni mjenjač koji “predviđa” koji će stupanj prijenosa biti izabran te prilagođava brzinu rada motora tako da promjena stupnja prijenosa svaki put bude optimalna, te 6-stupanjski automatski mjenjač kao opcija. Snagu motora će pritom oba prenositi na stražnje kotače. Prema prvim informacijama Vette će 100 km/h hvatati ispod četiri sekunde.

Novost je i sustav nadzora i biranja programa rada ovjesa. Treća generacija elektro-magnetnog upravljanja voznih osobina omogućava pet različitih programa rada podvozja, blokade diferencijala i ostalih povezanih sistema. Od osnovnog, preko programa za vožnju po kiši, do načina rada, koji je primjeren otvorenoj vožnji na trkačkoj pisti. Pogled u unutrašnjost otkriva nam bogato korištenje aluminija, rukom tapeciranu kožu te novi dvostruko prilagodljiv 8-inčni zaslon informacijsko-multimedijskog sustava.

Corvette Stingray po svemu predstavlja apsolutno moderan sportski automobil koji s ponosom, sada u sedmoj generaciji, nosi bogato nasljeđe prethodnih mitskih generacija pa je već i na prvi pogled prepoznatljiva kao Corvette. Prodaja započinje ovoga ljeta, a prema planu, potom dolaze snažnije izvedbe kao i cabriolet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:10