Orgazam je zdrav

Objavljeno: 13.02.2007

Da seks i orgazam donose užitak, nema dvojbe; ali jesu li zdravi za organizam, ili pretjerano odavanje tjelesnom zadovoljstvu ipak škodi? Autori knjige "Znanost orgazma" pokušali su na temelju brojnih znanstvenih radova odgovoriti na to pitanje.   

Znanstvenici Davey Smith, Frankel i Yarnell proveli su od 1979. do 1983. istraživanje o odnosu između učestalosti orgazma i smrtnosti u Velikoj Britaniji. Deset godina kasnije zaokružili su istraživanje te utvrdili da je rizik od smrti 50 posto manji kod muškaraca koji često doživljavaju orgazme - u istraživanju je to definirano kao dva ili više puta tjedno - nego kod muškaraca koji doživljavaju orgazam manje od jednom mjesečno.

2. nastavak

U knjizi "Znanost o orgazmu",  koja je upravo objavljena u SAD-u, autori seksologinja Beverly Whipple, neurolog Barry R. Komisaruk i endokrinolog Carlos Beyer-Flores  ispituju biološke i psihofiziološke procese koji su uključeni u orgazam te nude odgovore na mnoga pitanja o mehanizmu i funkciji orgazma
Čak i kad su se uzeli u obzir ostali faktori kao što je dob, društvena skupina i pušenje, uočen je statistički značajan obrnuto proporcionalan odnos između učestalosti orgazma i rizika umiranja - dakle, što je češći orgazam, to je manji rizik od smrti. Autori su zaključili kako seksualna aktivnost štiti zdravlje muškaraca.

Istraživanje provedeno na sredovječnim muškarcima ukazalo je na odnos razine hormona dehidroepiandrosterona (DHEA) koji se otpušta u krvotok prilikom orgazma, i smanjenja rizika od srčanih bolesti.

Studija rađena od 1972. do 1975. ispitala je seksualni život 100 Izraelki koje su hospitalizirane zbog infarkta miokarda, srčanog udara, u usporedbi s kontrolnom skupinom od stotinu žena koje su u bolnici završile iz drugih razloga. Pacijentice su morale odgovoriti na 57 pitanja o seksualnom životu, među kojima su bila i pitanja o "frigidnosti" i menopauzi. Rezultati su pokazali statistički značajnu korelaciju između frigidnosti i srčanih udara.

Neke studije upućuju na to da seksualna aktivnost smanjuje rizik obolijevanja od raka zbog povećanih količina oksitocina i DHEA koje donosi orgazam. Murrell je 1995. u svojem radu sugerirao da bi oksitocin mogao imati preventivnu ulogu u razvoju raka dojke, dijelom zbog toga što oksitocin pomaže eliminirati iz dojki tekućinu koja sadrži karcinogene slobodne radikale.

Istraživanje raka dojke kod muškaraca provedeno na 23 oboljela Grka otkrilo je obrnuto proporcionalni odnos između učestalosti orgazma tijekom odraslog života i učestalosti ovog tipa raka. Potvrđeno je da orgazam pomaže spavanju, vjerojatno zbog naleta oksitocina i endorfina koji imaju sedativni efekt: 32 posto od 1866 Amerikanki koje su masturbirale u posljednja tri mjeseca to je radilo da lakše zaspu, ustanovio je Ellison. Odnos između orgazma i zdravlja reproduktivnih ženskih organa procijenjen je u istraživanju na 2012 žena u SAD.

Istraživanje se usredotočilo na odnos između seksualne reakcije i orgazma te pojave endometrioze, bolesti koja uzrokuje neplodnost. Rezultati su pokazali kako žene koje ponekad ili često imaju seksualne odnose u danima menstruacije imaju manje izgleda da dobiju endometriozu. Te su žene također češće doživljavale orgazam za vrijeme menstruacije od žena koje se gotovo nikad nisu upuštale u seksualnu aktivnost za mjesečnice.

Znanstvenici su zaključili kako orgazam za vrijeme menstruacije mogu do jedne mjere zaštititi ženu od endometrioze. U drugom istraživanju ispitane su 1853 trudnice. Pitanja su bila usmjerena na  učestalost odnosa i doživljaja orgazma. Žene su u prosjeku bile u 28. tjednu trudnoće pri prvom intervjuu, a ponovno su ispitane pred kraj trudnoće i nakon poroda.

Pokazalo se da žene koje su imale seksualne odnose s orgazmom, seksualne odnose bez orgazma i orgazam bez seksualnih odnosa imaju više izgleda da iznesu trudnoću do kraja termina od žena koje se u višem stupnju trudnoće nisu imale u seksualne odnose.

Ellison je opisao kako orgazam može ublažiti bol. U njegovu istraživanju, od 1866 Amerikanki koje su masturbirale u protekla tri mjeseca, devet posto je kao razlog samozadovoljenju navelo ublažavanje boli od menstrualnih grčeva. U studiji koja je obuhvatila 83 žene koje pate od migrene, Evans i Couch navode kako je orgazam donio bar malo olakšanja za više od 50 posto žena.

Premda je orgazam kao sredstvo za ublažavanje boli od migrene manje pouzdan i manje djelotvoran od medikamenata, analgetični učinak orgazma je brži. Seksualna aktivnost i orgazam dokazano smanjuju stres, možda zahvaljujući porastu količine oksitocina koji prati seksualnu aktivnost i još više orgazam.

Povišena razina oksitocina nedvojbeno je povezana sa smanjenim stresom i promjenom reakcije na stres; orgazam smanjuje napetost dok oksitocin stimulira osjećaj topline i relaksacije.

Kod muškaraca, dva su istraživanja došla do zaključka da je veća učestalost ejakulacija tijekom godina povezana s rjeđom pojavom raka prostate. U australskoj studiji na temelju intervjua s više od 2000 muškaraca ispod dobi od 70 godina, oni muškarci koji su se sjećali da su u dobi od dvadeset, trideset i četrdeset godina ejakulirali u prosjeku četiri ili više puta tjedno u znatno su manjem broju slučajeva - čak za jednu trećinu manjem - oboljeli od raka prostate od onih muškaraca koji su u istim godinama ejakulirali manje od tri puta tjedno.

Nikakva se veza nije uspostavila između broja seksualnih partnera i raka prostate, što ukazuje na to da na razliku o broju oboljelih nisu utjecali faktori zaraze, niti se vidi veza između specifičnih hormona i bolesti. U analizi rezultata, autori su jednako vrednovali ejakulacije pri masturbaciji i u seksualnom odnosu.

Iako nisu uspjeli objasniti koji mehanizam je na djelu u odnosu ejakulacije i smanjenog rizika od raka prostate, povoljan učinak seksualne aktivnosti i orgazma je očit.

Smrtonosni orgazam

Nekoliko znanstvenih radova bavi se smrću tijekom spolnog odnosa, s tim da je fokus na muškarcima, dok o ženama ima malo podataka. Prema rezultatima istraživanja jednog znanstvenika, "smrt u sedlu" uglavnom se događa po ustaljenom obrascu u kojem je "pokojnik uglavnom oženjen, nalazi se s osobom koja mu nije bračna družica u nepoznatim okolnostima nakon obilatog obroka pri kojem se pio alkohol" (A.W. Green, 1975.).

Garner i Allen (1989.), koji taj fenomen opisuju romantičnim francuskim izrazom "la mort d'amour", navode studiju u kojoj se 14 od 20 slučajeva smrti pri koitusu dogodilo pri izvanbračnom seksualnom odnosu, i naglašavaju kako ti slučajevi sačinjavaju tek 0.3 posto od 5559 iznenadnih smrti.

Uzeli su u obzir i mišljenje mrtvozornika koji smatraju da je "akutna koronarna insuficijencija kao rezultat snošaja činjenica, ali ne pogađa više od tri u 500 srčanih bolesnika". Na temelju navedenog, Garner i Allen došli su do zaključka kako je smrt pri koitusu općenito vrlo rijetka pojava.Marta Štoos

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr