UBOJSTVO IZ MILOSRĐA

STEPHEN HAWKING PODRŽAVA EUTANAZIJU 'Svaki čovjek ima pravo na smrt ako je to svjesno odabrao'

Hawking je nakon upale pluća bio je stavljen na respirator, a njegova je žena tada dobila pravo odluke o isključivanju aparata što on nije htio
 AP

LONDON - Britanski fizičar Stephen Hawking pružio je potporu pravu terminalno bolesnih osoba na eutanaziju, prenosi BBC .

Hawkingu je dijagnosticirana bolest živčanog sustava u dobi od 21 godine i tada mu je rečeno da će živjeti još dvije do tri godine. Sada u dobi od 71 godine on je jedan od vodećih svjetskih znanstvenika poznat po istraživanju crnih rupa i autor je svjetskog bestselera Kratka povijest vremena.

Govoreći uoči objavljivanja dokumentarnog filma o njegovu životu Hawking je za BBC kazao kako podupire pravo na smrt pod uvjetom da je osoba to svjesno odabrala.

"Mislim da oni koji boluju od terminalne bolesti i pate od teških bolova moraju imati pravo da odaberu okončanje svoga života a oni koji im u tomu pomognu trebaju biti oslobođeni kaznenog progona", kazao je Hawking.

"Moraju postojati mehanizmi kojima bi se osiguralo da osoba doista želi okončati svoj život i da na to nije prisiljena ili da se to učini bez njezina znanja i suglasnosti kao što je moglo biti u mom slučaju".

Hawking, koji život provodi u invalidskim kolicima, nakon upale pluća bio je stavljen na respirator, a njegova je žena tada dobila pravo odluke o isključivanju aparata što nije bilo nešto što je on htio.

Eutanazija je predmet rasprava u mnogim zemljama i njezini pobornici smatraju da osobe koje su sposobne same donositi odluke moraju imati to pravo dok protivnici kažu da se time slabiji izlažu rizicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:47