VELIKI PREOKRET

'PREDAT ĆEMO KEMIJSKO ORUŽJE' Sirija pristala na ruski prijedlog, ništa od napada?

Obama je rekao da bi mogao odustati od napada na Siriju ako al-Asad pristane na prijedlog
Protesters shout slogans during a rally against a possible attack on Syria in response to alleged use of chemical weapons by the Assad government on September 1, 2013, in Hatay. US President Barack Obama said on September 1 he will ask the US Congress to authorize military action against Syria, lifting the threat of immediate strikes on President Bashar al-Assad's regime. Obama said he had decided he would go ahead and launch military action on Syria, but he believed it was important for American democracy to win the support of lawmakers. AFP PHOTO / BULENT KILIC
 AFP

Sirijska vlada prihvatila je ruski prijedlog i pristala predati kontrolu nad kemijskim oružjem međunarodnoj zajednici, kazao je danas u izjavi za medije sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem, prenose ruske novinske agencije i AP.

- Jučer smo održali rundu veoma uspješnih pregovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim oko inicijative vezane uz kemijsko oružje. Već navečer smo tu inicijativu prihvatili - kazao je Muallem.

On je dodao da je Sirija pristala jer će to "ukloniti povod za američku agresiju".

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama rekao je da bi mogao odustati od planova za napad na Siriju ako režim Bašara al-Asada pristane staviti svoj arsenal kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu. Ipak, Obama je rekao da sumnja da će se to dogoditi.

MICHELLE OKRENULA LEĐA SUPRUGU Obama: 'Moja žena je protiv intervencije u Siriji'

Moskva je naime zatražila od Sirije da svoj kemijski arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu i da dopusti da se uništi kako bi se izbjegli američki udari. Obama je rekao da bi taj prijedlog mogao donijeti preokret.

SENAT ODGODIO GLASOVANJE O SIRIJI 'Obama prvo mora pričati s 300 milijuna Amerikanaca!'

Samu ideju je, čini se, slučajno iznio američki državni tajnik John Kerry, koji je u ponedjeljak u Londonu, na pitanje na press konferenciji može li Asad učiniti nešto da izbjegne vojnu intervenciju, rekao da bi mogao u roku tjedan dana predati svoje kemijsko oružje.

RUSKI PRIJEDLOG ASADU 'Uništi arsenal kemijskog oružja i izbjegni vojnu intervenciju SAD-a'

Iako se Kerry navodno samo slikovito izrazio, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov tu je ideju prenio sirijskom ministru vanjskih poslova Validu Mualemu, koji se "ne samo složio da skladišta kemijskog oružja stavi pod međunarodnu kontrolu, nego i da se kasnije unište", rekao je Lavrov.

- Kada Rusi i Sirijci naprave korake prema uništenju tog kemijskog oružja to je zasigurno pozitivan razvoj događaja. Ali ne želimo da to bude samo taktika odugovlačenja kako bi se odgodio pritisak koji imamo upravo sada – rekao je Obama za CNN.

HRVATSKA OTVARA NEBO ZA AMERIČKI NAPAD NA ASADA Vlada podržala Obaminu akciju

U brojnim intervjuima koje je dao u ponedjeljak Obama je i dalje tvrdio da Asada treba kazniti vojnim udarom zbog upotrebe kemijskog oružja i kako bi ga se odvratilo od pokušaja da takvo oružje koristi ponovno.

- Želim osigurati da se protivljenje korištenju kemijskog oružja održi kao norma. To je u našem nacionalnom interesu. Ako to možemo učiniti bez vojnog udara, to je u golemoj mjeri moja preferencija - rekao je Obama.

Na pitanje ABC-a bi li planovi za napad bili suspendirani ako bi Asad predao kontrolu nad svojim kemijskim arsenalom, Obama je rekao: - Apsolutno. U stvari, to se i dogodilo.

Francuska želi preuzeti inicijativu u rješavanju sirijske krize

Francuska će u Vijeću sigurnosti UN-a progurati rezoluciju kojom će se predložiti da Sirija svoj arsenal kemijskog naoružanja preda međunarodnim snagama kako bi mogao biti uništen, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Faubius.

Faubius, koji je rekao i kako ovim potezom njegova zemlja želi preuzeti inicijativu u rješavanju sirijske krize, poručio je da će rezolucija predviđati oštre kazne za režim u Damasku ako ovaj ne ispuni dogovorene uvjete.

Rezolucija, nastavio je francuski diplomat, bit će predoložena danas i imat će pet točaka, te će među ostalim zahtijevati da Sirija svoj kemijski program potpuno "iznese na svijetlo" i pomogne u uništenju svog arsenala. Pariz je, rekao je Faubius, reagirao "s interesom, ali i s oprezom" na incijativu iz Rusije o uništavanju sirijskog kemijskog naoružanja i posljedičnog izbjegavanja američkih vojnih udara protiv režima Bašara al-Asada. Pribojavajući se politike odugovlačenja odlučio je preuzeti stvar u ruke i odmah predložiti deklaraciju. Istodobno s francuskim prijedlogom objavljeno je i kako Damask i Moskva već pregovaraju kako će porcedura predaje sirijskog kemijskog naoružanja biti sprovedena i to dogovaraju u koordinaciji s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je jučer kako inicijativa o uništenju sirijskog kemijskog naoružanja kojom bi se trebala izbjeći intervencija nije isključivo ideja Moskve. O takvoj incijativi na marginama nedavnog G20 sastanka razgovarali su ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Barack Obama, pojasnio je ruski diplomat. ( Goran Andrijanić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07