'TANAK POPUT OLOVKE, A LAK POPUT LISTA PAPIRA'

Apple predstavio iPad Mini: Cijena osnovnog modela bit će 329 dolara!

Nepuna dva tjedna nakon što je prodan 100-milijunti primjerak iPada, Apple je jučer u San Joseu predstavio dugo očekivanu i najavljivanu manju verziju toga kultnog tableta - iPad Mini.

Gotovo sve ono što se najavljivalo prije Appleove prezentacije opet se pokazalo točnim: riječ je o uređaju s dijagonalom zaslona od 7,9 inča (oko 20 centimetara), tankom 7,2 milimetara i teškom mrvicu više od 300 grama. Dolazit će u crnoj i bijeloj boji i izrađen je od aluminija, baš kao iPhone 5.

Za razliku od većeg brata nema fenomenalni Retina zaslon, nego će rezolucija ekrana biti 1024X768 piksela, a ostatak utrobe je, zapravo, umanjena i - tvrde u Appleu - nešto bolja varijanta iPada 2. To znači da ima dvojezgreni A5 procesor i vjerojatno 512 MB RAM-a (možda i 1 GB, podatak sinoć nije bio objavljen).

Moći će se dobiti sa 16, 32 i 64 GB memorije, baterija bi trebala moći izdržati 10 sati surfanja i ima 5-megapikselnu kameru straga te FaceTime HD kameru s prednje strane.

Sve u svemu, performanse iPad Minija su nešto ili mnogo bolje od izravne konurencije, a to su prvenstveno Google Nexus 7 i Amazon Kindle Fire HD.

Osim, naravno, kada dođemo do cijene; osnovni model, Wi-Fi verzija sa 16 GB memorije, u SAD-u će stajati 329 dolara, a dodatni paketi prostora cijenu uvećavaju za po 100 dolara.

Modeli s 4G LTE povezivošću skuplji su za po 130 dolara, što znači da top model iPad Minija stoji čak 659 dolara. iPad Mini na američko tržište dolazi već 2. studenog, na hrvatsko - tko zna...

Apple je jučer predstavio još mnoštvo noviteta, uključujući i četvrtu generaciju iPada, koji se odlikuje novim A6X procesorom, boljim kamerama, bržim Wi-Fijem i novim Appleovim Lightning konektorom.

Nadalje, predstavljena je i nova, brutalno snažna generacija stolnog računala iMac, koji je osim pojačanih performansi postao dio nove Appleove filozfije: ultratanki (samo 5 milimetara na ruborvima), bez optičkog drajva i s opcionalnom flash memorijom. Dijagonale ekrana su 21,5 i 27 inča, a već i najslabija verzija, s cijenom od 1299 dolara, dolazi s 8 GB RAM-a i terabajtom memorije.

Svjetlo dana ugledali su i novi Mac Mini (s početnom cijeno od 599 dolara), kao i 13-inčni prijenosnik MacBook Pro s Retina zaslonom, što znači rezoluciju od 2560 X 1600 piksela, odnosno 227 ppi, dvostruko više od Full HD televizora. Također je ostao bez optičkog drajva te je stoga mnogo tanji (1.9 centimetara), ali i lakši (samo 1,62 kilograma). Početna cijena je 1699 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03