Ovo su ljudi koji čuvaju ugled Sabora

Objavljeno: 24.02.2009

ZAGREB- Zastupnici Hrvatskog Sabora prošle su godine održali sedam sjednica koje su trajale ukupno 98 dana. To znači da punih 267 dana sabornici nisu morali niti jednu minutu provesti na radnom mjestu. Mjesečno su u prosjeku, po toj računici, radili osam dana. S obzirom da je minimalna plaća zastupnika 15 tisuća kuna proizlazi da za jedan dan u Saboru dobivaju - 1875 kuna. I ta se računica odnosi samo na one sabornike koji su baš svaki dan bili na zasjedanju, a takvih je vrlo malo.

više iz
rubrike
VIJESTI
- Sabor je na stupu srama, nas se bez iznimke prikazuje kao parazite i neradnike, zavapio je bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks na raspravi sazvanoj u povodu medijskog “rušenja digniteta” hrvatskog parlamenta. Šeks je optužio medije da provode “nesmiljenu hajku i linč protiv Sabora” i time ugrožavaju sam parlamentarizam u Hrvatskoj, zazivajući valjda povratak autoritarnog režima.

Sjednice počinju srijedom


Javnost nema uvida u to koliko radi svaki od 153 zastupnika ni koliko je među njima parazita, a koliko marljivih radnika. I nakon što je ukinut cjelodnevni TV prijenos saborskih sjednica, svaki se građanin zahvaljujući internetu može uvjeriti da zastupnici imaju trodnevni radni tjedan. Sjednice počnu srijedom, a završe petkom, i to najkasnije do 15 sati. Sjednice odbora i drugih tijela također se ne sazivaju ponedjeljkom i utorkom.

Dobra popunjenost saborskih stolica u pravilu je vrlo rijetka. Najčešće je tek oko trećine zastupnika u dvorani, posebno srijedom i četvrtkom. Najviše ih je ujutro iza 9:30, kada sjednicu prenosi HTV, a kako dan odmiče, do 19 sati ostane ih nerijetko tek šačica, osim ako na dnevnom redu nije izuzetno važan zakon. Najviše zastupnika dođe petkom na glasanje. Tada, zbog stranačke stege, ispune saborske klupe, posebno zastupnici vladajuće koalicije.

Obilaze li svi svoje birače?

I Aktulani sat, na kojem parlamentarci postavljaju pitanja premijeru i članovima Vlade, još je jedan od rijetkih trenutaka kada je Sabor pristojno popunjen. No, Aktulani sat je samo na početku svake sjednice, što znači da je lani bio samo sedam puta.

Nakon mukotrpnog rada, zaslužili su dobar odmor: ljetni raspust počinje im 15. srpnja i traje do 15. rujna, a zimski od 15. prosinca do 15. siječnja. Osim kad nemaju sreće, pa moraju izvanredno zasjedati, kao kad su do zadnjeg časa lani usvajali proračun.

Osim na kraju sjednice, kad treba poslušno dignuti ruku prema odluci vrha stranke, zastupnici često izbivaju iz Sabora. “Dignitet Sabora” najefikasnije ruši TV slika polupraznih saborskih klupa, krupni kadrovi narodnih zastupnika koji zijevaju očito na rubu sna dok slušaju istup nekog svog kolege koji možda nije stigao proučiti materiju o kojoj govori, ali zato voli kamere.

Zastupnici, doduše, nisu dužni sjediti stalno u sabornici. Njihov bi posao trebao biti mnogo širi od redovitog pohađanja sjednica.Kao izabrani zastupnici, trebali bi biti u stalnom kontaktu s građanima u svojoj izbornoj jedinici. Znate li tko je vaš saborski zastupnik i u kojem mu se terminu možete obratiti?

 Osim toga, trebali bi se pripremati za odlučivanje u parlamentu proučavanjem zakonskih prijedloga i pratećih činjenica, konzultirajući se sa stručnjacima i udrugama zainteresiranima za materiju o kojoj se odlučuje u sabornici.

Ne čitaju zakone

Novinari koji redovito prate rad Sabora kažu da je jako malo zastupnika koji su pročitali sve zakone o kojima se raspravlja. A još je manje onih koje bi mogli zamoliti da im objasne neki dio zakona o kojem se u Saboru možda baš tog trenutka vodi žustra rasprava.
   
Luka Bebić, HDZ
Zastupnik od 1990. do danas


Kadroviranje podobnih


Bebića se u javnosti doživljava kao neformalnog šefa MUP-ove dalmatinske struje, koji se ne libi indirektno kadrovirati u dubrovačkoj policiji metodama stranačke i rođačke podobnosti. Spekuliralo se i da je Luka Bebić lobirao da sada iznenadno smijenjeni Davorin Kobak zasjedne u fotelju predsjednika Uprave HŽ-Holdinga. 
Vladimir Šeks, HDZ
Zastupnik od 1990. do danas


Sumnjivi iskaz na sudu

Nedavno svjedočenje Vladimira Šeksa u postupku protiv Branimira Glavaša za ratne zločine u Osijeku izazvalo je zgražanje javnosti. Potpredsjednik Sabora i visoki HDZ-ov dužnosnik svoju je i Glavaševu ulogu u ratnom vremenu minorizirao. Rekao je da su se on i Glavaš bavili “civilnim poslovima” te da se Glavašu pripisivala “lažna moć”.


   
Stipe Gabrć Jambo, HSS
Zastupnik od 2008. do danas


Gdje je novac iz proračuna?


Državno odvjetništvo tražilo je Jambovo gonjenje zbog slučaja s nekretninama u turističkom naselju “Klek”, ali i zbog sumnje da je državni proračun oštetio za 4 i pol milijuna kuna jer je novac za naknadu od suše zapravo utrošio na kupnju upravne zgrade duhanske stanice u Metkoviću. Jambo je tvrdio da se radi o osveti. 

Branimir Glavaš, HDSSB
Zastupnik od 1993. do 1997. i od 2000. do danas

Optužen za ratni zločin

Glavaš je prvi zastupnik koji je završio u pritvoru, i to zbog optužnice za ratne zločine. Zbog suđenja u slučajevima “garaža” i “selotejp”, Sabor mu je ukinuo imunitet i odobrio pritvaranje. Nakon što je lani ponovno izabran za zastupnika, parlament mu je ukinuo odobrenje za pritvor pa Glavaš danas praktički iz sabornice odlazi u sudnicu.


   
Ante Đapić, HSP
Zastupnik od 1992. do 2009.


Štetni ugovori i ‘magisterij’

USKOK je protiv Đapića vodio istragu zbog sklapanja ugovora s Kamen ingradom i Vladom Zecom. U ugovoru se Đapić obvezuje da će Zecu dati mjesto na listi i lobirati za Kamen Ingrad u Vladi, a ovaj će zauzvrat financirati Sabor HSP-a, kupnju stana u Zagrebu i obnovu kuće u Osijeku. Đapićevu karijeru obilježila je i “afera magisterij”.

Zlatko Koračević, HNS
Zastupnik od 2005. do danas


Sumnja u zloporabu

Kada ga više ne bude štitio zastupnički imunitet, Zlatko Koračević će morati odgovoriti na optužbe da je kao direktor poduzeća Lepa iz Lepoglave zlouporabio položaj i počinio kazneno djelo prevare u gospodarskom poslovanju te za svoju tvrtku pribavio nezakonitu korist od 600 tisuća kuna. 
 
Jene Adam, Zastupnik mađarske manjine od 2003. do 2008.

Novac Sabora dao za kredit

Adam je nepravomoćno osuđen na godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlast te krivotvorenja službene isprave. Osuđen je zbog toga što je od 257.000 kuna koje je dobio od Sabora za svoj politički rad, 130.000 potrošio za otplatu stambenog kredita kćeri. Lažirao je i domaće i inozemne dnevnice.

Ivo Banac, nezavisni Zastupnik
od 2003. do 2008.


Police za državni novac

Banac je u prošlom sazivu proračunski novac koji je dobio za svoj rad trošio iznajmljujući sam sebi  stan za gotovo 40.000 kuna, a dodatnih 140 tisuća državnih kuna utrošio je na opremanje ureda skupim policama. Na kritike javnosti da novac poreznih obveznika nije trošio zakonito, Banac se branio da je sve svoje troškove uredno prijavio.


   
Ljubo Ćesić Rojs, HDZ
Zastupnik od 2000. do 2003.


Potukao se u Saboru

Sabor je Rojsu 2002. ukinuo imunitet jer ga jeDržavno odvjetništvo teretilo da je kao pomoćnik ministra obrane počinio kaznena djela kojima je oštetio državu za više od 5,5 milijuna kuna. Rojsa se u Saboru pamti i po tome što je 2001. godine u sabornici udario zastupnika IDS-a Dina Debeljuha.

Vice Vukojević, HDZ
Zastupnik od 1990. do 1999.


Dolazio u uniformi HVO-a

Vukojević će ostati upamćen kao predsjednik Povjerenstva koje je donijelo skandalozni izvještaj o broju ustaških žrtava u Drugom svjetskom ratu. U izvještaju je stajalo da su u logoru Jasenovac ubijena samo 203 Židova. Javnost ga pamti i po tome da je u prvom sazivu Sabora na sjednice dolazio u uniformi HVO-a.


  ‘Novinari rade i dok zastupnici govore’

ZAGREB- Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je jučer prosvjedovalo zbog izjave potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa koji je prozvao novinare da njihove kritike idu na destruiranje ne samo parlamentarnog života već i cijelog parlamentarnog sustava. HND podsjeća da se potpredsjednik Šeks pritom upitao priziva li se “uništavanjem dostojanstva Sabora” autoritarni režim.

Neprimjerene izjave

“Novinarska profesionalna udruga odlučno odbija Šeksovo prozivanje da su novinari zapravo neprijatelji parlamentarizma, daljnjim slijedom i državni neprijatelji, a možda i ‘peta kolona’, da se poslužimo omiljenim ideologizirajućim rječnikom potpredsjednika Sabora”, odgovara predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Dodaje da je novinarski posao i nesmiljeno propitkivanje i nadzor vlasti, pa tako i Hrvatskog sabora, u čemu ih ne smiju zaustaviti Šeksove diskvalifikacije.

Reagirao je i Sindikat novinara Hrvatske (SNS) koji je krajnje neprimjerenom ocijenio izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića “da novinari rade samo tri minute dnevno”, kao i “logističku potporu u obezvrjeđivanju novinarske profesije koju su mu pružili potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i zastupnik Damir Kajin”. Kajin je ustvrdio da “svaki kolumnist ima daleko veću plaću nego što ima gospodin Bebić koji je predsjednik Sabora”.

U priopćenju SNS-a, koje je potpisala predsjednica Gabrijela Galić, ističe se da Sindikat novinara želi vjerovati da ta nes(p)retna epizoda ne odražava širi stav političke elite prema vrlo odgovornoj i teškoj novinarskoj profesiji te da je to možda samo rezultat nepoznavanja stvarnog rada novinara.

Neznanje i nepoštovanje

“Novinari, naime, rade i dok zastupnici govore. Rade i dok prikupljaju i provjeravaju podatke, tragaju za činjenicama, putuju na mjesta događaja, razgovaraju sa sugovornicima, čitaju materijale, preslušavaju snimke. Svaki je novinar u 17 godina rada napisao puno veću gomilu tekstova od pola metra visoke kolekcije fonograma Kajina - a za puno manju plaću od zastupničke. Uza sve dužno poštovanje i uvažavanje Hrvatskoga sabora, tim su istupima navedeni zastupnici pokazali neprimjereno nepoznavanje rada i manjak osnovnog poštovanja prema novinarima koji svojim radom uspostavljaju nužnu vezu sabornice s javnošću. U svakoj demokratskoj zemlji rad novinara uključuje i pravo na kritiku utemeljenu na činjenicama”, navode u pripćenju. (Hina)Snježana Pavić;Željko Trkanjec i Veronika Rešković

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr