SVE JE POMNO PLANIRAO

NOVI, STRAVIČNI DETALJI ubojstva na Marjanu: Selena nije silovana. Njena glava gotovo je odrubljena

Split, 250812.Nakon opsezne potrage koja je trajala tri dana danas je pronadjeno tijelo na brdu Marjan za koje se sumnja da je za nestala Meksikanka Selena Margarit Graciano Macedo ciji je nestanak prijavljen 22.08 kasno navecer.Nedaleko od mjesta na kojem su prije dva dana pronadjene njezine stvari, pripadnici HGSS pronasli su tijelo, koje je bilo zakopano.Na fotografiji: posljednja dostupna fotografija Meksikanske nastale nesto prije nestanka. Ovako je bila obucena prije nestanka.Foto: PU Split
 Duje Klarić / CROPIX

Meksička turistkinja Selene Margarit Graciano Macedo (31), čije je mrtvo tijelo gotovo odrubljene glave pronađeno zakopano u park-šumi Marjan prije 10 dana, nije seksualno zlostavljana, odnosno ubojica je prije smrti nije silovao!

Iz pouzdanih izvora bliskih istrazi doznaje se kako su prilikom obdukcije izuzeti su svi tragovi, no vještačenja su pokazala da nigdje nema tragova sperme, javlja Slobodna Dalmacija.

Ova informacija, koju nije bilo moguće službeno potvrditi jer su i policija i DORH “zakopčani do grla”, pokazuje da se vjerojatno mogu isključiti teorije o tome da je ubojica netko tko je imao problema s pristupom ženama.

Svi opisi profila mogućeg ubojice, koji su se temeljili na pretpostavci da je nesretna djevojka silovana, pa potom brutalno ubijena, ovim se saznanjem isključuju . Naravno, ne treba isključiti mogućnost da je ubojica psihički poremećen “na drugi način”, odnosno da njegova poremećenost nema veze sa seksualnim fantazijama.

Brza identifikacija

- Sad se treba okrenuti drugim tragovima i detaljima iz prošlosti te djevojke te provjeriti jesu li tih dana kad je nestala zabilježeni ulasci nekih “sumnjivih” stranaca u zemlju. Meni se, kao glavno, nameće pitanje zbog čega bi ubojica, koji je očigledno sve pomno planirao, tako naprasno ostavio na mjestu zločina oružje ubojstva i sve druge predmete koji su pronađeni i koji bi policiji mogli pomoći da ga brzo identificiraju.

Moguće je da ga jednostavno nije bilo briga hoće li se to ikad naći jer je bio uvjeren da će on, kad predmeti i tijelo budu nađeni, biti vrlo, vrlo daleko - kazuje nam svoje razmišljanje jedan bivši splitski kriminalist s dugogodišnjim iskustvom u rješavanju najtežih slučajeva. Iako se čini nevjerojatnom, teoriju o tome da Selene nije slučajna žrtva seksualnog manijaka i poremećenog psihopata, nego možda meta koju je ubojica dugo i pomno pratio tijekom njezina putovanja po Europi s bratom Emmanuelom, ne treba zanemariti.

Podsjetimo, o mogućem ubojici i njegovu profilu u slučaju da žrtva nije seksualno zlostavljana, razgovarali smo i s vodećim svjetskim forenzičarima koji su iznijeli tvrdnje o tome da “s obzirom na to da je likvidacija osoba vezivanjem ruku i odrubljivanjem glave upečatljiv potpis i način egzekucija kojima se služe meksički narkokarteli, nije naodmet znati neke informacije”. Smatraju da u suradnji s meksičkom policijom treba dobiti sve relevantne informacije vezane uz život djevojke u Meksiku. Da istražitelji traže podatke o djevojčinu životu i prošlosti u Meksiku govori i podatak da je u cijelu priču uključen i Interpol preko kojega su zatražene informacije od meksičke policije.

U cijeloj ovoj priči koja, u nedostatku službenih informacija, počiva uglavnom na teorijama i pretpostavkama, čudna je i činjenica da se gotovo niti jedan meksički medij nije šire i detaljnije pozabavio ovim slučajem bez obzira na to koliko su ovakve likvidacije česte u njihovoj zemlji. Naime, “Slobodnoj Dalmaciji” se prije nekoliko dana javio novinar jedne meksičke medijske grupacije kojega su zanimale informacije koje su objavljene u Hrvatskoj u vezi s ubojstvom nesretne Selene te je kazao da čeka instrukcije svojeg urednika kako bi došao u Split i istražio slučaj.

Nakon što smo mu kazali da će, kad dođe u Hrvatsku, od nas dobiti svu kolegijalnu pomoć, ali da i mi molimo njega da nam u Meksiku dozna nešto opširnije o Seleninoj obitelji, vrlo brzo stigao nam je začuđujući odgovor. Kako nam je taj novinar napisao, “zbog nekog njemu nepoznatog razloga novinska kuća odbila je poslati ga u Split”. Izrazio je i čuđenje zbog činjenice što nitko u Meksiku nije zainteresiran za detaljnije praćenje ovog slučaja.

Sve ovo može biti posljedica puke slučajnosti, no može isto tako i dosta toga govoriti, posebice ako se zna da je u rujnu prošle godine, zbog pisanja o narkokartelima i njihovim zločinima, odrubljene glave pronađena Marisol Macias Castaneda, novinarka lokalnog lista u mjestu Nuevo Lareda, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:54