NOVI PREDSJEDNIK

TKO IMA BOLJE ŠANSE PROTIV JOSIPOVIĆA? Ante Gotovina ili Kolinda Grabar-Kitarović?

Što se tiče Bandića, Šantić ne vjeruje da će zagrebački gradonačelnik ući u utrku

Iako je do predsjedničkih izbora krajem 2014. još daleko, u javnosti se sve češće razmatra pitanje hoće li sadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, po svim istraživanjima najpopularniji političar u zemlji, uopće imati iole ozbiljniju konkurenciju za svoj drugi mandat.

Kad se govori o tome tko bi mu se eventualno mogao suprotstaviti, spominju se svega dva-tri imena: general Ante Gotovina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Kolinda Grabar-Kitarović, bivša ministrica vanjskih poslova i hrvatska veleposlanica u SAD-u, a sadašnja pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za diplomaciju. Prva dva kandidata su nestranački ljudi, dok je potonja kandidatkinja stranački vezana uz HDZ.

"Skeptičan sam prema ideji da će se general Gotovina uvući u tu predsjedničku kampanju", kaže riječki politički analitičar Neven Šantić za Slobodnu Dalmaciju , te nastavlja: "Iz njegovih dosadašnjih postupaka i izjava ne vidi se da će on htjeti ući u tu utrku. Nikad se ne zna što se u nekom trenutku može prelomiti, ali mislim da to nećemo gledati. Postoje određeni krugovi, prije svega na desnici, koji bi htjeli njegov politički angažman, ali kad bi on i pristao, bojim se da ne bi djelovao prema očekivanjima tih krugova".

Što se tiče Bandića, Šantić ne vjeruje da će zagrebački gradonačelnik ući u predsjedničku utrku, premda ima određenih aduta u vidu uspjeha u upravljanju Zagrebom. No, drži da je Bandićeva popularnost izvan Zagreba vrlo mala, te pretpostavlja da se on ne bi htio ponovo izložiti porazu od Josipovića, kao na prošlim predsjedničkim izborima.

"Ako razmatramo eventualne šanse Kolinde Grabar-Kitarović, nakon njezinih iskustava s HDZ-om, mislim da bi ona morala biti oprezna s tom strankom", govori Šantić, te objašnjava: "Ona je naprasno otišla iz HDZ-a u Sanaderovu mandatu, dobila je udaljavanje u Washington kao neku mjeru micanja s poprišta. Ne znam koliki je njezin politički eros, da bi sad nakon uspješne američke karijere išla u predsjedničku kampanju, ali je za takvo nešto nužno da se poklope okolnosti, odnosno da njenu kandidaturu žele i ona i HDZ. Ona svakako ima potencijal, u smislu da može zaintrigirati politički centar".

Bez obzira na navedene potencijalne kandidate, riječki politolog drži da sadašnji predsjednik Ivo Josipović ne mora biti zabrinut za svoj drugi mandat.

"Izbori su predaleko da bi se neke stvari mogle vidjeti, ali čini mi se da je Josipović siguran. Najozbiljniji protukandidat bio bi mu general Gotovina, s obzirom na njegovu karizmu, ali mi se čini da je general donio procjenu i odluku da zadrži distanciju prema gruboj svakodnevici politike", zaključuje Šantić za Slobodnu Dalmaciju .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:04