ZEMLJA (NE)ZNANJA

Sporna pitanja na državnoj maturi iz hrvatskog jezika velika većina učenika riješila točno!

Koji je pravilan oblik glagolskog priloga glagola kliktati? – najteže je pitanje s ovogodišnje državne mature iz hrvatskog jezika koja je podigla silnu prašinu u javnosti.

Dakle, ni Juditin prsten, ni broj ljudi u Hektorovićevu čamcu, ni analiza arhaične čakavštine u Ujevićevu Oproštaju, ništa od toga što je izazvalo bijes učenika i natjeralo ministra Željka Jovanovića na osnivanje ekspertnog tima nije ono najstrašnije na što učenici nisu mogli odgonetnuti točan odgovor, nego upravo navedeno pitanje koje nitko nigdje nije ni spomenuo, piše Slobodna Dalmacija .

Sve o DRŽAVNOJ MATURI pročitajte OVDJE

Mogući odgovori na to, inače 63. pitanje s testa osnovne ili B razine, bili su klikčući, klikćući, kliktajući i kliktavši. Svega 9,36 posto učenika ili njih 957 dalo je točan odgovor - klikćući.

Zanimljivo je da pitanja koja su se vrtjela u javnosti kao najteža, dvosmislena i višeznačna učenici uopće nisu loše riješili. Više od polovice učenika, ili njih 52,18 posto dalo je točan odgovor da je Juditin prsten bio crven (četvrtina je mislila da je plav).

Riješena je i dvojba je li u čamcu u odlomku iz Ribanja i ribarskog prigovaranja bilo tri ili četiri osobe: visokih 43,65 posto učenika dalo je točan odgovor da ih je bilo četiri, ali mnogi od njih, ili 44,2 posto, zaokružilo je (pogrešan) broj o tri osobe u plovilu.

Također, od pet pitanja s osnovne razine koje je Jovanovićev ekspertni tim ocijenio problematičnima jedino teško za učenike bilo je 16. pitanje u kojemu su učenici trebali reći što znači rečenica „Kada se ušeprtljiše Zagrepčani“..., a svega 11,81 posto točno je odgovorilo „zbuniše“. Dok su stručnjaci mislili kako učenici neće znati koju Kristovu osobinu S.S.Kranjčević ističe u polaznom testu ili će im problem biti odgovoriti zašto se Werther povlači u sebe, učenicima očigledno to nije tako izgledalo – više od 80 posto dalo je točne odgovore na ta pitanja.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SLOBODNE DALMACIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:57