MINI VATRENI NA EURU

'ARRIGO SACCHI BIO JE ODUŠEVLJEN S NAMA, POSTALI SMO NEPOŽELJAN PROTIVNIK' Gudelj nakon ispadanja

 Cropix

Kad podvučem crtu nakon cijelog kvalifikacijskog ciklusa i ove tri utakmice koje smo odigrali u Slovačkoj, mogu biti zadovoljan, ali istovremeno ne mogu se oteti dojmu da smo zaslužili biti u polufinalu Eura.

Plasman na Mundijal velik je uspjeh. To je bio naš prvi cilj koji smo željeli ostvariti, ali ostaje gorčina zbog eliminacije bez poraza i načina na koji su to napravili Talijani i Rusi - komentirao je Ivan Gudelj, izbornik hrvatske kadetske nogometne reprezentacije koja je u subotu zaključila nastup na Euru u Slovačkoj.

“Mali vatreni” nisu se uspjeli plasirati u polufinale. Nakon dvije nule protiv Italije i Rusije, Hrvatska je dobila Ukrajinu 2-1, ali su na drugoj strani Italija i Rusija odigrale 1-1, taman dovoljno da prođu dalje, a da Hrvate isprate kući.

Svakog nadigrali

To je priča o “fair playu”, ali kako kaže Gudelj, nema se tu više što dodati ni promijeniti. To je potez koji ide na dušu Talijanima i Rusima.

“Najvažniji je fair play, a to nismo vidjeli od te dvije reprezentacije”, smatra Gudelj.

“Kad kažem da smo zaslužili da budemo u polufinalu, onda to govorimo na račun toga što smo nadigrali sva tri protivnika s kojima smo igrali. Stvorili smo ukupno valjda 15-20 šansi, a zabili smo dva gola. Šteta, jer to pokazuje da smo imali problem realizacije, a nismo imali ni sreće”, dodaje izbornik kadetske reprezentacije Hrvatske.

Ova reprezentacija odigrala je 33 utakmice i doživjela samo jedan poraz. I s Eura su ispali bez poraza.

“Mi smo napravili čudo već u onim kvalifikacijama kad smo izbacili Španjolsku, Francusku i Belgiju. Na velikom natjecanju trebaju ti se i neke stvari poklopiti. Ne možeš očekivati da ćeš sve tri utakmice odigrati na najvišem nivou. U ovom godištu igrači su još podložni oscilacijama. Ali nemam nikakvih zamjerki na račun mojih igrača. Vjerovao sam u njih od prvog dana. Oni su dokazali da pripadaju u ovo društvo i da nitko ne može biti favorit protiv nas. I dalje sam uvjeren da imamo jednu od najboljih reprezentacija u Europi. Također se nadam da će nam se na Mundijalu neke stvari vratiti koje ovdje nismo imali, a to je realizacija i dodir sreće.”

Hrvatska ima dvije reprezentacije na svjetskim prvenstvima, U17 i U19. To je najbolja potvrda dobrog i sustavnog rada HNS-a, smatra Gudelj.

Halilović prvi, ne i jedini

“To je pravo čudo za tako malo državu, da imamo toliko kvalitetnih nogometaša. Priznao mi je to i slavni trener Arrigo Sacchi, koji je sad direktor svih talijanskih selekcija. On je bio oduševljen našim igračima i igrom koju su pokazali na ovom turniru. Stvarno nas respektiraju gdje god igramo. Mi smo najnepoželjniji protivnik u ždrijebu. Moram pohvaliti cijeli stožer reprezentacije, odradili smo velik posao. Zadovoljan sam podrškom Saveza, a najvažnije je da smo ostvarili cilj i da ova reprezentacija ide dalje.”

SP je na rasporedu od 17. listopada do 8. studenoga ove godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a tamo možda neće imati na raspolaganju Alena Halilovića ako ga izbornik Igor Štimac pozove u A selekciju?

“Bit će to prava šteta, jer vidjeli ste na utakmici protiv Ukrajine kakve sposobnosti ima Halilović. Prolazio je pored Ukrajinaca kao pored čunjeva, kao da je na pucačkom treningu. Šteta što nije zabio još koji gol. Halilović je najjači adut ove reprezentacije. Vjerujem da će biti prvi, ali ne i jedini A reprezentativac koji će izići iz ove generacije”, zaključio je Gudelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:23